Ενας οδηγος πρασινης μετακινησης και στην Κομοτηνη

Παρουσιάστηκε ο πρώτος Οικολογικός Πλοηγός Μετακίνησης «GreenYourMove» - Από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με την υποστήριξη του Αστικού ΚΤΕΛ Κομοτηνής

Να διευκολύνει και να αυξήσει τη χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, ελαχιστοποιώντας την περιβαλλοντική επιβάρυνση των χρηστών του φιλοδοξεί ο πρώτος Οικολογικός Πλοηγός Μετακίνησης που ανέπτυξε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και παρουσίασε στην Κομοτηνή την Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας με την υποστήριξη του Αστικού  ΚΤΕΛ Κομοτηνής.
 
Ο πλοηγός, με το όνομα LIFE GreenYour Move, που είναι διαθέσιμος διαδικτυακά αλλά και σαν εφαρμογή για κινητά και tablet, παρουσιάστηκε στην Αίθουσα του Επαγγελματικού & Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Κομοτηνής με την συμμετοχή του Αστικού και Υπεραστικού ΚΤΕΛ Κομοτηνής, του Συλλόγου Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα «Περπατώ» και του Συλλόγου «Θράκας Ιππέας».
 
Το LIFE Green Your Move (LIFEGYM) είναι ένα Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Πρόγραμμα, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό τον άξονα για το περιβάλλον – LIFE14 ENV/GR/000611, το πράσινο ταμείο και την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας. Πρόκειται για μια συνεργασία συνολικά 6 εταίρων με επικεφαλής το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας και τον Επίκουρο Καθηγητή Γεώργιο Κ.Δ. Σαχαρίδη, και εταίρους από την Ελλάδα την AVMAP GIS A.E., ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. και ΕΜΙΣΙΑ Α.Ε, την Τσεχία την CHAPS spol. s.r.o. και την Σλοβακία την INPROP.
 
Mαθηματικοί  αλγόριθμοι και τα μοντέλα υπολογισμού των εκπομπών θα ενσωματωθούν στους προσεχείς μήνες σε παρόμοια συστήματα τα οποία βρίσκονται ήδη σε λειτουργία στην Τσεχία, την Σλοβακία και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Μελλοντικά αναμένεται όχι μόνο η επέκταση της λειτουργίας του πλοηγού σε γειτονικές με την Ελλάδα χώρες, αλλά και η δημιουργία ενός παν-Ευρωπαϊκού πλοηγού μετακίνησης σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς που σέβεται το περιβάλλον. 

Ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς 

Ο κ. Σαχαρίδης βρέθηκε στην Κομοτηνή και παρουσίασε τον οδηγό, ο οποίος λαμβάνει υπόψη όλο το δίκτυο των δημόσιων μέσων μεταφοράς (αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, μετρό, τραμ, τρόλεϊ και τρένα) και εμφανίζει στο χρήστη εναλλακτικές διαδρομές που θα συνδυάζουν ένα ή περισσότερα μέσα μεταφοράς, εάν είναι απαραίτητο. Οι διαδρομές θα είναι οι πλέον φιλικές προς το περιβάλλον, εφόσον για κάθε διαφορετικό σενάριο θα υπολογίζονται με αλγορίθμους οι αντίστοιχες εκπομπές αερίων.
 
Όπως ανέφερε η συνεργασία τους με το Αστικό ΚΤΕΛ Κομοτηνής και το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Ροδόπης είναι πολύ καλή, βοηθώντας το πανεπιστήμιο να καταλάβει τα δίκτυα μέσων μαζικής μεταφοράς στην περιοχή, αλλά και στην ψηφιοποίηση των δεδομένων ώστε αυτά να περάσουν στην εφαρμογή.
 
«Έτσι κάποιος που θέλει να έρθει στην Κομοτηνή από ένα οικισμό, θα πρέπει να πάρει το υπεραστικό ΚΤΕΛ, να έρθει στην πόλη και στη συνέχεια να πάρει την κατάλληλη γραμμή του Αστικού για να μετακινηθεί στον κατάλληλο προορισμό» σημείωσε.
 
Αυτό που θέλουν να δείξουν στο κοινό είναι πρωτίστως η ύπαρξη των ΜΜΜ, ότι λειτουργούν σε υψηλό επίπεδο και πως είναι το καταλληλότερο μέσο για να μετακινηθεί κανείς σε αστικό και περιαστικό περιβάλλον.
 
Για αυτό με την ανάπτυξη του οδηγού, δίνουν έναυσμά στον κόσμο για να χρησιμοποιήσει τα ΜΜΜ στην πόλη του και όχι μόνο, μιας και το δίκτυό τους περιλαμβάνει την Πανελλαδική ομοσπονδία αστικών συγκοινωνιών (ΠΟΑΣ) και την Πανελλαδική Ομοσπονδία Αυτοκινητιστών Υπεραστικών Συγκοινωνιών (ΠΟΑΥΣ) τα μέλη των οποίων τους έχουν βοηθήσει ώστε να έχουν αποτυπωμένο το δίκτυο ΜΜΜ σε πάνω από 16 πόλεις, όπως την Κομοτηνή, καθώς και τις Αλεξανδρούπολη, Χαλκίδα, Φλώρινα, Ιωάννινα, Κατερίνη, Κομοτηνή, Λαμία, Λάρισα, Πάτρα, Σέρρες, Θήβα, Τρίκαλα, Βόλος, Ξάνθη, Ρόδο, αλλά και Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
 
«Προσκαλούμε όλο τον κόσμο να κατεβάσει δωρεάν την εφαρμογή και να χρησιμοποιήσει τα μέσα μεταφοράς στην πόλη του» σημείωσε, εκφράζοντας την ελπίδα πως μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν μπει όλα τα μέλη της ΠΟΑΥΣ και της ΠΟΑΣ στην εφαρμογή, ώστε να καλύψουν την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα.
 
Ο κ. Σαχαρίδης εξέφρασε την πεποίθηση πως η εφαρμογή όχι μόνο θα διευκολύνει, αλλά θα αυξήσει τη χρήση των ΜΜΜ στην χώρα, μιας και θα δώσει σε πολλούς πολίτες την πρόσβαση στην πληροφορία που δεν είχαν μέχρι τώρα διαθέσιμη.
 
Έτσι, αν, για παράδειγμα, κάποιος ήθελε να πάει από την Κομοτηνή στο Πήλιο χωρίς αυτοκίνητο, θα έπρεπε να βρει κάθε πάροχο και να διαμορφώσει μόνος τους την διαδρομή, ενώ τώρα η εφαρμογή παρέχει τη συδυαστικότητα, ώστε να ξέρουν τη διαδρομή που θα πρέπει να πάρουν και ποια μέσα θα χρησιμοποιήσουν.
 
Άλλωστε σε αυτό συμφωνεί και η ΕΕ, που έχει χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα, ενώ και οι πάροχοι διατείνονται θετικά προς αυτό, για αυτό και είναι σίγουρος πως η εφαρμογή θα βοηθήσει το κοινό να γνωρίσει το δίκτυο και να μάθει να το χρησιμοποιεί.
 
Κλείνοντας επισήμανε πως αν η χρήση των ΜΜΜ αυξηθεί στη χώρα μας κατά 1%, τότε θα κερδίζουμε κάθε χρόνο 3 μεγατόνους διοξειδίου του άνθρακα, ένα σημαντικό κομμάτι γιατί το κέρδος για το περιβάλλον είναι πολύ σημαντικό. 

Κέρδος για το περιβάλλον και τους ανθρώπους 

Μπορεί να διάγουμε την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, όμως ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Αστικού ΚΤΕΛ Κομοτηνής κ. Νίκος Λυκούδης σημείωσε πως θα πρέπει να είμαστε κάθε εβδομάδα λίγο πιο φιλικοί στο περιβάλλον και τον πλανήτη στον οποίο ζούμε, χρησιμοποιώντας όσο το δυνατόν περισσότερο τα ΜΜΜ αλλά και αφήνοντας όσο το δυνατόν το αυτοκίνητό μας σπίτι, διαλέγοντας εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης, ώστε να έχουμε καλύτερη ποιότητα ζωής.
 
Η προσπάθεια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στην οποία είναι αρωγός το Αστικό ΚΤΕΛ, είναι πολύ σημαντική τόνισε ο κ. Λυκούδης και ευχαρίστησε τον κ. Σαχαρίδη και τους συνεργάτες του για την συμβολή τους σε αυτή την προσπάθεια.
 
«Εύχομαι να πάνε όλα κατ’ ευχήν, να χρησιμοποιήσει ο κόσμος γενικότερα τα ΜΜΜ αλλά και να υιοθετήσουμε μια πιο υγιή στάση ζωής απέναντι στον πλανήτη μας» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.