Ενδιαφερουσες πολιτικες δηλωσεις στο περιθωριο της εκδηλωσης

Παρουσιάστηκε και στην Ξάνθη (μετά την Αθήνα και άλλες πόλεις) το βιβλίο «Η άλλη γεωργία» του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αλέξανδρου Κοντού. Η παρουσίαση έγινε παρουσία εκπροσώπων φορέων, συλλόγων και πλήθους κόσμου, στην καπναποθήκη «Π» του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, με ομιλητές τον πρώην υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης Κώστα Μαρκόπουλο, τον πρώην αντιπρόεδρο της βουλής Παναγιώτη Σγουρίδη, τον καθηγητή του πανεπιστημίου Θεσσαλίας Νίκο Δαναλάτο και τον γεωπόνο Κώστα Κετύπη.

Μιλώντας για το συγγραφικό πόνημά του, ο κ. Κοντός το χαρακτήρισε ως «πρόταση λύσης στα αδιέξοδα της παραδοσιακής γεωργίας και δρόμο που στρέφει τον νέο αγρότη να ασχοληθεί με δυναμικές καλλιέργειες, χωρίς να στηρίζεται σε επιδοτήσεις». Σημείωσε δε ότι ο ίδιος εισήγαγε τον όρο «άλλη γεωργία» στο υπουργείο, χαρακτηρίζοντας έτσι τις νέες δυναμικές καλλιέργειες. «Αναφέρεται σε μικρές σε έκταση αλλά μεγάλες σε δυναμισμό και διείσδυση στην αγορά καλλιέργειες, που αφορούν κυρίως νέους αγρότες. Και σε ανταγωνιστικά προϊόντα ποιότητας και υψηλής απόδοσης, με σεβασμό στο περιβάλλον. Αποτελεί αναγκαιότητα και προοπτική, αφού θεωρώ πως είναι το μέλλον της ελληνικής γεωργίας» είπε. Με την ευκαιρία κοινοποίησε την έναρξη της πιλοτικής καλλιέργειας άγριας αγκινάρας από το Νοέμβριο στην Ξάνθη, σε συνεργασία του πανεπιστημίου Θεσσαλίας με συνεταιριστικές οργανώσεις. Δήλωσε δε ότι «πρόκειται για προϊόν που παράγεται με μικρό κόστος και μπορεί να αντικαταστήσει το πετρέλαιο στην παραγωγή ενέργειας».

Ανταλλαγή φιλοφρονήσεων μεταξύ Κοντού και Σγουρίδη

Ο παρουσιαστής του βιβλίου κ. Παναγιώτης Σγουρίδης, χαρακτήρισε «χρήσιμο το βιβλίο που παρουσιάζει μια άλλη, επωφελή πλευρά της γεωργίας» και «παραγωγό της άλλης γεωργίας τον Αλέξανδρο Κοντό». Ωστόσο, υπογράμμισε ότι «κλείσαμε τα συνεταιριστικά που είχαμε στην Ξάνθη», λέγοντας: «Οι ευθύνες βαραίνουν όλους μας διαχρονικά. Όταν ο συνεταιρισμός δεν βλέπεται από την πλευρά της επιχείρησης αλλά από την πλευρά του βολέματος, τότε είναι λογικό να κλείσει. Γι’ αυτό η άλλη γεωργία λέει “ναι” στην ιδιωτική πρωτοβουλία αλλά μέσα από τους συνεταιρισμούς». Ακολούθως σημειώθηκε ανταλλαγή… φιλοφρονήσεων μεταξύ των δύο βουλευτών του νομού Ξάνθης, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην πολύ καλή συνεργασία τους επί σειρά ετών, άσχετα με τις όποιες πολιτικές διαφορές τους. Σημειώνεται ότι και ο κ. Κοντός συμμετείχε παλιότερα σε παρουσίαση βιβλίου του κ. Σγουρίδη, ενώ το Σάββατο έπλεξε το εγκώμιό του λέγοντας ότι «για είκοσι χρόνια έδωσε αγώνες και έτυχε της εμπιστοσύνης του κόσμου, δίνοντας μάχες για τον τόπο μας». Αντίστοιχες ήταν και οι δηλώσεις Σγουρίδη για το πρόσωπο του Αλέξανδρου Κοντού και τους «κοινούς αγώνες για το καλό της Ξάνθης και της Θράκης»: «Όταν κάνεις αγώνα για τον τόπο σου, δεν έχεις εχθρούς αλλά μόνο συμπαραστάτες και φίλους και κοινούς αγώνες. Εκεί που έχουμε διαφορετικές απόψεις, έχουμε το θάρρος να τις πούμε ξεκάθαρα».

«Δεν υπάρχει σκάνδαλο στο Βατοπέδι»

Η παρουσίαση προσέλκυσε το ενδιαφέρον των τοπικών ΜΜΕ, που βρήκαν την ευκαιρία να ρωτήσουν για το ζήτημα της μονής Βατοπεδίου τον κ Κοντό, αφού το όνομά του εμπλέκεται στην υπόθεση: «Μετά τη διαδρομή και τη διερεύνηση της υπόθεσης του Βατοπεδίου, αυτή πλέον δεν αποτελεί σκάνδαλο» είπε ο πρώην υπουργός, προσθέτοντας: «Ακόμη και στη βουλή, ακόμη και στην αρμόδια επιτροπή, όλη αυτή η ιστορία αναφέρεται πλέον ως “υπόθεση” και όχι ως “σκάνδαλο”. Υπήρξαν δύο εκτιμήσεις από το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών και δύο από διεθνείς οίκους, που απέδειξαν ότι δεν ζημιώθηκε το ελληνικό δημόσιο. Ανοίχτηκαν περίπου δυόμισι χιλιάδες κινήσεις λογαριασμών και αποδείχθηκε ότι δεν πήρε κανείς ούτε ένα …κομποσχοίνι! Δεν υπάρχει πολιτικό χρήμα, κατά συνέπεια δεν υπάρχει σκάνδαλο, κάτι που πλέον είναι ξεκάθαρο».

Οι «φωτιές» που άναψε πρόσφατα η σύζυγος του κ. Βουλγαράκη, συμβολαιογράφος Κατερίνα Πελέκη, επέσυραν τη μήνη και το σχόλιο Κοντού: «Η κ. Πελέκη, κατά ένα απαράδεκτο τρόπο είπε πράγματα τα οποία δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα» είπε. Κατέληξε δε τονίζοντας ότι «με εικασίες δεν καλείται ένας πρώην πρωθυπουργός στην εξεταστική επιτροπή».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.