«Ενεργεια, Ανανεωσιμες Πηγες και Τοπικες Κοινωνιες»

Όπως προβλέπεται από τις ιδρυτικές αποφάσεις των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, μια από τις κύριες δράσεις τους είναι η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών των νομών εμβέλειάς τους. Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με τον προγραμματισμό για το σχολικό έτος 2009-2010 το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μαρώνειας διοργάνωσε διημερίδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με το θεματικό έτος της UNESCO για το 2010 «Ενέργεια, Ανανεώσιμες Πηγές και Τοπικές Κοινωνίες».

Η διημερίδα περιελάμβανε θεωρητικό μέρος και δράση στο πεδίο, πραγματοποιήθηκε δε στον Ίμερο Ροδόπης, έδρα του ΚΠΕ Μαρώνειας, στις 18 και19 Δεκεμβρίου 2009, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Α/θμιας Εκπ/σης και Β/θμιας Εκπ/σης Ν. Ροδόπης και συγκεκριμένα σε συνεργασία με τις υπεύθυνες για την ΠΕ των Δ/νσεων Α/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης Ν. Ροδόπης κ.κ. Καρβέλα Ευδοκίας και Καλεντερίδου Έφης. Η διημερίδα ολοκληρώθηκε το Σάββατο 19/12/2009 με επίσκεψη στα Αιολικά Πάρκα της Ροδόπης, ενώ συμμετείχαν 36 εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από το Νομό Ροδόπης, καθώς και μέλη της τοπικής κοινωνίας.

Συγκεκριμένα η διημερίδα υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της Διεθνούς Δεκαετίας της Eκπαίδευσης για τη Αειφόρο ή Βιώσιμη Ανάπτυξη που προτείνεται από την UNESCO και υιοθετήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

Η δεκαετία αυτή ξεκίνησε το 2005 και λήγει το 2014 με στόχο την ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών και δια μέσου αυτών των μαθητών κι αυριανών πολιτών και ολόκληρης της κοινωνίας, τόσο σε τοπικό, όσο και παγκόσμιο επίπεδο. Μέσα από μια σειρά δράσεων, όλα αυτά τα χρόνια, θέτοντας έναν θεματικό άξονα κάθε έτος, επιχειρείται η πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών σε κρίσιμα θέματα που αφορούν το περιβάλλον, (φυσικό και ανθρωπογενές).

Το έτος 2010 είναι αφιερωμένο στην «Ενέργεια, τις Ανανεώσιμες Πηγές και Τοπικές Κοινωνίες».

Η ημερομηνία για την πραγματοποίηση της διημερίδας επιλέχθηκε συμβολικά, για να συμπέσει χρονικά με την ολοκλήρωση των εργασιών της διεθνούς συνδιάσκεψης για τις κλιματικές αλλαγές στην Κοπεγχάγη της Δανίας.

Η πρώτη ημέρα της διημερίδας ξεκίνησε με εισαγωγή του Υπευθύνου λειτουργίας του ΚΠΕ κ. Σερμπέζη Γιώργου σχετικά με τους στόχους της και την ανάγκη ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας δια μέσου της ΠΕ και των προγραμμάτων που υλοποιούνται στις σχολικές μονάδες.

Το ενεργειακό ζήτημα και οι επιπτώσεις στο περιβάλλον από τη χρήση του άνθρακα, ως κύρια πηγή ενέργειας από τον άνθρωπο, αποτέλεσε την πρώτη εισήγηση της διημερίδας. Ομιλητής ήταν ο κ. Μαρίνος Ιωάννης, Οικονομολόγος, Συντονιστής του προγράμματος του WWF Ελλάς στον Έβρο. Με την ολοκλήρωση της τοποθέτησης του ομιλητή ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος.

Το ΚΠΕ Μαρώνειας λειτουργώντας υποστηρικτικά προς τις σχολικές μονάδες των νομών εμβέλειάς του υλοποιεί δύο προγράμματα σχετικά με την Ενέργεια. Ένα τριήμερο με τίτλο «Ανακαλύπτοντας τις ΑΠΕ» και ένα μονοήμερο με τίτλο «Με την πνοή του ανέμου… στα Αιολικά Πάρκα της Ροδόπης», που εφαρμόζεται φέτος για δεύτερη σχολική χρονιά. Τα προγράμματα του ΚΠΕ παρουσιάστηκαν από τον κ. Θεοδοσιάδη Νίκο, αναπληρωτή υπευθύνου του ΚΠΕ Μαρώνειας και κ. Καλυψώ Ζήκου, μέλος της ΠΟ του ΚΠΕ.

Μετά από σύντομο διάλειμμα, στο δεύτερο μέρος, παρουσιάστηκαν αποτελέσματα εργασίας που υλοποιήθηκε στο σχολείο από τον κ. Νάκο Νικόλαο, Υποδιευθυντή ΣΕΚ Κομοτηνής. Το διαδίκτυο ως πηγή πληροφοριών για χρήση τους στα προγράμματα ΠΕ των σχολείων, παρουσιάστηκε από τον κ. Ράντο Μιχάλη, μέλος της Παιδαγωγικής Ομάδας του ΚΠΕ. Τέλος έγινε προβολή αποσπάσματος από το ντοκιμαντέρ του National Geographic: “6 Βαθμοί”, που περιγράφει γλαφυρά «το οικολογικό αποτύπωμα», των καθημερινών αναγκών μας. Το κόστος τους, δηλαδή, σε CO2 που θεωρείτε «ένοχο» για την κλιματική αλλαγή, αν και δεν είναι το μόνο αέριο που συντελεί στην επιδείνωση του φαινόμενου του θερμοκηπίου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.