Ενας διαφορετικος εορτασμος της 28ης Οκτωβριου στην Ροδοπη

Μόνο με επισήμους και σημαιοφόρους η κατάθεση στεφάνων στην Κομοτηνή

Με επισημότητα, αν και επιβλήθηκαν αρκετοί περιορισμοί λόγω κορωνοϊού, γιορτάστηκε στην Κομοτηνή την Τετάρτη η 80η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου, της ημέρας που η χώρα μας είπε το μεγάλο ΟΧΙ, και αντιστάθηκε στην Ιταλική επιθετικότητα.

Έτσι το πρωί της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε επίσημη δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, και στη συνέχεια επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο της Κομοτηνής.

 

Στη συνέχεια εκπρόσωποι της τοπικής Ααυτοδιοίκησης, του στρατού, των σωμάτων ασφαλείας αλλά και της εκπαιδευτικής κοινότητας, κατέθεσαν στεφάνι στο Ηρώο, τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα, με μάσκες και αποστάσεις.

Το παρών στην κατάθεση έδωσαν και οι σημαιοφόροι σχολείων της Κομοτηνής, που παρά το γεγονός ότι δεν παρέλασαν, θύμισαν κάτι από τις προηγούμενες χρονιές, όταν και οι δρόμοι της πόλης γέμιζαν από κόσμο, για να χειροκροτήσει τα παιδιά αλλά και τους στρατιωτικούς κατά την διάρκεια της παρέλασης.

Χρήστος Μέτιος

«Το παράδειγμά τους ας αποτελέσει για όλους μας οδηγό, για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της εποχής μας, και ας εμπνεύσει ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο»

«Αυτή την ημέρα», σημείωσε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος, «τιμούμε την άρνηση της Ελλάδος στο τελεσίγραφο και τις αξιώσεις των Ιταλών, που είχε ως αποτέλεσμα τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο και την είσοδο της χώρας μας στο δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Γιορτάζουμε τις μεγάλες επιτυχίες του Ελληνικού Στρατού, τιμούμε τον αγώνα των Ελλήνων απέναντι στο φασισμό, όλους εκείνους που αγωνίστηκαν και έπεσαν για την πατρίδα και την ελευθερία».

«Το παράδειγμά τους ας αποτελέσει για όλους μας οδηγό, για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της εποχής μας, και ας εμπνεύσει ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο» κατέληξε.

Νίκος Τσαλικίδης

«Στα δύσκολα οι Έλληνες ενωμένοι έχουν καταφέρει να προτάξουν τα στήθη τους απέναντι σε μεγαλύτερες δυνάμεις»

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης τόνισε πως το μήνυμα της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου είναι πάντα επίκαιρο και μας δείχνει πώς «στα δύσκολα οι Έλληνες ενωμένοι έχουν καταφέρει να προτάξουν τα στήθη τους απέναντι σε μεγαλύτερες δυνάμεις υπερασπιζόμενοι το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας». Αυτό το μήνυμα, ανέφερε, αποτελεί φωτεινό παράδειγμα ελπίδας και ενότητας για όλους τους Έλληνες.

Δημήτρης Χαρίτου

«Όπως τότε έτσι και σήμερα ο λαός και η νεολαία διαθέτουν αστείρευτες δυνάμεις»

Η επέτειος της ηρωικής αντίστασης του λαού μας στο φασισμό και στο ναζισμό τιμάται φέτος σε πρωτόγνωρες συνθήκες και κάτω από συνεχείς απειλές, σημείωσε ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Χαρίτου

Θεωρεί όμως πως «όπως τότε έτσι και σήμερα ο λαός και η νεολαία διαθέτουν αστείρευτες δυνάμεις, και μπορούν να αντιμετωπίσουν τον ιό της πανδημίας, αν τηρήσουμε τα μέτρα υγειονομικής προστασίας και αν η Πολιτεία θωρακίσει το δημόσιο σύστημα υγείας».

Επίσης μπορούν να αντιμετωπίσουν τις απειλές, τις προκλήσεις και τις αμφισβητήσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους από τη γείτονα αν διορθωθεί η πυξίδα στην εξωτερική μας πολιτική, αλλά και αν πορευτούμε με σύνεση και ενότητα ως λαός.

«Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία θα σταθούμε δίπλα στους οικονομικά αδύναμους, στον κόσμο της εργασίας και της μικρής  επιχειρηματικότητας, ώστε να αντέξουν και να σταθούν όρθιοι μέσα στην οικονομική κρίση» κατέληξε.

Γιάννης Γκαράνης

«Τιμούμε πάνδημα τη μνήμη των ηρώων μας»

Τέλος ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης σημείωσε πως την επέτειο αυτή, τιμούμε τη μέρα που ο λαός μας ενωμένος αντιστάθηκε στους φασίστες εισβολείς.

«Τιμούμε πάνδημα τη μνήμη των ηρώων μας, τον αγώνα τους να κρατήσουν λεύτερη την πατρίδα μας, να διατηρήσουν ακέραιη κι αλώβητη την εθνική μας ταυτότητα» ανέφερε. Για αυτό και θεωρεί πως οφείλουμε να τους θυμόμαστε με απέραντο σεβασμό κι ευγνωμοσύνη. «Και να έχουμε το λαμπρό ιστορικό τους παράδειγμα ως φωτεινό σηματωρό για να πορευτούμε από δω και πέρα κι όλοι εμείς οι επίγονοι».

Με περιορισμούς ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου και στον Ίασμο

Με αυστηρή τήρηση πρωτοκόλλων λόγω του κορωνοϊού πραγματοποιήθηκε η κατάθεση στεφάνων και στο Δήμο Ιάσμου για την επέτειο του ΟΧΙ.

Στο χώρο του ηρώου του Ιάσμου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, ενώ στεφάνι κατέθεσαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Ιάσμου Οντέρ Μουμίν, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μεχμέτ Μεχμέτ, και εκπρόσωποι συλλόγων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.