Ενας φιλοσοφος των βουνων στην Κομοτηνη

Ο Ινδός ορειβάτης Satyabrata Dam κατέθεσε τις εμπειρίες ζωής του σε εκδήλωση του ΕΟΣ Κομοτηνής

Στην Κομοτηνή βρέθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 27 Οκτωβρίου ο Ινδός ορειβάτης Satyabrata Dam, ο οποίος μίλησε για την ζωή του και τις εμπειρίες του ως ορειβάτης σε μια εκδήλωση που οργάνωσε ο ΕΟΣ Κομοτηνής.
Μπροστά σε ένα κοινό αποτελούμενο στη συντριπτική του πλειοψηφία από λάτρεις του βουνού, ο Ινδός ορειβάτης μίλησε για την ορειβασία αλλά και γενικότερα τον τρόπο που αντιμετωπίζει τη ζωή, ο οποίος έχει επηρεαστεί από την ενασχόλησή του με αυτή.
 

Ο κ. Dam σημείωσε πως κάποιοι, όταν ασχολούνται πολύ καιρό με την ορειβασία, χάνουν το νόημα της, μιας και όπως παραδέχτηκε ο ίδιος, «δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανεβαίνουμε στα βουνά, είναι μια εντελώς παράλογη δραστηριότητα που κάνουμε».
 
«Όταν ξεκινάμε να κάνουμε κάτι σε ένα αντικείμενο», σημείωσε, «πάντα θέλουμε να έχουμε κάποιον που μας εμπνέει» και ο δικός του ήταν ένας από τους σημαντικότερους Αλπινιστές, o Walter Bonati, ο οποίος ήταν το ίνδαλμά του από την τρυφερή ηλικία των 12 ετών, ενώ στα 19 ξεκίνησε να ακολουθεί τις διαδρομές που είχε κάνει.
 

Πάντα ήθελε να τον γνωρίσει και το κατάφερε λίγο πριν τον θάνατο του. Τότε του έθεσε μια απορία που είχε πάντα «τι δίδαξαν τα βουνά;», μια ερώτηση στην οποία ο ίδιος, παρά την εμπειρία του, δεν είχε βρει απάντηση.
 
«Τα βουνά δεν σου διδάσκουν τίποτα, παρά μόνο να μαθαίνεις» του απάντησε, και έτσι κατανόησε πως τα βουνά βοηθούν να ανοιχτεί κάποιος στις δυνατότητες που δίνει ο κόσμος και να παραδεχτούν πως δεν γνωρίζουν πραγματικά τίποτα. «Το μόνο που έμαθα από τα βουνά, είναι πώς να μαθαίνω» τόνισε προς το ακροατήριό του.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.