Εναλλακτικος και με υγειονομικα πρωτοκολλα ο τουρισμος το 2021 στην ΠΑΜΘ

Το μόνο σίγουρο η αβεβαιότητα στο Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής της Περιφέρειας

Τις ίδιες βασικές κατευθύνσεις με το 2020, με μεγαλύτερη έμφαση στον εναλλακτικό τουρισμό αλλά και δράσεις για να εξασφαλιστεί η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, περιλαμβάνει το Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για το έτος 2021, το οποίο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ.

Αυτό οφείλεται στην αβεβαιότητα που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορωνοϊού, που φέρνει μαζί της μια διαφορετική τουριστική προσέγγιση, και την ανάγκη προσαρμογής στις απαιτήσεις της προστασίας από τον ιό.

Έφερε τα πάνω κάτω η πανδημία

Τη ρευστότητα της κατάστασης παραδέχτηκε και ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. Τσώνης, ο οποίος τόνισε πως όταν πριν από ένα χρόνο σχεδίαζαν το πλάνο της τουριστικής ανάπτυξης για το 2020, κανείς δεν φανταζόταν πως η χώρα και η ανθρωπότητα θα ερχόταν αντιμέτωπη με αυτή την πανδημία.

«Το τουριστικό είναι ένα ευπαθές προϊόν, και επηρεάζεται τόσο από τις γεωπολιτικές όσο και από τις υγειονομικές συνθήκες» ανέφερε, όμως αυτή τη φορά είχαμε μια κρίση άνευ προηγουμένου, που ειδικά στον τομέα του τουρισμού έριξε τα έσοδα και  επέφερε τεράστιο πλήγμα στη βιομηχανία των ταξιδιών.

Ειδικά στη χώρα μας η μέση πληρότητα των ξενοδοχείων κυμάνθηκε στο 25%, ενώ έχει ήδη χαθεί το πρώτο τετράμηνο του 2021, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο χάθηκαν περίπου 3,8 δις δολάρια, σε μια από τις δυσκολότερες τουριστικές σεζόν σε παγκόσμιο επίπεδο με την συρρίκνωση των εσόδων να φτάνει το 85%, ενώ και οι ελπίδες για το 2021 είναι περιορισμένες.

Ο κ. Τσώνης εξέφρασε την άποψη πως ο σχεδιασμός και η προετοιμασία αποτελούν κλειδί για την επιτυχή ολοκλήρωση κάθε προσπάθειας, όμως είναι δύσκολα αυτή τη στιγμή, μιας και τα δεδομένα αλλάζουν καθημερινά.«Θα συνεχίσουμε με ευελιξία και νέες ιδέες να προσαρμοζόμαστε προκειμένου να επιβιώσουμε σε αυτή τη ζοφερή περίοδο» ανέφερε και προσέθεσε πως «μέλημα όλων είναι η εξασφάλιση της υγείας των πολιτών, που ισοδυναμεί με καλή εικόνα του προορισμού», κάτι που ο ίδιος πως κατάφεραν να κερδίσουν φέτος.

Για αυτό και θα συνεχίσουν να γίνονται εξειδικευμένα σεμινάρια για την εκπαίδευση των εργαζομένων και των επαγγελματιών του κλάδου σε συνεργασία με τις υπόλοιπες περιφέρειες και με την ηγεσία του Υπουργείου.

Για το 2021 , σύμφωνα με τον κ. Τσώνη, η περιφέρεια θα εστιάσει στον εναλλακτικό τουρισμό και τις διεξόδους που δίνει η φύση, ενώ λόγω της κατάστασης έχουν βάλει ποιοτικούς και όχι ποσοτικούς στόχους.«Θέλουμε όσοι έρχονται να αισθάνονται και να είναι ασφαλείς και να γυρίσουν πίσω με τις καλύτερες των εντυπώσεων» σημείωσε. Έτσι από την δύσκολη περίοδο του 2020 κρατούν την καλή επίδοση στην εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων, τον μικρό αριθμό κρουσμάτων όπου αυτά παρατηρήθηκαν, και την ικανοποίηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των επισκεπτών για την υγειονομική ασφάλεια. Αυτή, θεωρεί ο κ. Τσώνης, πως θα αποτελέσει παρακαταθήκη για το μέλλον, μιας και θα αποτελεί από μόνη της κομμάτι του τουριστικού προϊόντος.

Κριτική για τον προγραμματισμό και την προβολή

Κριτική έγινε από την αντιπολίτευση για το τουριστικό πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει τη συμμετοχή σε εκθέσεις το 2021, όπως και πέρυσι, παρόλο που, όπως σημείωσαν κάποιοι περιφερειακοί σύμβουλοι, αυτές έχουν ήδη ακυρωθεί ενώ και πολλές από αυτές βρίσκονται στον αέρα.

Ειδική μνεία έγινε στο γεγονός ότι το πρόγραμμα τριετούς προβολής της Περιφέρειας, που είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, δεν έχει προχωρήσει ακόμη, με τα χρόνια να περνούν.

Ειδικά για τις εκθέσεις ο κ. Τσώνης σημείωσε πως ακολουθούν το πρόγραμμα του ΕΟΤ, και διαθέτουν τις υποδομές ώστε να συμμετέχουν είτε φυσικά, είτε αν χρειαστεί ηλεκτρονικά, σε όποιες εκθέσεις επιλέξουν αυτό τον τρόπο φέτος.

Όσο για το πρόγραμμα μέσω του ΕΣΠΑ, σημείωσε πως υπάρχει αντιμαχία και ενστάσεις μεταξύ των υποψήφιων αναδόχων, και πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία για να ξεκινήσουν τις δράσεις.

Διαφορετική προσέγγιση ζητά η αντιπολίτευση

Γενικά το πρόγραμμα δεν φαίνεται να έπεισε τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, με τον επικεφαλής της παράταξης «Περιφερειακή Σύνθεση» κ. Χριστόδουλο Τοψίδη, να σημειώνει πως έχει ελλείψεις, αλλά δεν υπάρχουν και προτάσεις για τις κατευθύνσεις που θα ακολουθήσει η περιφέρεια το 2021.

Επίσης έκανε κριτική για την επιλογή των εκθέσεων, ενώ τόνισε πως θα πρέπει να αναπτυχθούν εργαλεία, μέσω της τεχνολογίας, ώστε να προσελκύσουν το τουριστικό ενδιαφέρον.

Από την πλευρά της «Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας» ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Χρήστος Χατζηπέμου εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το αν θα καλυφθεί το χαμένο έδαφος του 2020 για την περιφέρεια, σημειώνοντας πως αντίθετα δεν δίνεται και η δυνατότητα μιας πολύπλευρης παρουσίασης της Περιφέρειας, χαρακτηρίζοντάς το άτολμο.

Τέλος ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Χρήστος Τρέλλης σημείωσε πως θα πρέπει να υπάρξουν προγράμματα για δωρεάν διακοπές των εργαζόμενων, των ανέργων και των νέων, και να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση δημόσιων υποδομών μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.