Ενα πολυτιμο εργαλειο τοπικης αναπτυξης ξανα στη γειτονια μας

Η Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης είναι ο εκτελεστικός βραχίονας του Υπουργείου Εσωτερικών, μέσω του οποίου υλοποιούνται σημαντικά χρηματοδοτικά προγράμματα και συνεργασίες, ενώ παρέχονται επιστημονική και τεχνική υποστήριξη σε φορείς της αυτοδιοίκησης, καθώς επίσης του δημόσιου και του κοινωνικού τομέα. 21 χρόνια μετά από την απόσυρσή της από την Κομοτηνή, η ΕΕΤΑΑ επιστρέφει ιδρύοντας γραφείο στην πρωτεύουσα της Περιφέρειάς μας, το οποίο θα στεγάζεται στον δεύτερο όροφο του πολυλειτουργικού κέντρου, και ανακοινώνοντας ταυτόχρονα τη λειτουργία μεταπτυχιακού προγράμματος για την τοπική αυτοδιοίκηση στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

 

Η επίσημη ανακοίνωση των παραπάνω έγινε χθες από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΕΤΑΑ, κ. Γιάννη Μέξη, ο οποίος επισκέφτηκε την Κομοτηνή και το νέο γραφείο της Εταιρίας. Τον κ. Μέξη ξενάγησαν στο χώρο ο δήμαρχος Κομοτηνής, κ. Γιώργος Πετρίδης, και ο αντιδήμαρχος, κ. Γιάννης Γκαράνης, συνοδευόμενοι από τον βουλευτή Ροδόπης, κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, και τον πρόεδρο της ΠΕΔ ΑΜ-Θ, κ. Βαγγέλη Λαμπάκη.

 

Γιάννης Μέξης «Θεωρούμε ότι η προσφορά των δήμων σε συνεργασία με την ΕΕΤΑΑ είναι ίσως η καλύτερη ευκαιρία για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση»

 

«Θεωρούμε ότι η προσφορά των δήμων σε συνεργασία με την ΕΕΤΑΑ είναι ίσως η καλύτερη ευκαιρία για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση», σημείωσε στις δηλώσεις του ο κ. Μέξης, ενώ αναφερόμενος στην επαναλειτουργία του γραφείου της ΕΕΤΑΑ όρισε ως στόχο την πιο άμεση και καλύτερη υλοποίηση προγραμμάτων στους δήμους της Θράκης. Σε ό,τι έχει να κάνει με τη στελέχωση του γραφείου, γνωστοποίησε πως σε πρώτη φάση θα διατεθούν στελέχη της Εταιρίας από το γραφείο της Θεσσαλονίκης, ενώ όταν ξεκινήσει το νέο ΕΣΠΑ θα προσληφθούν συνεργάτες. «Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι θα μείνει μια ταμπέλα», ξεκαθάρισε.

 

Διάρκειας 18 μηνών, με χαμηλό κόστος, το μεταπτυχιακό πρόγραμμα

 

Εστιάζοντας ειδικότερα στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα με τίτλο «Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη και Αυτοδιοίκηση», το οποίο θα «τρέξει» σε 4 πανεπιστήμια της χώρας, στα πανεπιστήμια Πελοποννήσου, Πειραιά, στο Αριστοτέλειο και στο Δημοκρίτειο, παρατήρησε ότι είναι το πρώτο μεταπτυχιακό στην Ευρώπη, το οποίο εξειδικεύει στελέχη των ΟΤΑ και όποιον άλλον θέλει να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση, δίνοντάς τους τα εφόδια που απαιτούνται για να μπορούν να συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη της περιφέρειας και της χώρας μας». Κλείνοντας γνωστοποίησε ότι το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια 18 μηνών και ότι το κόστος του θα είναι από τα χαμηλότερα, που υπάρχουν, ενώ προέβλεψε ότι στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, υπό την αιγίδα του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο του 2015.

 

Γιώργος Πετρίδης «Άμεση συνεργασία του δήμου με την ΕΕΤΑΑ σε όλα τα επίπεδα»

 

Ο δήμαρχος Κομοτηνής, κ. Γιώργος Πετρίδης, τόνισε την αξία της επαναλειτουργίας τμήματος της ΕΕΤΑΑ στην πόλη μας, κάνοντας λόγο για «ψυχική οδύνη», που έζησε ο ίδιος, όταν διαπίστωσε πως από αβλεψία αυτό δεν προβλεπόταν στον αρχικό σχεδιασμό της Εταιρίας. Υπενθύμισε επίσης ότι η αναστύλωση της Τσανακλείου επετεύχθη μέσω προγράμματος της ΕΕΤΑΑ, ενώ διαβεβαίωσε για λογαριασμό του δήμου ότι θα υπάρχει άμεση συνεργασία σε όλα τα επίπεδα με το γραφείο της Εταιρίας.

 

Βαγγέλης Λαμπάκης «Ό,τι συνδέει την περιφέρεια με το κέντρο είναι πολύτιμο πρώτα για την περιφέρεια αλλά προσδίδει τιμή και στο κέντρο»

 

«Ό,τι συνδέει την περιφέρεια με το κέντρο είναι πολύτιμο πρώτα για την περιφέρεια αλλά προσδίδει τιμή και στο κέντρο», παρατήρησε στη δήλωσή του ο κ. Λαμπάκης, επισημαίνοντας ότι «αυτή η σύνδεση αναδεικνύει τη διαφάνεια, τη συνεργασία, την αλληλεγγύη και τη δυναμική ενός κέντρου, το οποίο τιμά και σέβεται τους περιφερειακούς θεσμούς και τα πρόσωπα που τους υπηρετούν». «Χαιρετίζω απολύτως την επαναλειτουργία του γραφείου της ΕΕΤΑΑ», συνέχισε, «γιατί αύριο θα γίνει κάτι στην Καβάλα και μεθαύριο στην Αλεξανδρούπολη. Ακόμη πιο χαρούμενος χαιρετίζω τη λειτουργία του μεταπτυχιακού, γιατί ειδικά ο χώρος της τοπικής αυτοδιοίκησης αναπτύσσεται συνεχώς με μια δυναμική, η οποία πρέπει να αφουγκράζεται την επιστήμη και τα όσα συμβαίνουν μέσα στον χώρο αυτό στην Ευρώπη και ανά τον κόσμο».

 

Ευριπίδης Στυλιανίδης «Είναι σημαντικό να παράγονται στην περιοχή μας επιστήμονες με βαθιά γνώση της τοπικής αυτοδιοίκησης, που θα γίνουν πολύτιμα στελέχη της»

 

Τέλος, ο κ. Στυλιανίδης παρατήρησε πως «μόνο μέσα από συνδυασμένες παρεμβάσεις και συστηματικές συνεργασίας επιτυγχάνονται αποτελέσματα για την περιοχή και σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε ένα τέτοιο». «Έχει ιδιαίτερη αξία το γεγονός ότι επαναλειτουργεί στην περιοχή μας το γραφείο της ΕΕΤΑΑ», συνέχισε, «αφού διαχειρίζεται τις χρηματοδοτήσεις σημαντικών έργων που υλοποιούνται μέσα από την τοπική αυτοδιοίκηση. Άρα είναι πολύτιμο να υπάρχει εδώ ένα εργαστήρι προετοιμασίας. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν περισσότερα αποτελέσματα, χρηματοδοτήσεις και έργα στην τοπική αυτοδιοίκηση και είναι σημαντικό βήμα αποκεντρωμένης λειτουργίας. Και το δεύτερο σημαντικό είναι ότι επιτύχαμε η Κομοτηνή να είναι μία από τις τέσσερις έδρες, μαζί με την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Κόρινθο, ενός μεταπτυχιακού προγράμματος, που αφορά στην παροχή φρέσκιας γνώσης και πληροφόρησης για τα θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στο πανεπιστήμιό μας να συμβάλει και αυτό με τη γνώση και τα στελέχη του, ώστε να παράγονται στην περιοχή μας επιστήμονες με βαθιά γνώση της τοπικής αυτοδιοίκησης, που θα γίνουν πολύτιμα στελέχη της. «Εκεί πρέπει να επιμείνουμε», κατέληξε ο κ. Στυλιανίδης, «σε μια σύμπραξη της κεντρικής πολιτικής με την αυτοδιοικητική πολιτική».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.