Εναντια στις μαθητικες παρελασεις

•Από πού προέρχονται;

Ο θεσμός των παρελάσεων εδραιώθηκε στην Ελλάδα επί δικτατορίας του Μεταξά, βασιζόμενος στο πρότυπο των παρελάσεων της ναζιστικής νεολαίας του Χίτλερ και υιοθετήθηκε προς επίδειξη της υπακοής και της αφοσίωσης της ελληνικής νεολαίας στο ολοκληρωτικό καθεστώς εκείνης της περιόδου.

Γεννάται λοιπόν το ερώτημα κατά πόσον μας τιμά η συνέχιση της ύπαρξης ενός θεσμού, που δημιουργήθηκε από τον ηγέτη του ναζιστικού κινήματος που όλοι γνωρίζουμε τι έχει προκαλέσει στο λαό που τώρα στηρίζει τον θεσμό αυτό, αν αναρωτηθούμε κατά πόσο είναι τιμή για ένα λαό να γιορτάζει τους απελευθερωτικούς του αγώνες μ΄ ένα γεγονός που δημιουργήθηκε από τον ίδιο του τον δυνάστη, τον άνθρωπο από τον οποίο γιορτάζει την απελευθέρωσή του.

Στοιχεία που καταδεικνύουν το φασιστικό και ρατσιστικό χαρακτήρα του θεσμού είναι ο χαιρετισμός του διμοιρίτη, η απόλυτη ομοιογένεια στην ένδυση των μαθητών που συμβολίζει την εξάλειψη της προσωπικότητας και την αξιολόγηση του κάθε μαθητή ανάλογα με το ύψος και την επίδοση. Οι καλοί και οι ψηλοί μπροστά, οι κακοί και οι κοντοί πίσω, υπάκουα στρατιωτάκια με σταθερό βηματισμό…γιατί η προσωπικότητά σου έχει μηδενική αξία μπροστά στην αξία του έθνους.

•Τι σκοπούς υποτίθεται πως εξυπηρετούν;

Οι παρελάσεις υποτίθεται πως αποτελούν μια τιμητική κίνηση γι’ αυτούς που κάποτε αγωνίστηκαν και έδωσαν τη ζωή τους για να απολαμβάνουμε σήμερα την ‘εθνική’ μας ελευθερία. Είναι δηλαδή το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε εμείς ως νεότεροι πολίτες αυτής της χώρας, για να αποτίσουμε φόρο τιμής στους εθνικούς μας αγωνιστές.

Κατά πόσον όμως αυτοί οι αγωνιστές ήταν εθνικοί και όχι κοινωνικοί; Καταπιεσμένοι Έλληνες και όχι καταπιεσμένοι άνθρωποι;

Μήπως τα στρατευμένα ιστορικά ψέματα του κράτους διαστρέβλωσαν την εικόνα μιας ομάδας επαναστατών ανταρτών που αγωνίστηκαν για την ελευθερία και παρουσίασαν μια ομάδα επαναστατών ανταρτών που αγωνίστηκαν για την εθνική ελευθερία;

Σε τι βαθμό υπέστη διαστρέβλωση η ελληνική ιστορία και άραγε συμφέρει το κράτος να βάζει την ταμπέλα του εθνικού δίπλα από κάθε εξεγερσιακή -επαναστατική κίνηση, κοινωνικό-ταξικού χαρακτήρα; Μήπως έτσι μεταφέρει το βάρος από το επαναστατικό στοιχείο της κίνησης στο εθνικό, υποβαθμίζοντας δηλαδή οτιδήποτε εξεγερσιακό και δίνοντας του αξία μόνο αν εξυπηρετεί εθνικούς σκοπούς; (εδώ γίνεται αναφορά στην 25η Μαρτίου).

•Τι σκοπούς εξυπηρετούν στην πραγματικότητα;

Σε μια εποχή που η ελληνική νεολαία είναι υπνωτισμένη και αδρανοποιημένη πλέον από ένα σύστημα, που με διάφορα μέσα καταστρέφει συνεχώς την κριτική της ικανότητα και με την ψευδαίσθηση της αντικειμενικής και ουσιώδους γνώσης, την κρατάει υποχείριο των βλέψεων του, οι παρελάσεις έρχονται να επισφραγίσουν την κρατική αυτή νίκη.

Οι αντιπρόσωποι ενός κράτους που χτυπάει τα ίδια του τα παιδιά, με την ‘αναμφίβολου’ αξιοπιστίας παιδεία της στείρας γνώσης, των γεμάτων ψέματα σχολικών βιβλίων και του υπερφορτωμένου σχολικού ωραρίου που στόχο έχει να εξαντλήσει και τις τελευταίες πηγές ενεργητικότητας των μαθητών, οι δημιουργοί ενός συστήματος που παράγει εκπαιδευτικούς-μηχανές (και μάλιστα προβληματικές), που απαξιώνει τον ίδιο τον θεσμό του σχολείου και καθιστά τον δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης μύθο, οι δημιουργοί ενός συστήματος που προωθεί όλο και περισσότερο τον μη υγιή ανταγωνιστικό χαρακτήρα της εκπαίδευσης και καθιστά την προσπάθεια για επαγγελματική αποκατάσταση ένα άνισο ταξικό αγώνα, αυτοί είναι τα τιμώμενα πρόσωπα του θεσμού αυτού.

•Αξιολόγηση ατόμου στα πλαίσια των εθνικών συμφερόντων

Η σημαία, το σύμβολο του έθνους, δεν δίνεται τιμητικά στον μαθητή που μελέτησε με την μεγαλύτερη αφοσίωση και κριτική σκέψη τα όσα πραγματικά συνέβησαν στην ιστορική πορεία του λαού του μέσα στους αιώνες, αλλά εκείνον που αποστηθίζοντας την ιστορία που θέλησαν να του μάθουν, υπηρέτησε καλύτερα το ισχύον σύστημα προκειμένου να επιβιώσει στις παρούσες κοινωνικές συνθήκες.

Δείξε τη μεγαλύτερη αντοχή σ’ έναν στημένο αγώνα, αποστήθισε και αντίγραψε με τη μεγαλύτερη ακρίβεια (και όχι με τη μεγαλύτερη κρίση) αυτά που σου έχουν διδάξει και το κράτος θα σε ανταμείψει με το σύμβολο του έθνους.

Έτσι η γνώση που λαμβάνεις αποκτά αξία και αξιολογείται ιεραρχικά σε σχέση με το πόσο εξυπηρετεί τα συμφέροντα του έθνους.

Γιατί όσο καλύτερα διαβάσεις αυτά που διάλεξαν κι όχι αυτά που διάλεξες, αυτά που πρέπει κι όχι αυτά που σου χρειάζονται ή καλύτερα.. Αυτά που χρειάζονται αυτοί να ξέρεις και όχι αυτά που χρειάζεσαι για να αποκτήσεις ελεύθερη σκέψη τόσο περισσότερο αξίζεις τον εθνικό έπαινο.

Όχι γιατί μέσα από το σύστημα βγήκες καλύτερος άνθρωπος αλλά γιατί -σύμφωνα μ’ αυτά που θέλει να σου επιβάλλει το σύστημα- βγήκες καλύτερος πατριώτης. Κι όταν λέμε πατριώτης δεν εννοούμε την ακραία μορφή πατριωτισμού που είναι ο εθνικισμός. Ούτε ο εθνικισμός συμφέρει ένα καπιταλιστικό κράτος-μέλος της ευρωπαϊκής ένωσης όπως είναι η Ελλάδα. Μια τέτοια ακραία μορφή πατριωτισμού θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στον οικονομικό διεθνισμό και το άνοιγμα της αγοράς που επιχειρείται από τις τωρινές κυβερνήσεις και τους κεφαλαιοκράτες.

Γιατί όταν η πατρίδα είναι πάνω απ’ όλα, τα εγκλήματα που διέπραξε και συνεχίζει να διαπράττει το κράτος στο όνομα του εθνικού συμφέροντος καλύπτονται μ’ ένα φαντασιακό πέπλο. Μπροστά στα εθνικά ιδεώδη όλα τα καταπιεστικά κατά των πολιτών μέτρα, όλες οι δυσλειτουργίες του κρατικού μηχανισμού, όλη η διαφθορά και η στυγνή γραφειοκρατία που τη συντηρεί, καθαγιάζονται και γίνονται αποδεκτά αν όχι με παθητικότητα τουλάχιστον με επιείκεια από τους πολίτες. Πρώτα η Ελλάς και μετά ο άνθρωπος…

•Έλληνες ή άνθρωποι;

Λανθασμένα οι άνθρωποι πιστεύουν ότι το σημείο όπου όλα τελειώνουν, όπου κάθε διαχωρισμός εξαλείφεται ,όπου όλοι ενώνονται χωρίς αντιπαλότητες…είναι η εθνικότητα, είναι το χρώμα της σημαίας, είναι ο ήχος του εθνικού ύμνου στους ολυμπιακούς αγώνες. Έχουμε ένα κοινό το οποίο όλοι υπερασπιζόμαστε μέχρι τέλους και για το οποίο όλοι πρέπει να νιώθουμε υπερήφανοι…είμαστε Έλληνες.

Όμως και οι ντοπαρισμένοι αθλητές των ολυμπιακών αγώνων είναι Έλληνες. Και οι τσιφλικάδες μεγαλογαιοκτήμονες που εκμεταλλεύονταν και κατέκλεβαν τους αγρότες συμπατριώτες τους την περίοδο του τουρκικού ζυγού ήταν Έλληνες. Και ο μεγαλύτερος πολέμιος της Επανάστασης του 1821, η εκκλησία, αποτελούνταν από Έλληνες κληρικούς. Και οι ρουφιάνοι ταγματασφαλίτες την περίοδο της κατοχής που ευθύνονται για το θάνατο χιλιάδων αγωνιστών ήταν Έλληνες, όπως Έλληνες ήταν και οι στρατηγοί της 21ης Απριλίου που επικαλούνταν το εθνικό φρόνημα του λαού.

Έλληνες όμως είναι και οι μεγαλοβιομήχανοι που προβαίνουν σε μαζικές απολύσεις Ελλήνων εργαζομένων και μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους στα βαλκανικά κράτη, προς αναζήτηση φθηνότερου εργατικού δυναμικού. Έλληνες είναι και οι μεγαλύτεροι πρεζέμποροι που δρουν υπό την προστασία του κράτους όπως και οι πολιτικοί που τους καλύπτουν. Έλληνες είναι και οι εθνικόφρονες ξενόφοβοι όπως και οι άνθρωποι που κρύβονται πίσω από τις μπλε στολές της Ελληνικής Αστυνομίας που τους αφήνουν να διαπράττουν τα εγκλήματα τους ανενόχλητοι… όλοι αυτοί Έλληνες είναι.

Οι κλέφτες και οι αρματολοί όμως, που αποτέλεσαν τον πυρήνα της επανάστασης του 21, εξαπέλυαν επιθέσεις τόσο σε Τούρκους όσο και Έλληνες γαιοκτήμονες χωρίς εθνικές διακρίσεις. Οι μετανάστες που εγκαταλείπουν τα πάντα προς αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής, αρνούνται και φτύνουν κατάμουτρα την πολιτική εξουσία τόσο της χώρας τους όσο και της χώρας που τους “υποδέχεται”. Οι εργάτες και οι εργαζόμενοι που πέφτουν θύματα μαζικών απολύσεων, εξοργίζονται και αγανακτούν το ίδιο τόσο με τους ξένους όσο και με τους Έλληνες εκμεταλλευτές εργοδότες.

Τότε, σε στιγμές που ο άνθρωπος φτάνει στον πάτο, που η μόνη του επιλογή είναι η κίνηση, η δράση, η αντίδραση, τότε είναι που οι άνθρωποι ξεπερνούν όλους τους επίκτητους διαχωρισμούς και ενώνονται κάτω από την πραγματική τους φύση (πολλές φορές χωρίς να το αντιλαμβάνονται και να το συνειδητοποιούν), την ανθρώπινη. Γιατί σε τέτοιες στιγμές δεν υπάρχει κανένα έθνος για να τους διαχωρίσει, κανένα κράτος για να δεσμεύσει τις ζωές τους, καμιά σημαία για να τους ενώσει.

Το μόνο που τους ενώνει είναι η ανάγκη για ελευθερία και για μια πολιτισμένη ζωή. Γιατί ζωή δεν είναι να μπορείς κάθε μέρα να εξασφαλίζεις την αναπνοή σου, αλλά να μπορείς να απολαμβάνεις τα αγαθά του πολιτισμού σου όπως τα απολαμβάνουν και οι γύρω σου. Δυστυχώς ό, τι προβάλλει ο σύγχρονος πολιτισμός έμμεσα το επιβάλλει, κι όταν κάποιος συντηρεί ένα πολιτισμό έχει το δικαίωμα να καρπώνεται τα δημιουργήματά του.

•Ποιοι είναι οι στόχοι μας και τι θα πετύχουμε αν τελικά καταργηθούν;

Από τη μεριά μας, στοχεύουμε στην κατάργηση του θεσμού των παρελάσεων τόσο για τον φασιστικό του χαρακτήρα, παρόλο που γνωρίζουμε καλά ότι οι περισσότεροι (μαθητές και θεατές) αγνοούν την προέλευσή του και αντιμετωπίζουν το όλο θέμα ως μια μέρα χαράς, όσο και για το ότι εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο των κρατικών μηχανισμών υποδούλωσης και μυθοποίησης του έθνους-κράτους. Ο στόχος μας αυτός μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν η ίδια η κοινωνία συνειδητοποιήσει τους πραγματικούς σκοπούς που επιτελεί ο θεσμός αυτός και δραστηριοποιηθεί για την κατάργησή του.

Αν τελικά γίνει κάτι τέτοιο, το γεγονός ότι θα έχει επιτευχθεί από την ίδια την κοινωνία και όχι μόνο από μια μερίδα αντιεξουσιαστών που ανέκαθεν αντιτίθεντο σε κάθε κρατικό μηχανισμό θ’ αποτελέσει ένα γερό χτύπημα στα καθεστωτικά κεκτημένα καθώς και μια κοιτίδα κοινωνικής αντίστασης και αμφισβήτησης. Η αντίδραση σε τέτοιους θεσμούς προωθεί τον κοινωνικό και πολιτικό προβληματισμό καταρρίπτοντας και απομυθοποιώντας στεγανά και προκαταλήψεις και συνεπώς αναπτύσσει την ελεύθερη σκέψη.

Η ελεύθερη σκέψη όμως κάθε άλλο παρά συμφέρουσα είναι για το σύστημα και ιδιαίτερα από τη μερίδα του κοινωνικού συνόλου που θα αποτελέσει τα μελλοντικά θύματά του, τους μαθητές.

Γιατί ένα σύστημα ΔΕΝ ενδιαφέρεται για την κατάσταση στην οποία θα είναι τα θύματά του, τα θέλει μαζί του ακόμα και νεκρά.

Αντιστεκόμαστε σε κάθε θεσμό που προωθεί το πολιτικό ενάντια στο κοινωνικό, το εθνικό ενάντια στο ανθρώπινο, το επίκτητο ενάντια στο φυσικό.

Γιατί αναγνωρίζουμε μια φύση και ένα είδος, το ανθρώπινο…

ΚΑΜΙΑ ΑΥΤΑΠΑΤΗ ΜΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ

Αντιεξουσιαστική Κίνηση

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.