Ενεργειακα συστηματα φωτισμου

Για τα «Ενεργειακά συστήματα φωτισμού» μίλησε σε εκδήλωση που πραγματοποίησε προχθές το βράδυ στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης ο μηχανολόγος μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Νικόλαος Τσιώνης, με στόχο να ενημερωθεί το κοινό για την εξοικονόμηση έως και 30% των χρημάτων που πληρώνονται για τον φωτισμό.

Ο ομιλητής αναφέρθηκε στην εφεύρεση του «μαύρου κουτιού» που έρχεται από την Αυστρία. «Είναι μια νέα εφεύρεση που έρχεται από το εξωτερικό, από κάποιους Αυστριακούς συναδέλφους, οι οποίοι κατόρθωσαν να δημιουργήσουν ένα black box, το οποίο ονομάζεται έτσι γιατί δεν μπορούμε να μπούμε μέσα. Το τοποθετούμε δίπλα στον πίνακα, εκεί από όπου φεύγουν οι γραμμές του φωτισμού, με αποτέλεσμα να παρέχει οικονομία κατ’ ελάχιστο της τάξης του 30% στο κόστος που δαπανούμε για το φωτισμό του χώρου, είτε πρόκειται για σπίτι είτε για βιομηχανία».

Ο κ. Τσιώνης ανέλαβε να εξηγήσει πώς επιτυγχάνεται η οικονομία. «Η ηλεκτρική ισχύς μέχρι να φτάσει στο αποτέλεσμα να γίνει φως περνάει από κάποια στάδια, εναλλαγές, μετασχηματισμούς, οι οποίοι έχουν απώλεια ενέργειας. Εκεί επεμβαίνει το σύστημα κι αυτές τις απώλειες ενέργειας τις μηδενίζει, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται οικονομία».

Η τοποθέτησή του είναι εύκολη και το όφελος στην εξοικονόμηση ενέργειας διαπιστώνεται από τη μέτρηση της ισχύος και των χρημάτων που δαπανά για το φωτισμό.

Η εγκατάσταση του black box δεν εξαρτάται, αλλά συνδέεται σε κάποιο βαθμό με το είδος των λαμπτήρων. «Το ποσοστό είναι το ίδιο όταν έχουμε οικονομικούς λαμπτήρες, ίσως και λίγο καλύτερο. Εάν ένας οικονομικός λαμπτήρας έκανε ένα έξοδο των 100 ευρώ να φτάνει στα 80, με το συγκεκριμένο σύστημα θα φτάσει στο 60».

Το σύστημα είναι πολύ νέο, δεν έχει εφαρμοστεί σε σπίτια, αλλά σε ορισμένα εργοστάσια. Όπως, όμως, εξήγησε ο κ. Τσιώνης, στο εξωτερικό έχουν γίνει πολλές εφαρμογές.

Πρόσθεσε ότι με δεδομένο ότι η εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Επαγγελματοβιοτεχνικό Επιμελητήριο ήταν η πρώτη στην Κομοτηνή και με το ενδεχόμενο ν’ ακολουθήσει ενημέρωση στους βιομηχάνους και τους εμπόρους σταδιακά θα έχουμε τα αποτελέσματα του ενδιαφέροντος των επαγγελματιών. «Σκεφτόμαστε να τοποθετήσουμε κάποια πιλοτικά συστήματα σε εργοστάσια που θα ενδιαφερθούν, επομένως θα δούμε τα αποτελέσματα» είπε.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.