Εναρξη της προσκοπικης χρονιας στην Κομοτηνη

Ο Αριστοτέλης Παπακωνσταντίνου μιλά για τις δράσεις και τις αξίες των προσκοπικών συστημάτων της πόλης μας

Κοινωνοί στις αξίες του προσκοπισμού θα γίνουν και φέτος όσοι ενταχθούν στην μεγάλη «οικογένεια» που δραστηριοποιείται στην πόλη μας. Τοπικά στην πόλη της Κομοτηνής ο προσκοπισμός δραστηριοποιείται με δύο συστήματα που καλούν νέα μέλη να γνωρίσουν τις δράσεις τους.
 
Εφόσον, μάλιστα, οι συνθήκες το επιστρέψουν υπάρχουν πάντα σκέψεις και για ευρύτερη επέκταση στον ν. Ροδόπης, όπως εξήγησε ο κ. Αριστοτέλης Παπακωνσταντίνου, Περιφερειακός Έφορος Ροδόπης μιλώντας στον «ΠτΘ» με αφορμή την έναρξη της προσκοπικής χρονιάς.
 

Αυτήν την στιγμή στην πόλη μας δραστηριοποιούνται  το 2ο σύστημα ναυτοπροσκόπων και το 5ο σύστημα αεροπροσκόπων. Οι δράσεις όσον αφορά στα ανήλικα μέλη, απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 7-18 ετών τα οποία εντάσσονται σε τρία τμήματα: στην αγέλη λυκόπουλων, στην ομάδα προσκόπων και στην κοινότητα ανιχνευτών. Για ενήλικες με περιορισμένο χρόνο υπάρχει το «προσκοπικό δίκτυο» με πρόγραμμα προσαρμοσμένο στις ανάγκες των μελών του. 

Αριστοτέλης Παπακωνσταντίνου «Μέσα από ποικίλες δραστηριότητες το παιδί αναπτύσσει τεχνικές και κοινωνικές ικανότητες» 

Και τα δύο συστήματα ασχολούνται με την προσκοπική μεθοδολογία και με τις αρχές του προσκοπισμού. Το μόνο που αλλάζει είναι το στοιχείο με το οποίο ασχολείται η κάθε ειδίκευση. Έτσι οι μεν ναυτοπρόσκοποι χρησιμοποιούν το υγρό στοιχείο και την λέμβο, ενώ οι αεροπρόσκοποι το στοιχείο του αέρα και δραστηριότητες, όπως ο αερομοντελισμός.
 

Να σημειωθεί μάλιστα πως εδώ και δύο χρόνια οι ναυτοπρόσκοποι διαθέτουν μία παραδοσιακής ξύλινη δεκάκουπη λέμβο, τον «Φίλιππο» με δυνατότητα χρήσης και με πανινά.
 
Μιλώντας για το τι σημαίνει για τον ίδιο «προσκοπισμός» ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για μία «παιδαγωγική» κίνηση που συμπληρώνει την βασική εκπαίδευση. Μέσα από ποικίλες δραστηριότητες το παιδί αναπτύσσει τεχνικές και κοινωνικές ικανότητες, πνεύμασυνεργασίας, πνευματική καλλιέργεια, σωματική αγωγή και το κυριότερο από όλα: γνώσεις για την ζωή στην ύπαιθρο, που αποτελεί τον κυριότερο χώρο δραστηριοποίησης του προσκοπισμού.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.