Ενας «αστικος μυθος» γεννιεται στο Φαναρι;

Οι απαντήσεις των γιατρών για τα κρούσματα σταφυλόκκοκου

Γράφαμε τις προάλλες για την έκθεση ποιότητας των θαλάσσιων υδάτων που δημοσιοποίησε η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στην οποία συγκαταλέγονται δείγματα και από τα κολυμβητικά ύδατα 7 παραλιών της Ροδόπης, μεταξύ των οποίων δύο στις παραλίες Φαναρίου. Στην εν λόγω έκθεση η ποιότητα των νερών στις εν λόγω παραλίες κατατάσσονται στην πρώτη βαθμίδα, δηλαδή «ως εξαιρετικής ποιότητας», όπως πληροφορούμαστε δε οι μετρήσεις που συνεχίζονται και για την τρέχουσα χρονιά δεν δείχνουν κάποια δραματική αλλαγή της ποιότητας.
 
Μολαταύτα κάθε χρόνο, σε συζητήσεις με συμπολίτες, τηλέφωνα ή μηνύματα στην εφημερίδα μας κάθε καλοκαίρι όλο και ακούμε για τα «αυξημένα κρούσματα σταφυλόκοκκου που οφείλονται στα μπάνια στην παραλία Φαναρίου». Οι εν λόγω αφηγήσεις καταλήγουν πάντα με την παράκληση «να ψάξουμε το θέμα, ώστε να ενημερωθεί ο κόσμος». Και δεν διαφωνούμε καθόλου με αυτό. Πράγματι η δημόσια υγεία είναι μέγιστο αγαθό και πρέπει να διαφυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού. Έτσι κι εμείς κάθε χρόνο κάνουμε τις ίδιες διερευνητικές εργασίες. Πρώτος σταθμός η διεύθυνση δημόσιας υγείας και η διεύθυνση υδάτων της Περιφέρειας, οι αρμόδιοι των οποίων μας διαβεβαιώνουν κάθε χρόνο πως σύμφωνα με τις έρευνές τους δεν υφίσταται κάτι τέτοιο. Δεν μένουμε όμως εκεί. Δεύτερος σταθμός το νοσοκομείο Κομοτηνής όπου απευθύνουμε την ερώτηση αν την κρίσιμη περίοδο υπάρχει κάποια  αύξηση των κρουσμάτων. Η απάντηση είναι και πάλι αρνητική. Επιμένουμε όμως. Τελευταίος σταθμός οι ιδιώτες ιατροί δερματολόγοι της πόλης μας στους οποίος απευθύνουμε και πάλι το ίδιο ερώτημα. Και φυσικά η απάντηση και πάλι είναι ίδια.
 
Αποκλείοντας δε πως όλοι οι προαναφερόμενοι φορείς και ιδιώτες είναι συνεννοημένοι προς διαφύλαξη κάποιου σπουδαίου «κρατικού» μυστικού, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως πρόκειται απλά για μια φήμη χωρίς πραγματικό έρεισμα.
 
Καταλαβαίνουμε την αγωνία και τους προβληματισμούς, ιδίως γονέων. Όμως ασχολούμενοι με το θέμα κάθε καλοκαίρι, καίτοι όχι ειδικοί, κατατείνουμε στο συμπέρασμα πως πρόκειται μάλλον για τη γέννηση ενός «αστικού μύθου» που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Αυτό άλλωστε καταδεικνύει και το πλήθος των επισκεπτών στις παραλίες του Φαναρίου… Χ.Λ. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.