Ενας αιωνας ελευθερη Θρακη!

Ξεκίνησαν οι εορτασμοί για την επέτειο της 14ης Μαΐου στην Κομοτηνή

Προσαρμοσμένες στις επιταγές της πανδημίας η έπαρση της ιστορικής σημαίας και η κατάθεση στεφάνων στο παλιό Ηρώο

 
Με την έπαρση της ιστορικής σημαίας της Κομοτηνής από το Δήμαρχο κ. Γιάννη Γκαράνη ξεκίνησαν το πρωί της Τετάρτης 13 Μαΐου οι περιορισμένες, ελέω πανδημίας, εορταστικές εκδηλώσεις για την 100η επέτειο από την 14η Μαΐου 1920, ημέρα που ο Ελληνικός στρατός μπήκε στην Κομοτηνή.
 

Φέτος οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται χωρίς την πρόσκληση και την παρουσία πολιτών, ακολουθώντας τις αποφάσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας.
 

Αποδίδοντας τιμές παρά τους περιορισμούς

 
Έτσι το πρωί της Τετάρτης, συνοδεία όπως κάθε χρόνο τεσσάρων μελών του ΜΟΚ ντυμένων με παραδοσιακές στολές, η σημαία εξήλθε από τον Δήμο Κομοτηνής, και αφού έγινε μια μικρή πομπή γύρω από την πλατεία Βιζυηνού μπροστά από το Δήμο, επέστρεψε στον ιστό μπροστά από το Δημαρχείο.
 

Εκεί ο κ. Γκαράνης πραγματοποίησε την επίσημη έπαρση, μιας και στο Ηρώο της πόλης, όπου γινόταν παραδοσιακά η τελετή, γίνονται ακόμα εργασίες.
 
Με αυτό τον τρόπο θέλησαν να αποδώσουν φόρο τιμής σε όσους θυσιάστηκαν για να εξασφαλίσουν την ελευθερία και την ανεξαρτησία.
 
«Μπορεί η πανδημία να μη μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε μεγάλες γιορτές για τα 100 χρόνια, είμαστε όμως ακόμα εδώ, όρθιοι, για να αποδώσουμε τιμές στους προγόνους μας φροντίζοντας παράλληλα για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας και του κοινού καλού» ανέφερε ο δήμαρχος.
 

Ζωντανή η μνήμη των ηρώων της Θράκης

 
Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα στο Μνημείο Πεσόντων Ηρώων του Ελληνο-Ιταλικού Πολέμου του 1940, στο Πάρκο της Περιφέρειας, καθώς και κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και τον Ερυθρό Σταυρό.
 
Μετά την τελετή ο Μητροπολίτης Παντελεήμων σημείωσε πως αυτή την επέτειο, μιλούν όλες οι προσωπικότητες των Θρακών ηρώων αλλά και όλων των Ελλήνων, μιας και το ζήτημα της απελευθέρωσης και ενσωμάτωσης της Θράκης στον εθνικό κορμό ήταν υπόθεση  όλης της Ελλάδας.
 

«Αυτή την επέτειο αλλιώς την είχαμε οργανώσει και σκεφτεί, όμως για χάρη της υγείας όλων των ανθρώπων προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα» ανέφερε, ευχόμενος τις επόμενες ημέρες του 2020 να τελειώσει αυτή η πανδημία.
 
Η Θράκη, σημείωσε, ανοίγει κατά κάποιον τρόπο τις εορταστικές εκδηλώσεις και για τα 200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση, και έτσι από τον τόπο μας, από όπου χτυπά η καρδιά της Ελλάδας, θέλησε να στείλει το μήνυμα της αισιοδοξίας, της ενότητας της αγάπης για όλη την Ελλάδα και την ενότητά της.
 

«Εύχομαι σε όλους υγεία και ομόνοια, και όπως αποδείξαμε ότι οι Έλληνες όταν είναι ενωμένοι θα πετύχουμε, έτσι θα πετύχουμε και στα όνειρά μας για ένα καλύτερο αύριο» κατέληξε.
 
Τις ευχές του για την ιστορική αυτή ημέρα έδωσε και ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, τονίζοντας πως «τιμούμε το παρελθόν μας, και κοιτάμε το μέλλον αισιόδοξα».
 

Για αυτό, και με σύμμαχους όλους τους πολίτες της περιοχής, θέλουν να ατενίσουν το μέλλον με αισιοδοξία έχοντας πάντα στη συνείδηση τους τα 100 χρόνια ελευθερίας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.