Ενεκρινε το εμβολιο των Pfizer/BionTech ο Ευρωπαικος Οργανισμος Φαρμακων

Σύμφωνα με την επικεφαλής του ΕΜΑ, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το εμβόλιο δεν είναι αποτελεσματικό κατά του νέου στελέχους του κορωνοϊού

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) άναψε «πράσινο φως» για τη χορήγηση του εμβολίου των Pfizer/ BioNTech στην Ευρώπη, σε πολίτες άνω των 16 ετών.

Ο Οργανισμός διαβεβαίωσε ότι η επιστημονική του αξιολόγηση για την υπό όρους έγκριση του εμβολίου βασίστηκε αποκλειστικά στην ισχύ των επιστημονικών δεδομένων σχετικά με την ασφάλεια, την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα.

Σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια του ΕΜΑ, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το εμβόλιο δεν είναι αποτελεσματικό κατά του νέου στελέχους του κορωνοϊού.

Σε ό,τι αφορά την υπό όρους έγκριση, κατά τον ΕΜΑ, η χρήση του εμβολίου σε εγκύους θα πρέπει να γίνεται κατά περίπτωση, καθώς ο Οργανισμός τόνισε ότι δεν διαθέτει αρκετά στοιχεία από τις κλινικές δοκιμές. Παράλληλα, ο ΕΜΑ θα εξετάζει λεπτομερώς τις περιπτώσεις εμφάνισης αλλεργιών. Η έγκριση της υπό όρους κυκλοφορίας του εμβολίου διασφαλίζει ότι θα υποβληθούν πρόσθετα δεδομένα στον EMA μετά την έγκριση.

«Είμαι στην πολύ ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι η επιστημονική επιτροπή του EMA έλαβε θετική απόφαση για την έγκριση της υπό όρους κυκλοφορίας εντός της Ε.Ε. του εμβολίου που αναπτύχθηκε από την Pfizer και την BioNTech», δήλωσε η γενική διευθύντρια του EMA Εμερ Κουκ κατά την διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου.

Eιδικότερα, η κ. Κυριακίδου ανέφερε:

«Αυτή είναι η στιγμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης: είμαστε ένα βήμα πιο κοντά σε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο για τον COVID19.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Υγείας συνέστησε μια υπό όρους αδειοδότηση κυκλοφορίας για το εμβόλιο της Pfizer/BioNtech.

H Eυρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη θα προχωρήσουν τώρα επειγόντως».

«Περιμένω απόφαση της Κομισιόν μέχρι το βράδυ»

Για αποφασιστική στιγμή έκανε λόγο η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τονίζοντας είναι ώρα η ΕΕ να δράσει γρήγορα. Συμπλήρωσε: «Περιμένω απόφαση της Κομισιόν μέχρι το βράδυ». Πιο συγκεκριμένα, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ανέφερε:

«Είναι αποφασιστική στιγμή στις προσπάθειές μας να προσφέρουμε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια στους Ευρωπαίους.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Υγείας μόλις έδωσε θετική γνωμάτευση για το εμβόλιο Pfizer/BioNtech. Τώρα θα δράσουμε γρήγορα. Περιμένω απόφαση της Κομισιόν μέχρι το βράδυ».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.