Ενας εξοπλισμος εδαφολογικου εργαστηριου, αξιας 90.000 ευρω, βγαινει απο τη «ναφθαλινη»

Από την εγκατάλειψη στο κλειστό σχολείο της Πόρπης θα περάσει στην αξιοποίηση για τις ανάγκες των αγροτών της περιοχής

Ένας εξοπλισμός εδαφολογικού εργαστηρίου, που βρίσκεται εγκαταλελειμμένος επί τουλάχιστον μια δεκαετία στο παλιό δημοτικό σχολείο της Πόρπης, βγαίνει επιτέλους από τη «ναφθαλίνη» και υπόσχεται να παράσχει χρήσιμες υπηρεσίες στον αγροτικό κόσμο της περιοχής μας. Πρόκειται για έναν εξοπλισμό, με αξία που αγγίζει το ποσό των 90.000 ευρώ, ο οποίος είχε αποκτηθεί από τον «καποδιστριακό» δήμο Αιγείρου, επί θητείας Βαγγέλη Λίτσου, μέσω ενός ειδικού χρηματοδοτικού προγράμματος της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η προμήθεια του εξοπλισμού ολοκληρώθηκε επιτυχώς, αλλά οι όποιες προσπάθειες για αξιοποίηση και λειτουργία του εδαφολογικού εργαστηρίου απέβησαν άκαρπες. Στην εποχή του «Καλλικράτη», που συνέπεσε με την εμφάνιση και την όξυνση της δημοσιονομικής κρίσης, η «λειψανδρία» στις υπηρεσίες του δήμου Κομοτηνής και ιδίως η απουσία εξειδικευμένου στο αντικείμενο των εδαφολογικών ελέγχων προσωπικού κατέστησαν ανέφικτη την αξιοποίηση του επίμαχου εξοπλισμού.
 
Έτσι, τα μηχανήματα των 90.000 ευρώ, που θα μπορούσαν να προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες στην αγροτική δραστηριότητα της περιοχής μας, από τη μια απαξιώνονταν στο κτίριο του παλιού δημοτικού σχολείου της Πόρπης κι από την άλλη διέτρεχαν τον κίνδυνο της καταστροφής τους από εξωτερικούς παράγοντες. Την αγωνία του για τη συγκεκριμένη κατάσταση είχε εκφράσει κατά καιρούς ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Πόρπης, κ. Ηρακλής Παρασχάκης, ενώ σχετική παρέμβαση ενώπιον του δημάρχου Κομοτηνής, κ. Γιώργου Πετρίδη, έκαναν πρόσφατα οι κ.κ. Κώστας Καραΐσκος και Δημήτρης Αμανατίδης από τη δημοτική παράταξη «Σπάρτακος».

Πρόταση του «Σπάρτακου» για συνεργασία του δήμου με το ΠΕΓΕΑΛ

Τα μέλη του «Σπάρτακου» πρότειναν ως λύση στον κ. Πετρίδη τη συνεργασία του δήμου με το Περιφερειακό Εργαστήριο Γεωργικών Εφαρμογών και Ανάλυσης Λιπασμάτων (ΠΕΓΕΑΛ), το οποίο έχει έδρα την Κομοτηνή και καλύπτει με δειγματοληπτικούς εδαφολογικούς ελέγχους όλη την έκταση της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Είναι ένα από τα 7 εργαστήρια, που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα και λαμβάνει ημερησίως έως και 50 δείγματα.
 
Σύμφωνα με τον «Σπάρτακο», το ΠΕΓΕΑΛ είχε και στο παρελθόν απευθυνθεί στον δήμο Κομοτηνής για το ίδιο θέμα, αλλά ο τότε αντιδήμαρχος δεν είχε καν απαντήσει στο αίτημά τους, ελλείψει καταλόγου των υλικών. Μετά τη νέα αυτή παρέμβαση έγινε επιτόπια επίσκεψη υπαλλήλων του ΠΕΓΕΑΛ στην Πόρπη, επιβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον τους για τον επίμαχο εξοπλισμό και  ακολούθησε η καταγραφή των υλικών για τη δρομολόγηση της συνεργασίας των δύο φορέων.

Το δημοτικό συμβούλιο θα κληθεί να εγκρίνει την προτεινόμενη συνεργασία

Η προτεινόμενη συνεργασία θα συνίσταται στη δωρεάν παραχώρηση όλου του εξοπλισμού εκ μέρους του δήμου για διάστημα 20 ετών στο ΠΕΓΕΑΛ. Η σύμβαση, που θα κληθεί να εγκρίνει το δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής στη συνεδρίαση της προσεχούς Δευτέρας, θα προβλέπει τη δέσμευση εκ μέρους του ΠΕΓΕΑΛ ότι αναλαμβάνει την ευθύνη της φύλαξης, αλλά και της μη απομάκρυνσης κανενός επιστημονικού οργάνου εκτός Κομοτηνής, προκειμένου να έχει προτεραιότητα η εξυπηρέτηση μέσω του συγκεκριμένου εξοπλισμού των αναγκών των αγροτών της περιοχής μας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.