Ενα βημα πριν την καταστροφη οι μελισσοκομοι της Βορειου Ελλαδος

Πάνω από 80% οι απώλειες στον Έβρο, στο 30-50% οι απώλειες στην Ροδόπη από την παρατεταμένη ξηρασία και τον παγετό

Σε απόγνωση βρίσκεται τo σύνολο των μελισσοκόμων της Βορείου Ελλάδας, από την Θεσσαλονίκη έως και τον Έβρο, με αυτούς του Έβρου να αντιμετωπίζουν απώλειες κοπαδιών μεγαλύτερες του 80%.
 
Ο λόγος δεν είναι άλλος από την παρατεταμένη περίοδο ανομβρίας και ξηρασίας που είχε ως αποτέλεσμα οι μελισσοκόμοι να μην μπορέσουν να ανανεώσουν τον πληθυσμό των μελισσών τους αλλά και οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που κράτησαν περισσότερους από δύο μήνες, και είχαν ως αποτέλεσμα την «απομόνωση» των μελισσών εντός των κυψελών, οι οποίες και πέθαναν λόγω της αδυναμίας να βγουν έξω και να καθαριστούν. 

Πασχάλης Χριστοδούλου «Πολλαπλασιαστικές οι συνέπειες των απωλειών και για άλλους αγροτικούς κλάδους και για τους καταναλωτές» 

Η κατάσταση είναι τραγική στο σύνολο της Βορείου Ελλάδος, τόνισε μιλώντας στον «ΠτΘ» ο πρόεδρος του μελισσοκομικού συλλόγου κεντρικού Έβρου «Η Κυψέλη» κ. Πασχάλης Χριστοδούλου, κάνοντας γνωστό πως  ναι μεν η μεγαλύτερη ζημιά εντοπίζεται στον Έβρο, ωστόσο απώλειες εμφανίζουν και οι περιοχές, της Ροδόπης, της Ξάνθης, της Δράμας και των Σερρών.
 
Ο γηρασμένος πληθυσμός που δεν ανανεώθηκε και οι παραταμένες παγωνιές που είχαν συγκεκριμένα αποτελέσματα, δημιούργησαν προβλήματα στα οποία οι μελισσοκόμοι δεν μπορούσαν να αντιδράσουν και τα οποία μάλιστα σύμφωνα με τον ίδιο δεν έχουν τελειώσει. «Άλλες χρονιές τέτοια εποχή ήδη είχαμε εμφάνιση γόνου στα μελίσσια. Γόνου που γίνεται καινούρια μέλισσα. Τώρα δεν έχουμε γιατί οι μέλισσες που απέμειναν δεν έχουν τη δυνατότητα ούτε να ταΐσουν βασιλικό πολτό, ούτε να θερμάνουν το γόνο και αυτό έχει ως αποτέλεσμα μέρα με τη μέρα να χάνονται και άλλα μελίσσια» δήλωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά.
 
Ο μελισσοκομικός σύλλογος κεντρικού Έβρου ήρθε σε επικοινωνία με τον ΕΛΓΑ, οι εκτιμητές του οποίου επισκέφθηκαν τα μελίσσια της περιοχής, εντοπίζοντας την κρισιμότητα της κατάστασης και έτσι τις μέρες αυτές οι μελισσοκόμοι του Έβρου προχωρούν σε δήλωση απωλειών, οι οποίες σύμφωνα με τον κ. Χριστοδούλου, έως τις 15 Μαρτίου που ολοκληρώνεται η χειμερινή περίοδος θα αυξηθούν.
 
Ο κ. Χριστοδούλου γνωστοποίησε την καλή διάθεση των εκτιμητών του ΕΛΓΑ να προχωρήσουν άμεσα σε καταγραφές των ζημιών προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα σε αποζημιώσεις, ωστόσο ο ίδιος έκανε εκτενή αναφορά και στις πολλαπλές επιπτώσεις της παρατεταμένης αυτής περιόδου ξηρασίας και παγωνιάς και των καταστροφών στα μελίσσια.
 
Όπως επεσήμανε «αρχικά θα υπάρχει ελάχιστη παραγωγή μελιού την επόμενη χρονιά. Αυτό σημαίνει ότι ό, τι βλέπουν οι καταναλωτές στα ράφια πολύ δύσκολα θα είναι παραγωγικό μέλι. Θα είναι εισαγόμενο και σε πολλές των περιπτώσεων μπορεί να είναι και σιρόπια. Το κυριότερο όμως και αυτό θα πρέπει να αντιληφθούν όλοι είναι ότι θα μειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό η επικονίαση των φυτών, άρα θα μειωθούν οι αγροτικές παραγωγές και κατ’ επέκταση πολλά προϊόντα τα οποία δίνουν εισόδημα και σε άλλες τάξεις αγροτών. Οι συνέπειες λοιπόν θα είναι πολλαπλάσιες. Δεν είναι μόνο τα παγωμένα και πεθαμένα μελίσσια.  Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να αντιληφθεί η πολιτεία και να σταθεί δίπλα στους μελισσοκόμους αυτή την περίοδο».
 
Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Χριστοδούλου τόνισε πως σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, προβλέπονται αποζημιώσεις της τάξεως των 35 ευρώ ανά κυψέλη, τα οποία ωστόσο δίνονται κάτω από πολύ συγκεκριμένα κριτήρια. «Θεωρούμε ότι το ποσό είναι μικρό αλλά δεχόμαστε την λαϊκή ρήση που λέει ότι “από τη ζημιά κέρδος δεν μπορείς να βγάλεις” και λέμε ότι ό,τι πάρουμε θα είναι έστω για την αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου». 

Νικόλαος Καρακωστίδης «ΕΛΓΑ και Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σφυρίζουν αδιάφορα, ενώ η μελισσοκομία πήρε την κάτω βόλτα» 

Οι ζημιές στο νομό Ροδόπης επισήμως φτάνουν το 30-50% σημείωσε μιλώντας στον «ΠτΘ» ο πρόεδρος του μελισσοκομικού συλλόγου «Το Κεντρί» κ. Νικόλαος Καρακωστίδης, τονίζοντας ωστόσο πως ανεπίσημα σε πολλές των περιπτώσεων οι ζημιές είναι ολικές. «Και στην Ροδόπη έχουμε μεγάλες απώλειες, οι οποίες ωστόσο δεν φτάνουν στο μέγεθος του Έβρου» τόνισε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας πως αυτό οφείλεται σε κάποια «ανοίγματα» του καιρού που διευκόλυναν την κατάσταση.
 
Ο κ. Καρακωστίδης ωστόσο καταφέρθηκε κατά του ΕΛΓΑ αλλά και Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «σφυρίζουν αδιάφορα» την ώρα που η μελισσοκομία έχει πάρει την κάτω βόλτα.  Ο ίδιος επεσήμανε την απουσία θεσμικού πλαισίου σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις των μελισσοκόμων, επισημαίνοντας τα αυστηρά κριτήρια που έχουν τεθεί.
 
«Όπως όλα στην Ελλάδα, δεν δουλεύει και η μελισσοκομία. Το θέμα είναι ότι δεν μπορούμε να τους φωνάξουμε και να τους πούμε κάτι παραπάνω γιατί δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο που να προβλέπει αποζημίωση για τη μελισσοκομία, ούτε για φωτιά, ούτε για πλημμύρα, ούτε για παγωνιά, ούτε για τίποτα. Παρόλα αυτά όσοι κάνουν δήλωση καλλιέργειας και την υποβάλουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ πληρώνουν ασφαλιστική εισφορά, γιατί είναι εκ του νόμου υποχρεωμένοι να δηλώσουν και να πληρώσουν, άλλος 50, άλλος 80 και άλλος 100 ευρώ. Αλλά για το θέμα της αποζημίωσης δεν υπάρχει τίποτα» είπε χαρακτηριστικά.
 
Ο κ. Καρακωστίδης αναφέρθηκε και στην «υπό διάλυση», όπως την χαρακτήρισε, Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων, λόγω της διείσδυσης «πολιτικών ανθρώπων που δεν εκπροσωπούν την μελισσοκομία και τα έχουν κάνει πλακάκια με τις μεγάλες εταιρείες».
 
«Η Ομοσπονδία  μας δεν είναι στο πλευρό των μελισσοκόμων αλλά στο πλευρό των εταιριών» τόνισε και κατέληξε, λέγοντας πως παρόλα αυτά «εμείς δεν το βάζουμε κάτω, θα το παλέψουμε και μάλιστα προτιθέμεθα, όσοι είμαστε σε καλή κατάσταση, να βοηθήσουμε όσους ζημιώθηκαν είτε τεχνικά είτε με υλικό όπου μας ζητηθεί».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.