«Ενα παιδικο μου ονειρο εγινε πραγματικοτητα»

Η Ασλή Οσμάν, μια απόφοιτη Λυκείου από τον οικισμό Παλλαδίου Νομού Ροδόπης είδε το όνομά της να συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στους επιτυχόντες των εισαγωγικών εξετάσεων για τα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτήρια της χώρας και από τότε η ζωή της πιστεύει ότι άλλαξε. Ο κόπος ετών δικαιώθηκε και ένα παιδικό της όνειρο έγινε πραγματικότητα.

Κέρδισε την Ιατρική Σχολή Αλεξανδρούπολης, η οποία ήταν η πρώτη της προτίμηση. Περιμένει την ώρα που θα κάνει την εγγραφή της για να αρχίσει την ακαδημαϊκή χρονιά. Δίπλα της όλη η οικογένειά της που την στήριξε όλα αυτά τα χρόνια. Δικαιολογημένα οι γονείς Ουζεϊρ και Ζεχρά Οσμάν καμαρώνουν, ενώ ο παππούς της προσθέτει με καμάρι «Κανένας δεν χάρηκε όσο εγώ».

Η είδηση γρήγορα διαδόθηκε και στο Παλλάδιο, καθώς φίλοι και γείτονες έρχονται να την συγχαρούν.

Ακόμη μεγαλύτερη αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι η Ασλή Οσμάν κέρδισε, και χωρίς ποσόστωση με βαθμό 17,5 και με 39 στα μαθήματα ειδικότητας, με άριστα το 40, στην Σχολή Χημικών Μηχανικών Θεσσαλονίκης. Κατά την συνομιλία μας η Ασλή Οσμάν φάνηκε ότι το είχε ήδη προσπεράσει με την χαρά της που πέτυχε Ιατρική.

Στα χνάρια της, η μικρή της αδερφή Ναζλή Οσμάν, μαθήτρια Γυμνασίου Ν. Καλλίστης. Δίπλα στους επαίνους της αδελφής της έχει να υποδείξει και αυτή το αριστείο που θα πάρει στις 28 Οκτωβρίου για τις μαθησιακές της επιδόσεις στην Α΄ τάξη του Γυμνασίου και το γεγονός ότι διακρίθηκε με την υψηλότερη βαθμολογία στην τάξη της, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, αφού μετά την Δ΄ τάξη του δημοτικού σε μειονοτικό σχολείο πήγε στο Δημοτικό Παλλαδίου.

Η Ναζλή δηλώνει και αυτή ότι θα προτιμήσει μια σχολή θετικής κατεύθυνσης, πιθανότατα Ιατρική. Οι ενδεχόμενες δυσκολίες στη γλώσσα που πιστεύει ότι αντιμετωπίζει θα δημιουργήσουν προβλήματα σε μια επιλογή θεωρητικής κατεύθυνσης. «Για μας που έχουμε μια διαφορετική μητρική γλώσσα, μια επιλογή θεωρητικής κατεύθυνσης είναι πολύ δύσκολη» σημειώνει η Ναζλή Οσμάν, γεγονός που βρίσκει σύμφωνη και την αδελφή της.

«Το μεγαλύτερό μου πρόβλημα όταν πήγα στο Γυμνάσιο Ν. Καλλίστης, μετά το δημοτικό ήταν η ορθογραφία. Ακόμα κάνω κάποια λάθη πάνω στο άγχος μου, γιατί κάποια πράγματα τα έμαθα λάθος. Ένα άλλο μάθημα που λάτρεψα ήταν η Χημεία, ενώ από μικρή έλεγα ότι θα γίνω ιατρός», δηλώνει η Ασλή Οσμάν.

«Ο σκοπός της να συνεχίσει την εκπαίδευσή της έγινε ο σκοπός όλης της οικογένειας και νιώθουμε ότι πετύχαμε όλοι όσοι συμβάλαμε σε αυτό το έργο. Πιστεύω ότι το άξιζε» συμπληρώνει ο πατέρας, ενώ η μητέρα της θυμάται τα βράδια που ξενυχτούσε καθώς διάβαζε. «Τον τελευταίο χρόνο γυρνούσα με το τελευταίο λεωφορείο των 19:30 από τα φροντιστήρια που πήγαινα στην Κομοτηνή. Μετά τις 21:00 καθόμουν και διάβαζα όσο άντεχα, αν και ο χρόνος μου στο σπίτι για διάβασμα ήταν αρκετά περιορισμένος» σημειώνει η Ασλή Οσμάν χωρίς να ξεχάσει να ευχαριστήσει όλους όσους της συμπαραστάθηκαν σε αυτό το διάστημα, ιδιαίτερα τους καθηγητές της στο 3ο Ενιαίο Λύκειο που πίστεψαν σ’ αυτήν και την στήριξαν. Η Ασλή Οσμάν εκτός των επιδόσεων της στα μαθήματα, ενδιαφέρεται και για την ποίηση. «Η ποίηση με ξεκουράζει και διαβάζω Ναζήμ Χικμέτ, Ατίλα Ιλχάν, Καρυωτάκη, Καβάφη και Σεφέρη» τονίζει μεταξύ άλλων. Όσο για τα μελλοντικά της σχέδια, το αφήνει στο χρόνο και θα δείξει.

Απλή και συγκαταβατική η Ασλή, αν και δέχεται να μας μιλήσει, αποφεύγει να φωτογραφηθεί, γιατί αποφεύγει την δημοσιότητα.

Ν.Χ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.