Ενδιαφερουσα η εκδηλωση για την εμμηνοπαυση

Πλήθος κόσμου -στην πλειοψηφία του γυναίκες- παρακολούθησε την πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θέμα «Γυναικεία κλιμακτήριος – εμμηνόπαυση» που διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Στήριξης κι Αποκατάστασης Καρδιοπαθών και Πρόληψης Καρδιοπαθειών, με ομιλητή τον αναπληρωτή καθηγητή Μαιευτικής-Γυναικολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Βασίλειο Λυμπέρη.

Όλες οι γυναίκες κάποια στιγμή περνάνε από το στάδιο της εμμηνόπαυσης, επομένως, θα πρέπει να προσέξουν μερικά κλινικά σημεία, τα οποία θα μπορούσαν να προειδοποιήσουν για κάποιο κίνδυνο, όπως για παράδειγμα μια αιμορραγία μικρού βαθμού στην εμμηνόπαυση, η οποία θα πρέπει να έχει άμεση αντιμετώπιση από ιατρό. Επίσης, κατά τον κ. Λυμπέρη, η γυναίκα πρέπει να προσέχει κατά την εμμηνόπαυση, δίνοντας μεγαλύτερο βάρος στα καρδιαγγειακά επεισόδια, καθώς και σε αυξημένους κινδύνους άλλων νόσων.

Όσο για την εμμηνόπαυση, ο κ. Λυμπέρης τόνισε ότι «είναι σταθμός που καθορίζει τη γυναίκα από το επίσημο σταμάτημα της γόνιμης ηλικίας προς τη μη γόνιμη», ενώ η κλιμακτήριος αρχίζει κάποια χρόνια πριν την εμμηνόπαυση έως και λίγα χρόνια μετά.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Λυμπέρη, δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία σχετικά με την πρόληψη που θα μπορούσε να ακολουθήσει μια γυναίκα για να αποτρέψει τα προαναφερόμενα κλινικά συμπτώματα. Ενώ εξήγησε ότι ίσως να υπάρχουν στατιστικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία θα μπορούσε κάποια γυναίκα να εμφανίσει εμμηνόπαυση σε μικρότερη ηλικία ή να επέμβει ενάντια στη φυσική ροή, «με φάρμακα για να διατηρήσει τα έμμηνα για αρκετό ακόμη διάστημα».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Στήριξης κι Αποκατάστασης Καρδιοπαθών και Πρόληψης Καρδιοπαθειών Δημήτρης Μιντίδης, μιλώντας για την εκδήλωση, αναφέρθηκε στα καρδιαγγειακά νοσήματα, τα οποία αποτελούν μεταξύ άλλων συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. «Στατιστικά έχει αποδειχθεί ότι πριν από την εμμηνόπαυση οι γυναίκες έχουν πολύ μικρά ποσοστά καρδιοπαθειών. Απεναντίας, μετά την εμμηνόπαυση ο αριθμός ανεβαίνει αλματωδώς».

Επίσης, ανέφερε ότι ο Σύλλογος θα διοργανώσει ενημερωτική εκδήλωση την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου, με ομιλητή τον θωρακοχειρουργό Θόδωρο Κωφίδη, ο οποίος «κάνει λαμπρή καριέρα στο εξωτερικό» και ο οποίος «θα κάνει μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία». Στις αρχές του νέου έτους θα διοργανωθούν άλλες δυο εκδηλώσεις, με προσκεκλημένους καθηγητές πανεπιστημίου.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.