Ενας παλιος γνωστος επιστρεφει με θεατροπαιδαγωγικες δρασεις στην Κομοτηνη

Ο Κομοτηναίος Μάριος Λιάγκης και η ομάδα του συνεργάζονται με το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής για μια θεατροπαιδαγωγική παρέμβαση στα Δημοτικά Σχολεία της Κομοτηνής

Στην Κομοτηνή βρίσκεται αυτές τις ημέρες η ομάδα του κ. Μάριου Λιάγκη, για την προετοιμασία μιας ολοκληρωμένης θεατροπαιδαγωγικής δράσης που θα υλοποιηθεί στα Δημοτικά της Κομοτηνής την επόμενη σχολική χρονιά.
 
Ο κ. Λιάγκης, ο οποίος κατάγεται από την Κομοτηνή, είχε παρουσία τόσο στο πολιτιστικό όσο και το δημοσιογραφικό της γίγνεσθαι και έχει όπως λέει και ο ίδιος πάντα «το μισό του μυαλό στην Κομοτηνή», είναι επικεφαλής μιας ομάδας 35 ανθρώπων που θα υλοποιήσουν τη δράση από το Σεπτέμβριο εντός του σχολικού χώρου των δημοτικών.
 
Η δράση θα λάβει χώρα σε όλα τα Δημοτικά, δημόσια και μειονοτικά, της πόλης της Κομοτηνής, και θα απευθύνεται στα παιδιά μία εκ των δύο μεγαλύτερων τάξεων του Δημοτικού, την Ε΄ ή την ΣΤ΄ τάξη.
 
Η ομάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην Κομοτηνή για να πραγματοποιήσει τον σχεδιασμό της δράσης, με το θέμα της, που αναμένεται να αφορά τη καθημερινή ζωή και το παρόν των παιδιών, να ανακοινώνεται πριν το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς.
 
Όλοι οι εμπλεκόμενοι ελπίζουν πως η εν λόγω δράση θα έχει διάρκεια στο χρόνο και θα μπορέσει να επεκταθεί σε όλο τον Δήμο Κομοτηνής και όλη τη Ροδόπη. 

Συνεργασία ξανά 

Την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι συνεργάζεται για ακόμα μια φορά με τον κ. Λιάγκη εξέφρασε η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής κ. Σοφία Μενεσελίδου, ιδιαίτερα γιατί ένας Κομοτηναίος που πλέον είναι επίκουρος Καθηγητής στο ΕΚΠΑ έρχεται για δεύτερη φορά στην πόλη μας με μια πολύ σημαντική πρόταση για θεατροπαιδαγωγική δράση.
 
Αυτή η δράση θα δώσει την ευκαιρία στο ΔΗΠΕΘΕ να κάνει πράξη μια από τις βασικές παραμέτρους της λειτουργίας του, που είναι η παρέμβαση στις εκπαιδευτικές δομές, που θα διαρκέσει ολόκληρη τη σχολική χρονιά και σχεδιάζεται με ανθρώπους που κατέχουν τη γνώση και την πρακτική διάσταση αυτών των δράσεων.
 
Για τον σχεδιασμό ήδη έχουν έρθει σε επαφή με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης και τον διευθυντή της κ. Μαρίνο Κωνσταντινίδη, σχεδιάζοντας τη δράση, τη δομή και το θέμα της, ενώ πριν ξεκινήσει θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική ημερίδα για τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι θα κληθούν να υλοποιήσουν την όλη δράση.
 
Η κ. Μενεσελίδου σημείωσε πως ως διοίκηση θα δίνουν το παρόν σε οποιαδήποτε σοβαρή και σημαντική θεατροπαιδαγωγική δράση, θυμίζοντας πως όταν είχαν υλοποιήσει το 2015 ανάλογες δράσεις που αφορούσαν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, το ενδιαφέρον από την πρωτοβάθμια ήταν σημαντικό, για αυτό και άδραξαν την ευκαιρία για να απευθυνθούν και σε αυτή την ομάδα στόχου.
 
Το ΔΗΠΕΘΕ, σημείωσε, θέλει να ξεκινήσει αυτή τη δράση θεωρώντας ότι θα πετύχει και η πορεία τους μέσα στη χρονιά, θα κρίνει και τη συνέχειά της.
 
Μια επιτυχημένη χρονιά μπορεί να αποτελέσει και το έναυσμα όχι μόνο να συνεχιστεί η παρέμβαση, αλλά και να επεκταθεί τόσο στα δημοτικά σχολεία στους οικισμούς του Δήμου Κομοτηνής, αλλά και σε όλη τη Ροδόπη, αν υπάρχει το ανάλογο ενδιαφέρον φυσικά. 

Μια παρέμβαση που αφορά την καθημερινή ζωή των παιδιών 

Την ικανοποίησή του γιατί συνεργάζεται ξανά με το ΔΗΠΕΘΕ και την κ. Μενεσελίδου, με την συμβολή της οποίας είχε διοργανώσει την πρώτη του θεατροπαιδαγωγική δράση την περίοδο 2006/07, τα «Πέντε μουτζουρωμένα απογεύματα», με σημαντική επιτυχία, εξέφρασε από την πλευρά του ο κ. Λιάγκης.
 
Τότε αυτό οδήγησε σε ανάπτυξη αυτών των δράσεων, και ο ίδιος, καθηγητής πανεπιστημίου πλέον, επιστρέφει και αρχίζει μια συνεργασία, η οποία ελπίζει πως θα αλλάξει τα δεδομένα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, με μια καινοτόμα δράση που θα μετατρέψει το περιβάλλον του σχολείου σε περιβάλλον συμμετοχής των μαθητών και των εκπαιδευτικών.
 
Όταν επιλεχθεί το βασικό θέμα, θα στηθεί επάνω σε αυτό μια δράση που διαρκεί σε βάθος χρόνου, με κυριότερες στιγμές την έναρξη και το τέλος. Έτσι γίνεται η πρώτη συνάντηση με την ομάδα στο σχολείο, στο μεσοδιάστημα ο δάσκαλος εργάζεται επάνω στο θέμα, και στο τέλος γίνεται ξανά συνάντηση με την ομάδα ώστε να φανεί η δουλειά που έχει γίνει.
 
Η ομάδα που θα «τρέξει» τη δράση αποτελείται από 35 άτομα, και από αυτούς βρίσκονται στην Κομοτηνή 5 αυτή την εβδομάδα, ο κ. Λιάγκης,  η κ. Ηρώ Ποταμούση, θεατροπαιδαγωγός και κοινωνιολόγος, ο κ. Παύλος Ναζάρ, θεολόγος μεταπτυχιακός στα παιδαγωγικά με σπουδές και στις ΗΠΑ, η κ. Σόνια Μολογούση, θεατρολόγος και ειδική θεατροπαιδαγωγός, και η κ. Δήμητρα Κολλάση, εκπαιδευτικός και ειδική παιδαγωγός, που λειτουργούν ως ερευνητές για τον σχεδιασμό της.
 
Και αυτό γιατί κατά τον σχεδιασμό της παρέμβασης αυτής θα πρέπει να ερευνηθεί η ηλικία, ο τόπος, οι συνθήκες και να στηθεί πάνω σε αυτό μια δράση που να αφορά τα παιδιά και τη ζωή τους.
 
«Το θέμα της παρέμβασης θα αφορά την καθημερινή ζωή τους, το παρόν, πώς σκέφτονται, γιατί όλα αυτά στηρίζονται στο τι τους αφορά» εξήγησε ο κ. Λιάγκης, σημειώνοντας πως θεωρεί τις θεατροπαιδαγωγικές δράσεις μια ανθρωπιστική εφεύρεση, γιατί δείχνουν πώς μπορεί κάποιος να δράσει για να κάνει καλύτερο τον κόσμο.
 
Οι ίδιοι έχουν κάνει πάρα πολλές ανάλογες παρεμβάσεις, ιδιαίτερα τα τελευταία 3 χρόνια, με 280 σχολεία να συμμετέχουν σε  πρόγραμμα στην Αττική, και έχουν συγκεντρώσει πάρα πολλά ερευνητικά δεδομένα για την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα στην ολιστική ανάπτυξη των ανθρώπων.
 
«Όποτε συμβαίνει αυτό είναι τόσο μεγάλη η αλλαγή, ευχάριστη από τη μία αλλά και τόσο σημαντική από την άλλη, που δεν σταματά εύκολα» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.