Ενας λαογραφικος θησαυρος στα ΓΑΚ Ροδοπης

Σημαντικό οπτικοακουστικό υλικό λαογραφικών καταγραφών, αλλά και εκδηλώσεων, περιλαμβάνονται στο αρχείο του Κέντρου Λαϊκών Δρωμένων Κομοτηνής

Το πραγματικά συγκλονιστικό, αρχείο του Κέντρου Λαϊκών Δρωμένων Κομοτηνής βρίσκεται πλέον στα χέρια των υπευθύνων του παραρτήματος Κομοτηνής των Γενικών Αρχείων του Κράτους. Το αρχείο αποτελείται από χιλιάδες φωτογραφίες, έντυπο υλικό, αφίσες, μαγνητοφωνήσεις από όλες τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στην Κομοτηνή από το 1995 μέχρι το έτος 2003, που σταμάτησε τη λειτουργία του, αλλά και από τα χρόνια πριν και μετά τη λειτουργία του. Έτσι μια μεγάλη παρακαταθήκη τόσο από εκδηλώσεις, όσο και από καταγραφές λαϊκών δρώμενων και όχι μόνο, παραδόθηκε στην υπηρεσία από την ΔΚΕΠΠΑΚ.Μετά την αναγκαία καταγραφή το αρχείο, θα  είναι διαθέσιμο σε όποιον ενδιαφέρεται να γνωρίσει κομμάτια της ιστορίας αλλά και της λαογραφικής παράδοσης της περιοχής και της Θράκης ευρύτερα. 

Μια σημαντική πολιτιστική παρακαταθήκη 

Το Κέντρο Λαϊκών Δρώμενων για πολλά χρόνια είχε αναλάβει τη μελέτη των λαϊκών παραδόσεων και τη διοργάνωση φεστιβάλ, που αφορούσαν στα παραδοσιακά δρώμενα και τις σύγχρονες πειραματικές δημιουργίες.
 

Το κέντρο λειτούργησε ουσιαστικά από το 1995 μέχρι το 2003, και στο αρχείο του, που πέρασε αρχικά στη ΔΕΠΑΚ και κατόπιν στη ΔΕΚΕΠΠΑΚ, περιέχεται και υλικό τόσο πριν τη λειτουργία του, τουλάχιστον από το 1988, όσο και κατόπιν, μέχρι και το 2009. 

Ένα μοναδικό, και τεράστιο αρχείο 

Το αρχείο είναι πολύ μεγάλο, και περιέχει ένα πολύ μεγάλο έντυπο και όχι μόνο υλικό, σημείωσε ο προϊστάμενος κ. Παναγιώτης Κροκίδας, περιλαμβάνοντας πολλές φωτογραφίες και οπτικοακουστικό υλικό, αφίσες, διοικητική αλληλογραφία, προτάσεις για εκδηλώσεις, θεατρικά έργα, ντοκουμέντα από αποκόμματα εφημερίδων.
 
Εμπεριέχονται επίσης πολλά συνέδρια, δράσεις, πρότζεκτ, επισκέψεις στο εξωτερικό, επισκέψεις ξένων πολιτιστικών συλλόγων στην Κομοτηνή και άλλα.«Είναι από τις λίγες φορές που έχουμε τόσο μεγάλο ενθουσιασμό για ένα αρχείο» σημείωσε ο κ. Κροκίδας, για αυτό και θα αναλάβουν κατά προτεραιότητα να το αρχειοθετήσουν και να το ψηφιοποιήσουν όσο μπορούν.
 

Βέβαια σε μερικούς τομείς τους λείπει ο εξοπλισμός, μιας και αρκετό οπτικοακουστικό υλικό βρίσκεται σε βιντεοκασέτες, ενώ υπάρχουν πάρα πολλές ηχογραφήσεις από οικισμούς όλης της Ροδόπης σε microcassette, για τα οποία πιθανόν θα πρέπει να ζητήσουν από την κεντρική υπηρεσία ειδικές συσκευές.
 
Η παλιότερη καταγραφή που έχουν εντοπίσει είναι από το τέλη της δεκαετίας του 80, και κάποια σποραδικά κομμάτια μετά το 2003.Το αρχείο περιέχει πάρα πολλές καταγραφές από τοπικά, και όχι μόνο, λαογραφικά δρώμενα, ανθρώπους που ασχολούνται με την τοπική ιστορία, την εθνογραφία, και το πώς δημιουργείται ουσιαστικά η λαογραφική ταυτότητας μιας περιοχής όπως η δική μας. 

Σημαντικός όγκος οπτικοακουστικού υλικού 

Η μοναδικότητα του αρχείου δεν εμπεριέχεται μόνο στις καταγραφές, αλλά και στη φύση του, μιας και όπως σημείωσε ο κ. Κροκίδας, έχουν αρκετές φωτογραφίες, κάποια σποραδικά αρχεία ήχου, όμως πρώτη φορά περνά την πόρτα των αρχείων ένας τόσο μεγάλος όγκος φωτογραφικού και οπτικοακουστικού υλικού, που μάλιστα έχει σχεδόν αποκλειστικό ενδιαφέρον την περιοχή της Ροδόπης και γενικότερα της Θράκης.
 

Τα μέλη των ΓΑΚ ήδη έχουν αρχίσει να καταχωρούν το υλικό, και ελπίζουν πως μέσα στους επόμενους ένα με δύο μήνες όλο το αρχείο, πλην των κασετών που χρειάζονται ειδικά εργαλεία, θα έχει ταξινομηθεί.
 
Βέβαια ο κ. Κροκίδας τόνισε πως ακόμα και τα αταξινόμητα αρχεία, όπως αυτό του Κέντρου, τα οποία δεν κινδυνεύουν, είναι ανοιχτά στο κοινό. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι το να είναι το αρχείο υπό ταξινόμηση δεν σημαίνει πως δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτό ερευνητές, απλά ότι μπορεί να είναι αρκετά πιο δύσκολο να εντοπίσουν αυτό που θέλουν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.