«Ενας νεος αν κατσει στο χωριο δεν εχει να κανει τιποτα»

Ο Καρά Χουσεϊν Ριντβάν είναι 20 χρονών και κατάγεται από την Ορεινή Μυρτίσκη. Αυτό τον καιρό πουλάει τις πατάτες, που καλλιέργησε εκείνος με την οικογένειά του για να ζήσει. Το μέλλον της καπνοκαλλιέργειας προβληματίζει τον ίδιο και τους συγχωριανούς του. «Το χωριό είναι ορεινό. Όλοι ασχολούμαστε με τα καπνά και ο καπνός πάει «κατά διαόλου» φέτος, με 50 λεπτά και πέρσι το ίδιο ήταν. Πιο χειρότερα νομίζω ότι δεν γίνεται!» δηλώνει ο νεαρός ορεσίβιος κάτοικος. Παράλληλα δεν κρύβει ότι θα ήθελε πολύ να εγκαταλείψει κι εκείνος το χωριό του. «Θα έφευγα σίγουρα αν είχα την δυνατότητα. Θα κατέβαινα στην Κομοτηνή, τουλάχιστον εκεί θα έβγαζα και κανένα μεροκάματο».

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του χωριού σας;

Δεν έχουμε άσφαλτο. 15 χιλιόμετρα δεν έχουν ασφαλτοστρωθεί. Είναι μια μεγάλη απόσταση και ο δρόμος είναι σε κακό χάλι.

Οι αρμόδιοι τι λένε;

Μας είπαν ότι το έργο φέτος θα το έκαναν, δεν έγινε, όμως, μας «έγραψαν» κανονικά. Ακούγεται, ίσως, τραβηγμένο, αλλά αυτή είναι η αλήθεια.

Τώρα τι λένε;

Τώρα μας είπαν ότι του χρόνου θα το φτιάξουν. Τα αυτοκίνητά πάντως κάθε μέρα τα περνάνε από ΚΤΕΟ. Αυτό σημαίνει ότι ο δρόμος είναι σε πολύ κακό χάλι, το ξαναλέω. Ειλικρινά αυτή η κατάσταση μας έχει κουράσει.

Τι δουλειά κάνουν οι συγχωριανοί σας;

Το χωριό είναι ορεινό. Όλοι ασχολούμαστε με τα καπνά και ο καπνός πάει κατά διαόλου φέτος, με 50 λεπτά και πέρσι το ίδιο ήταν. Πιο χειρότερα νομίζω ότι δεν γίνεται!

Έχετε ενημέρωση για το μέλλον της καλλιέργειας;

Μας είπαν ότι θα σταματήσουν την καλλιέργεια του καπνού. Να δούμε τι θα γίνει, δεν ξέρουμε.

Πόσες οικογένειες έχει το χωριό σας;

120 οικογένειες. Νέους στην ηλικία μου δεν έχει πολλούς. Παλιότερα είχαμε περισσότερους.

Πού πηγαίνουν οι νέοι;

Φεύγουν, όλοι κατεβαίνουν «κάτω». Πάνε στην Κομοτηνή, στην Αλεξανδρούπολη, όλοι φεύγουν. Μακριά από το χωριό και όπου να ναι. Η ανεργία είναι πρόβλημα και στο χωριό δεν λύνεται.

Δηλαδή εγκαταλείπουν τον τόπο τους για να βρουν δουλειά;

Ένας νέος αν κάτσει στο χωριό δεν έχει να κάνει και πολλά πράγματα. Έναν καπνό είχαμε και αυτός πάει. Τι θα κάνουμε; Ειλικρινά κι εμείς δεν ξέρουμε.

Τώρα τι καλλιεργείτε;

Πατάτες και καλαμπόκια.

Γιατί δε φύγατε κι εσείς;

Θα έφευγα σίγουρα, αν είχα την δυνατότητα. Θα κατέβαινα στην Κομοτηνή, τουλάχιστον εκεί θα έβγαζα και κανένα μεροκάματο. Δεν είναι πιο εύκολα εκεί; Τουλάχιστον αν θέλεις να εργαστείς, βρίσκεις δουλειά.

Τι γνώσεις έχετε;

Μόνο το Δημοτικό τέλειωσα. Τα ελληνικά τα έμαθα στο σχολείο.

Γιατί δεν πήγατε στο Γυμνάσιο;

Έχουμε Γυμνάσιο στην Οργάνη, αλλά δεν το σκεφτήκαμε από την αρχή σωστά, δεν πήγαμε, τώρα που το θέλουμε πέρασαν τα χρόνια.

Και τι δουλειά ξέρετε να κάνετε;

Από δουλειά ξέρω να καλλιεργώ τη γη. Καπνά, καλαμπόκια και πατάτες, αυτό έμαθα να κάνω. Δεν ξέρω καμία τέχνη, ό,τι πιάνει το χέρι μου.

Εξασφαλίζετε με τις πατάτες και το καλαμπόκι τα έξοδά σας;

Μόνο για να ζεις βγάζεις, στην άκρη δεν μπαίνει τίποτα.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.