Ενα προγραμμα στηριξης ηλικιωμενων

Ο Δήμος Κομοτηνής από τον Ιούνιο του 1998 εφαρμόζει ένα νέο πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι» με στόχο την άμεση και ουσιαστική υποστήριξη των ηλικιωμένων που αντιμετωπίζουν έλλειψη οικογενειακού περιβάλλοντος, μοναξιά, οικονομικές δυσχέρειες, κινητικά και άλλα προβλήματα υγείας.

Μια κοινωνική λειτουργός, η κ. Αικατερίνη Χατζηθεοδώρου, μια νοσηλεύτρια κ. Ερασμία Πατρωνίδου και μια οικογενιακή βοηθός η κ. Βάγια Σμυλανάκη συνεργάζονται στενά και αδιάκοπα με το ΚΑΠΗ, όπου βρίσκεται και το γραφείο του προγράμματος, έχοντος προσφέρει όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες σε 98 ηλικιωμένους κατά τη διάρκεια υλοποίησης του. Να σημειωθεί ότι από τους 98 ηλικιωμένους οι 16 είναι μοναχικά διαβιούντα άτομα.

Για την κατ’ οίκον βοήθεια, το πλέγμα συνεργασιών και δραστηριοτήτων τόσο σε κοινωνικό όσο και σε ιατρικό επίπεδο, μίλησε σήμερα ο ΠτΘ με την κοινωνική λειτουργό του προγράμματος «βοήθεια στο σπίτι» την κ. Αικατερίνη Χατζηθεοδώρου.

Στόχος και εφαρμογές του προγράμματος

«Αποσκοπούμε στο να εξυπηρετούμε ηλικιωμένους που έχουν έντονα οικονομικά προβλήματα, με έλλειψη οικογενειακού περιβάλλοντος, καθώς και με κινητικά η διάφορα άλλα προβλήματα υγείας» δήλωσε η κοινωνική λειτουργός κ. Αικατερίνη Χατζηθεοδώρου.

Πρόκειται για άτομα καθηλωμένα στο σπίτι λόγω κινητικών προβλημάτων, αναπηρίας, εγκεφαλικών και είναι περιθωριοποιημένα «γιατί παρουσιάζουν και μια συμπεριφορά που ο περίγυρος δεν την αποδέχεται με αποτέλεσμα να τους παραμερίζει».

Στόχος του προγράμματος είναι η παροχή βοήθειας σε κοινωνικό, οικονομικό και ιατροφαρμακευτικό επίπεδο.

Κοινωνική φροντίδα

Η πρώτη επαφή γίνεται από την κοινωνική λειτουργό που επισκέπτεται τον ηλικιωμένο κατ’ οίκον για να διαπιστωθούν οι συνθήκες διαβίωσης και οι ανάγκες του.

Παράλληλα γίνονται προσπάθειες ευαισθητοποίησης της γειτονιάς προκειμένου να προσφέρουν ό,τι μπορούν από την στιγμή που είναι σε πολύ κοντινή απόσταση.

«Ενημερώνουμε και κάποιες άλλες υπηρεσίες ώστε να βοηθήσουν με τον τρόπο τους, όπως η Πρόνοια που δίνει κάποια επιδόματα για υπερήλικες, κάποια επιδόματα τυφλότητας. Αν πληρούνται κάποιες προδιαγραφές κάνω τα χαρτιά ώστε να μπορέσει να ενισχυθεί από οικονομική άποψη», επεξηγείται από την κ. Χατζηθεοδώρου για το έργο που καλείται να ανταπεξέλθει.

Νοσηλευτική φροντίδα

Όσο για την νοσηλεύτρια κ. Ερασμία Πατρονίδου «πηγαίνει κατ’ οίκον και κάνει προγραμματισμένες μετρήσεις πίεσης, σακχάρου και δίνει διαιτολογικές συμβουλές».

Γίνονται επίσης παραπομπές στο γιατρό ή στο νοσοκομείο όταν υφίσταται η ανάγκη. Επιπλέον γίνονται και κάποια τηλεκαρδιογραφήματα στο ΚΑΠΗ, εφόσον έχουν πολλοί ηλικιωμένοι καρδιολογικά προβλήματα. «Υπάρχει ένα σύστημα τηλεκαρδιογράφου στο ΚΑΠΗ. Τα αποτελέσματα έρχονται από την Αθήνα μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Όταν υπάρχει η ανάγκη, τους πηγαίνουμε στο νοσοκομείο, τους παρακολουθούμε, συνεννοούμαστε με το γιατρό για να ξέρουμε τι ακριβώς συμβαίνει» συνοψίζεται από την κ. Χατζηθεοδώρου.

Οικιακή φροντίδα

Η βοηθός κ. Βάγια Σμυλανάκη «πηγαίνει φάρμακα στο σπίτι ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία με τους ηλικιωμένους. Πηγαίνει η οικογενειακή βοηθός, αφήνει το βιβλιάριο και επιστρέφοντας τους δίνει τα φάρμακα, για να μην μετακινούνται και ταλαιπωρούνται στις ουρές».

Επιπλέον, αν υπάρχει ακαταστασία γίνεται και μια στοιχειώδης καθαριότητα για να είναι πιο υποφερτές οι συνθήκες, καθώς επίσης καλύπτονται κάποιες εξωτερικές εκκρεμότητες, όπως αγορά ειδών βασικής ανάγκης ή πληρωμές λογαριασμού.

Ταυτόχρονα υπάρχει ένα πρόγραμμα συσσιτίου, το οποίο εφαρμόζεται από την οικογενειακή βοηθό. «Μαγειρεύει 3 φορές την εβδομάδα, προς το παρόν για 9 άτομα. Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή τους πηγαίνουμε φαγητό στο σπίτι», πληροφορεί η κ. Χατζηθεοδώρου.

Παράλληλα υπάρχουν άτομα που έχουν την δυνατότητα να μαγειρέψουν, οι οποίοι παίρνουν τα αναγκαία υλικά από το ΚΑΠΗ. «Κάποιες άγαμες μητέρες με 3 ή 4 παιδιά έρχονται, παίρνουν τα τρόφιμα και μαγειρεύουν κατ’ οίκον».

Σε τοπικό επίπεδο υπάρχει συνεργασία με ύλες τις υπηρεσίες. Μέσα από το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι» έχουν γίνει παραπομπές στο Ίδρυμα Μερικής Αποκατάστασης Αλεξανδρούπολης για άτομα που είχε παραλύσει το σώμα τους λόγω σακχάρου και ήταν καθηλωμένοι στο σπίτι, χωρίς να έχουν κάποιον να τους φροντίζει».

Οι ηλικιωμένοι είναι παραμερισμένοι

Η κ. Χατζηθεοδώρου σημειώνει ότι υπάρχουν «πάρα πολλές ανάγκες. Οι ηλικιωμένοι και λόγω της υγείας τους και λόγω του τρόπου ζωής μας, είναι αρκετά παραμερισμένοι. Και από τα παιδιά τους. Δεν ασχολούνται όσο απαιτείται. Μπορεί να έχουν διάθεση, αλλά είναι οι ρυθμοί της σύγχρονης ζωής». Οι περισσότεροι ηλικιωμένοι νιώθουν την ανάγκη επικοινωνίας και συζήτησης. «Στην αρχή αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη οτιδήποτε έχει να κάνει με κρατική υπηρεσία, μη πιστεύοντας στην αποτελεσματική βοήθεια, στην πορεία μας θεωρούν παιδιά τους» σημειώνεται από την κοινωνική λειτουργό.

Πλέγμα δραστηριοτήτων και συνεργασιών

Μέσα από το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι» εφαρμόζεται και η «τηλεβοήθεια στο σπίτι» από τον Μάρτη του 2001. Έχουν ενταχθεί ο ηλικιωμένοι με επιβαρυμένη υγεία και παρέχεται η δυνατότητα να καλούν και να δέχονται ιατρική- νοσοκομειακή βοήθεια όλο το 24ωρο.

«Υπάρχει μια συσκευή με ένα κουμπί, το πατάνε για να επικοινωνήσουν με τα τηλέφωνο που έχουν δώσει. Η υπηρεσία του ΟΤΕ, τους συνδέει κατ’ ευθείαν με αυτά τα τηλέφωνα για να απευθυνθούν στους ενδιαφερόμενους. Οι πιο πολλοί έδωσαν τα τηλέφωνα των πρώτων βοηθειών για να έρχεται το ασθενοφόρο και να τους πηγαίνει στο νοσοκομείο» περιγράφεται για την τόσο σημαντική στήριξη.

Με βάση την αρχή ότι πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, πραγματοποιούνται προληπτικές εξετάσεις ανδρολογικού και γυναικολογικού καρκίνου σε συνεργασία με την ουρολογική κλινική και την αντικαρκινική εταιρεία, το οποίο ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2000. «Έχουν εκδήλωση ενδιαφέροντος προς το παρόν 54 άτομα από τους οποίους οι 28 έχουν εξεταστεί. Από αυτούς οι 12 ακολούθησαν φαρμακευτική αγωγή, ενώ οι 3 εισήχθησαν για βιοψία και παρεταίρω εξετάσεις». Ταυτόχρονα γίνονται και προληπτικές εξετάσεις χολιστερίνης, για την οποία δήλωσαν ενδιφέρον 169 άτομα και εξετάστηκαν 52. Υπάρχει και η συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό για μαθήματα Α΄ βοηθειών που διεξάγονται στο χώρο του ΚΑΠΗ και θα αρχίσουν πάλι το φθινόπωρο

Ενημέρωση και προβολή δράσης

Η γνωστοποίηση της δράσης του προγράμματος έχει γίνει μέσα από φυλλάδια τα οποία μοιράστηκαν με τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΚ προς ενημέρωση των συμπολιτών. «Υπάρχει και μια ομάδα εθελοντών από τον Ερυθρό Σταυρό και την Φιλόπτωχο. Οι κυρίες της γειτονιάς κινούνται πολύ σ’ αυτούς τους χώρους και μας ενημερώνουν σχετικά» συμπληρώνεται από την κ. Χατζηθεοδώρου.

Ένα μεταφορικό μέσο για το πρόγραμμα

Το σημαντικό πρόβλημα κατά την εφαρμογή του προγράμματος είναι οι μετακινήσεις και η ανάγκη εξοικονόμησης χρόνου.

Για την διευκόλυνση των μεταφορών συζητήθηκε η από κοινού χρήση του μεταφορικού μέσου του Ειδικού Σχολείου για φέτος.

Πάντως, εξυπηρέτηση της περιφέρειας με πιο σύνθετα προβλήματα χρήζει επίλυσης, καθώς και εδώ χρησιμοποιείται το μεταφορικό μέσο της Πρόνοιας, το οποίο διαθέτει η κοινωνική της λειτουργός.

Ντιλέκ Χαμπίπ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.