Ενας απο τους ελαχιστους Ξανθιωτες γλυπτες εκθετει στην καπναποθηκη «Π»

Μια ενδιαφέρουσα έκθεση γλυπτικής ενός από τους ελάχιστους γλύπτες που αριθμεί η Ξάνθη, εγκαινιάστηκε την περασμένη Παρασκευή στην καπναποθήκη «Π» του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.

Πρόκειται για την έκθεση με τίτλο «Χρονομηδέν» του εικαστικού και καθηγητή της trash art στο Ι.Θ.Τ.Π. Θάνου Μαυροδή, η οποία διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Στέγη Γραμμάτων και Καλών Τεχνών του δήμου Ξάνθης και με την επιμέλεια του συγγραφέα και φιλόλογου Θανάση Μουσόπουλου. Δεκάδες συνθέσεις κυρίως από μέταλλο, αποτυπώνουν τις εικαστικές αντιλήψεις και την τεχνοτροπία του κ. Μαυροδή, ενώ τα απάρτιά της –ανάμεσά του και δείγματα αμιγούς trash art την οποία πρώτιστα υπηρετεί- είναι κατασκευασμένα σ’ ένα χρονικό βάθος δεκαπέντε ετών.

Αναφορικά με τον ιδιότυπο τίτλο της έκθεσης, ο ενασχολούμενος επί δυο δεκαετίες με τη γλυπτική κ. Μαυροδής εξηγεί: «Σαν παραμύθι ξεκινά η αναφορά σε πρόσωπα από την αρχαιότητα έως και τις μέρες μας. Μηδενίζοντας τον χρόνο και ταξιδεύοντας μέσα σ’ αυτόν, οραματίζομαι και μεταφράζω τις σκέψεις μου σ’ αυτά που φτιάχνω. Διακτινίζομαι στο παρελθόν και επιστρέφω στον 21ο αιώνα, ομολογώντας κατασκευαστικά όλη την συναισθηματική μου φόρτιση και εμπειρία. Μέσα από ύλη πρωτοπλάστων σε συγχρονισμό με το τώρα, οδηγούμαι στον μηδενισμό του χρόνου ως μια από τις διαστάσεις που ο άνθρωπος επινόησε για να μπορεί να αντιληφθεί ή και να κατανοήσει την ύπαρξη του. Μεγαλώνοντας, μικραίνω τον χρονικό προσδιορισμό μέσα από μια σειρά έργων παρατεταγμένων σε κοινή θέα, με στόχο την κριτική διάθεση του κοινού και στην εμπλοκή του με το μηδέν».

Σημειώνεται ότι ο Θάνος Μαυροδής έφερε την trash art σε επαφή με το ευρύτερο κοινό, εκθέτοντας κάποιες συνθέσεις στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης τις ημέρες των Γιορτών Παλιάς Πόλης.

«Ίσως κάποιοι να εκπλαγούν βλέποντας χαμηλές τιμές»

Η έκθεση λειτουργεί στον κεντρικό χώρο εκδηλώσεων του Ι.Θ.Τ.Π., κάτι που δίνει την ευκαιρία σ’ ένα πολυπληθές κοινό να έρθει σε επαφή με τη δουλειά του κ. Μαυροδή, αλλά και να εκπλαγεί ευχάριστα από μια σημαντική λεπτομέρεια: «Σ’ αυτή την έκθεση κάνω μια προσφορά στα έργα, δίνοντάς τους πολύ χαμηλές τιμές γιατί θέλω η τέχνη να μπει σε πολλά σπίτια» εξηγεί ο γλύπτης, σε μια εποχή που τέτοιες κινήσεις αποκτούν ένα ιδιαίτερο βάρος. «Υπάρχουν πολλοί φιλότεχνοι που αυτή τη στιγμή δοκιμάζονται οικονομικά και ίσως να μην μπορούν να αποκτήσουν ένα γλυπτό ή να πάρουν κάτι για να το δωρίσουν. Ίσως κάποιοι να εκπλαγούν βλέποντας χαμηλές τιμές, αλλά πρόκειται για δική μου πρωτοβουλία και προσφορά».

Μιλώντας για τις δημιουργίες του, ο κ. Μαυροδής λέει ότι είναι «εικαστικός που εργάζεται πάνω από είκοσι χρόνια με ανακυκλώσιμα υλικά και υπηρετώντας την trash art» και δίνει το στίγμα της εν λόγω έκθεσης: «Είναι μια διαχρονική δουλειά και περιλαμβάνει διάφορες τεχνοτροπίες, διάφορες κατασκευές αλλά και διάφορα υλικά. Κάτι που δείχνει ότι η χρήση των ανακυκλώσιμων υλικών δεν περιορίζεται μόνο στο μέταλλο, άλλωστε υπάρχουν και τα ευγενή μέταλλα που δουλεύονται με άλλες τεχνικές. Ωστόσο, ως επί το πλείστον η δουλειά μου προσανατολίζεται περισσότερο στη χρήση του μετάλλου. Η δουλειά αυτή ξεκινά ουσιαστικά από το 1995. Στην πορεία έχουν γίνει λίγες εκθέσεις, ενώ σήμερα παρουσιάζονται εκατό έργα από όλη αυτή την περίοδο. Υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα έργα που κυρίως είναι επί τοίχου, τα οποία αποτελούν κατασκευές των τελευταίων ετών. Και μάλιστα σ’ αυτά έδωσα και πολιτικό περιεχόμενο. Οι άλλες ενότητες προέρχονται από παλαιότερες δουλειές, ωστόσο ελάχιστα από αυτά τα έργα είχαν ξαναεμφανιστεί δημόσια, με τα περισσότερα να εμφανίζονται για πρώτη φορά».

Ο κ. Μαυροδής προσανατολίζεται στη μελλοντική μεταφορά της έκθεσης και στην Κομοτηνή, «αφού εκδηλώθηκε κάποιο ενδιαφέρον από εκεί» όπως λέει. Προς το παρόν τα εκατό έργα του εκτίθενται στην καπναποθήκη «Π» μέχρι τις 24 Ιανουαρίου με ώρες λειτουργίας της έκθεσης 10:00-14:00 και 18.00-21.00 από τη Δευτέρα ως και την Παρασκευή, καθώς και 10.00-14.00 το Σάββατο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.