Ενας μοναδικος θεσμος στο χωρο της νεολαιας
Με το κεντρικό σύνθημα «Πρωταγωνιστές στην ζωή, όχι εθελοντές στην υποταγή», ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι διήμερες εκδηλώσεις της ΚΝΕ και της εφημερίδας «Οδηγητή» στο πλαίσιο του 28ου Φεστιβάλ στο Πάρκο Κομοτηνής, με ένα πλούσιο πρόγραμμα και θεματολογία.
«Εδώ και 28 χρόνια η ΚΝΕ διοργανώνει σε όλη την Ελλάδα το φεστιβάλ της ΚΝΕ και του Οδηγητή. Στα πλαίσια αυτά και φέτος διοργάνωσε διήμερο εκδηλώσεων στην πόλη της Κομοτηνής. Προσπαθήσαμε να είναι πολύ πλούσιο σε σχέση με πέρυσι και με περισσότερη θεματολογία, η οποία αναφέρεται στις θέσεις μας σχετικά με τα ζητήματα του πολέμου, της τρομοκρατίας, της παιδείας και του αθλητισμού», δήλωσε σχετικά με το γενικότερο σκεπτικό των εκδηλώσεων ο κ.Δάλος Πάνος.
Η ερασιτεχνική δημιουργία των παιδιών μέσα στην πόλη, μαθητών και φοιτητών είχε τον πρωταρχικό ρόλο στα πλαίσια των εκδηλώσεων με στόχο την προβολή τους.
Γι΄ αυτό το σκοπό είχαμε συγκροτήματα από μαθητές και φοιτητές. Θέλαμε να προβάλλουμε το μεράκι, την δημιουργία και το ταλέντο των παιδιών στην πόλη, στους οποίους δεν δίνεται η ευκαιρία μέσα από κάποιες άλλες εκδηλώσεις να προβάλλουν την δουλειά τους», σχολιάστηκε σχετικά.
«Μέσα στα πλαίσια της διεθνιστικής αλληλεγγύης και φιλίας που προωθεί το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, περιμέναμε κάποιους αντιπροσώπους από το αδελφό κομμουνιστικό κόμμα της Τουρκίας, στους οποίους όμως δεν δόθηκε τελευταία στιγμή βίζα, γεγονός που μας βάζει σε σκέψεις. Ένας από τους λόγους για τους οποίους καλέσαμε έναν αντιπρόσωπο από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Τουρκίας ήταν για να ακούσουν κάποιοι μουσουλμάνοι την άποψη αυτού του κόμματος, το οποίο γενικότερα δεν ακούγεται» ανακοίνωσε ο κ.Δάλος Πάνος σχετικά με την απουσία του Τούρκου εκπροσώπου. «Από την κεντρική επιτροπή του κόμματος ήρθε η κ.Σούλα Βλισίδου, η οποία αναφέρθηκε στην πορεία του φεστιβάλ, για αυτό που σηματοδοτεί για την νεολαίο γενικότερα και στον τρόπο που έχει καθιερωθεί στην συνείδηση της νεολαίας, ως ένας σημαντικός πολιτικός και πολιτιστικός θεσμός».
Από την ομιλία της κ.Σούλας Βλισίδου δεν έλειψαν αναφορές για τις θέσεις της ΚΝΕ και του ΚΚΕ σχετικά με την τρομοκρατία, όπως επίσης για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. «Το ΚΚΕ προωθεί πανελλαδικά αλλά και στην Κομοτηνή, συνεργασία με άλλες πολιτικές δυνάμεις όπως το ΔΗΚΚΙ και την Δημοκρατική Περιφερειακή Ένωση. Θέλει να συμβάλλει καθ΄ αυτόν τον τρόπο στην εκλογή δημάρχων και νομαρχών αγωνιστών , οι οποίοι να΄ ναι πραγματικά κοντά στα καθημερινά και μεγάλα προβλήματα του λαού. Για να μην είναι απλώς διαχειριστές μιας συγκεκριμένης πολιτικής όπως είναι οι περισσότεροι δήμαρχοι και νομάρχες. Για να μην αποτελούν διακοσμητικό στοιχεία μέσα στην πόλη».
Σ.X.
Θέμης Γκιώνης: «Θέλουμε η νεολαία να παλέψει, να μπει στο προσκήνιο και να διεκδικήσει τα δικαιώματά της»
Με μεγάλη επιτυχία συνεχίστηκε την Κυριακή το 28ο Φεστιβάλ ΚΝΕ- Οδηγητή, ένα φεστιβάλ που έχει καθιερωθεί στη συνείδηση της νεολαίας και που αποδείχτηκε ότι είναι ένας μοναδικός πολιτικός και πολιτιστικός θεσμός. Το πρόγραμμα της Κυριακής περιελάμβανε ροκ συναυλία από μουσικό φοιτητικό σχήμα και συναυλία από το μαθητικό συγκρότημα «Προσωρινοί», τμήματος της Πολιτιστικής Κίνησης που παρουσίασαν μια σειρά από έντεχνα τραγούδια. Ακολούθησε χαιρετισμός από τον υποψήφιο Νομάρχη Γιώργο Μποτρότσο, τον υποψήφιο Δήμαρχο Μιχάλη Καρανικολάου της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» και ομιλία από τον Γραμματέα του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ Θέμη Γκιώνη. Το φεστιβάλ έκλεισε με τη συναυλία του Λάκη Παπαδόπουλου (Λάκης με τα Ψηλά Ρεβέρ) που μας ταξίδεψε μουσικά στις «γυριστρούλες» και σε άλλα παλιά του τραγούδι, ενώ δεν έλειπαν από το πρόγραμμά του και τραγούδια από το νέο του δίσκο που μόλις κυκλοφόρησε «Κάτι γλυκό».
Ο γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ σε δηλώσεις του στον ΠτΘ σχετικά με την διοργάνωση του Φεστιβάλ της ΚΝΕ, τόνισε τα εξής:
«Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε όλη την χώρα και αποτελεί απάντηση σ΄ όλους αυτούς που έλεγαν ότι τα φεστιβάλ της νεολαίας, τα φεστιβάλ της ΚΝΕ είναι παρωχημένα, είναι ξεπερασμένα. Η συμμετοχή της νεολαίας σε όλες τις εκδηλώσεις πανελλαδικά δείχνει το αντίθετο, ότι όχι μόνο η νεολαία ενδιαφέρεται για Φεστιβάλ, αλλά η συμμετοχή της, ο προβληματισμός, η συζήτηση που αναπτύσσει μέσα σ΄ αυτά τα φεστιβάλ δίνει ακριβώς το αντίθετο. Σ΄ αυτά τα πλαίσια έγινε το διήμερο φεστιβάλ εδώ στην Κομοτηνή , θεωρούμε πετυχημένες της εκδηλώσεις μας, πέρα από το πολιτικό μήνυμα, που θέλουμε να περάσουμε, την διέξοδο που εμείς προτείνουμε ως οργάνωση, θεωρούμε ότι είναι και μια πολιτιστική πρόταση για την νεολαία της πόλης μας ενάντια στα διάφορα πολιτιστικά υποπροϊόντα που πλασάρονται. Το ταξίδι του φεστιβάλ είχε ξεκινήσει από τον Ιούλιο με την αντιϊμπεριαλιστική διαδήλωση στην Λάρισα στο στρατηγείο του Τύρναβου, συνεχίστηκε με προφεστιβαλικές εκδηλώσεις σ΄ όλη την χώρα, στάθμευσε στο κάμπιγκ της ΚΝΕ στην Μυτιλήνη το καλοκαίρι για 10 μέρες και θα ολοκληρώσει την επόμενη εβδομάδα στην Πανεπιστημιούπολη, στα Ηλύσια με το 4ήμερο των ειδικών εκδηλώσεων. Κάνοντας απολογισμό του φεστιβάλ το θεωρούμε πετυχημένο, μας δίνει αισιοδοξία, μας γεμίζει δύναμη για την συνέχεια και παράλληλα βέβαια για μας το φεστιβάλ σημαίνει κάθε χρόνο εξετάσεις για το πώς θα γίνουμε καλύτεροι και κάθε χρονιά να χουμε κάτι καλύτερο μέσα στις εκδηλώσεις του».
Ο κ.Γκιώνης αναφερόμενος στους στόχους του Φεστιβάλ, ανέφερε πως «το σύνθημα του φεστιβάλ μας φέτος αναφέρει ότι θέλουμε την νεολαία να είναι πρωταγωνιστές ζωής και όχι εθελοντές στη υποταγή. Θέλουμε δηλαδή η νεολαία να παλέψει, να μπει στο προσκήνιο και να διεκδικήσει τα δικαιώματά της. Να μην ανταποκριθούν στο μηχανισμούς που θέλουν τη νεολαία στο περιθώριο, με μια λογική του ότι δεν είναι τίποτα. Εμείς αυτό το μήνυμα θέλουμε να περάσουμε στη νεολαία και πιστεύουμε ότι βρίσκουμε ανταπόκριση».
Καλπάνης Μπάμπης
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
