Ενα κτιριο φαντασμα

Στην ανάδειξη μιας σειρά παραλείψεων του κράτους και της κυβέρνησης που έχουν συμβάλλει στο να οξυνθούν τα τοπικά προβλήματα στόχευε η επίσκεψη του βουλευτού Ροδόπης κ. Ευρ. Στυλιανίδη στο Περιφερειακό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος που βρίσκεται στο Κόσμιο. Το Κέντρο υφίσταται ως κτίριο αλλά παρά το ότι ο πρώτος όροφος είχε ολοκληρωθεί πριν από τέσσερα χρόνια και έχει προστεθεί και δεύτερος όροφος και αμφιθέατρο δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει οι διαδικασίες για την πρόσληψη προσωπικού. Η έκταση είχε παραχωρηθεί με σύμβαση που υπογράφτηκε πριν 12 χρόνια, μεταξύ της τότε Κοινότητας Κοσμίου και του προέδρου του Οργανισμού Βάμβακος. Όταν καταργήθηκε ο Οργανισμός πέρασε στη Διεύθυνση Γεωργίας της Νομαρχίας Ροδόπης και αργότερα στο ΕΘΙΥΑΓΕ. Σκοπός της δημιουργίας του Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος όπως φαίνεται και από τον τίτλο είναι να συμβάλλει στην επιστημονική στήριξη των αγροτών για την παραγωγή βάμβακος υψηλής ποιότητας σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, όπως και στην παροχή βοήθειας στους αγρότες στην αντιμετώπιση ασθενειών. Στην υπογραφείσα σύμβαση υπάρχει επίσης η δέσμευση για τη στελέχωσή του με προσωπικό που θα έλκει την καταγωγή του από την περιοχή του Κοσμίου. Έτσι η καθυστέρηση της διαδικασίας προσλήψεων, θεωρείται παράγοντας που επηρεάζει αρνητικά και την οικονομία της περιοχής.

Από τον κ. Στυλιανίδη διατυπώθηκε ο φόβος μεταβολής χρήσης του κτιρίου όπως κατά καιρούς έχει επανειλημμένως γίνει με άλλα κτίρια της περιοχής «Στο εδαφολογικό Ινστιτούτο που ήταν να λειτουργήσει στο νομό Ροδόπης στεγάστηκαν δημόσιες υπηρεσίες και άλλαξε εντελώς ο σκοπός για τον οποίο είχε κατασκευαστεί το συγκεκριμένο κτίριο , το οποίο στόχευε στον έλεγχο της ποιότητας των εδαφών προκειμένου να ρίξει το κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων. Σήμερα εκφράζουμε δημοσίως τον φόβο και γι’ αυτό το Κέντρο και θεωρούμε σκόπιμο, και με την ευθύνη του πολιτικού της περιοχής, να ευαισθητοποιήσουμε την κοινή γνώμη αλλά και να πιέσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε την Κυβέρνηση ώστε να αρχίσει να λειτουργεί. Φαινόμενα προσβολών από ασθένειες των φυτειών βάμβακος, όπως αυτό φέτος του πράσινου σκουληκιού, ίσως να είχαν αποφευχθεί αν ο γεωπόνος ήταν μέσα στο χωράφι και αν η Κυβέρνηση είχε φροντίσει όλοι οι επιστημονικοί σύμβουλοι των παραγωγών της περιοχής μας να έχουν την πληροφόρηση που χρειάζονται, ώστε να αντιμετωπίζουν εγκαίρως τέτοια φαινόμενα. Η χαμηλή ποιότητα βάμβακος της χώρας που ο υφυπουργός κ. Αργύρης ανέφερε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην περιοχή βρίσκει την απάντησή της στην απουσία ζωντανών Ινστιτούτων στην περιοχή μας. Δεν είναι ευθύνη του ίδιου του παραγωγού η ποιότητα, όσο είναι ευθύνη του κράτους που δεν φρόντισε να σταθεί δίπλα στον παραγωγό και να διασφαλίσει αυτή την ποιότητα». Επισήμανε επίσης ότι η ανάληψη πρωτοβουλιών, όπως η λειτουργία του Κέντρου, οι οποίες θα στηρίξουν τον αγρότη χωρίς ιδιαίτερο κόπο της κυβέρνησης, «θα πρέπει να έχουν την ευαισθησία που απαιτείται, πράγμα που μέχρι τώρα δεν γίνεται».

Τον κ. Στυλιανίδη συνόδευε στην επίσκεψή του και ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ροδόπης κ. Δημήτριος Κοτσάκης που στάθηκε στην εκδηλούμενη αναξιοπιστία της Κυβέρνησης, στην ανυπαρξία κεντρικού σχεδιασμού «που αποδεικνύεται και από το κλειστό κτίριο του Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος. Τα μέτρα που προτείνει η ΝΔ κάποια από τα οποία υιοθέτησε ξαφνικά η Κυβέρνηση, είναι μέτρα ενός συνολικού πακέτου που θα ανακουφίσουν τον αγρότη. Δεν μπορεί μειώνοντας μόνο το πετρέλαιο ή μειώνοντας μόνο το φόρο μεταβίβασης να ανακουφιστεί ο αγρότης. Αυτό το κτίριο πρέπει να δουλέψει γιατί μόνο έτσι θα στηριχθεί και η ανταγωνιστικότητα των αγροτικών προϊόντων της περιοχής μας».

Μιλώντας εκ μέρους της Ένωσης Νέων Αγροτών ο κ. Κυριάκος Κρόκος υπογράμμισε την ανάγκη λειτουργίας του Κέντρου ως υποστηρικτική δομή του αγροτικού κόσμου, τονίζοντας ότι ήδη λειτουργούν στην υπόλοιπη Ελλάδα άλλα τρία προσφέροντας υπηρεσίες στον αγροτικό κόσμο. «Θα ήθελα να τονίσω ότι το Κέντρο θα είναι ο τεχνικός σύμβουλος των αγροτών της περιοχής μας ,αλλά και όλης της χώρας, καθώς μέσα από την έρευνα θα προκύψουν οφέλη για το προϊόν του βάμβακος. Επίσης ζητούμε την λειτουργία του Κέντρου, διότι προβλέπεται από τη σύμβαση αρκετοί άνθρωποι της περιοχής μας να βρουν δουλειά καθώς από την σύμβαση που είχε υπογραφεί από τον Οργανισμό Βάμβακος προβλεπόταν εντοπιότητα στις προσλήψεις στελέχωσης. Αυτό είναι και το κίνητρο της παρουσίας μας εδώ, καθώς ενώ είναι έτοιμο, δεν βλέπουμε να κινούνται οι διαδικασίες για τη λειτουργία του».

Να σημειωθεί ότι πρόσφατα ασφαλτοστρώθηκε ο δρόμος από τη ΔΕΠΑ χωρίς να έχει εξασφαλιστεί το απαραίτητο πλάτος, ενώ όπως επισημαίνει ο κ. Κρόκος ο Δήμος Κομοτηνής σχεδιάζει να μετατρέψει τμήμα του γειτνιάζοντος χώρου σε χώρο απόρριψης μπαζών.

Έφη Μωραΐτου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.