Ενα κομματι απο την Κομοτηνη στο «Παπλωμα της Ειρηνης»

Στα πλαίσια της εκδήλωσης «Γυναίκα και Ειρήνη» την οποία συνδιοργάνωσαν ο Σύλλογος Επιστημόνων της Μειονότητας με την Ένωση Γυναικών Ελλάδας Παραρτήματος Κομοτηνής, χθες το μεσημέρι, οι σύλλογοι που μετείχαν στην εκδήλωση πρόσθεσαν το δικό τους χειροτέχνημα από την Ελλάδα στο πάπλωμα της ειρήνης. Το πάπλωμα το οποίο είναι σύμβολο της αδελφότητας και της ειρήνης, ξεκίνησε το ταξίδι του από την Κομοτηνή και θα το συνεχίσει σε πολλές χώρες.

«Φιλοξενούμε τα έργα των γυναικών από την Τουρκία είναι έργα patchwork, αυτά τα έργα ταξίδεψαν σε όλη την Τουρκία και βγαίνουν τώρα προς τα έξω. Η πρώτη χώρα στην οποία ήρθαν είναι η Ελλάδα στη συνέχεια θα πάνε και σε άλλες χώρες, τελικώς προορισμός είναι να πάνε στην Ιαπωνία. Με όλα αυτά τα έργα μαζί κάνουν και το πάπλωμα της Ειρήνης είναι συμβολικό πάπλωμα, γιατί το πάπλωμα αγκαλιάζει τον κόσμο. Σε κάθε πόλη ή σε κάθε χώρα που πηγαίνουν ο κάθε σύλλογος που φιλοξενεί την έκθεση προσθέτει το δικό του κομμάτι. Και εμείς σαν ΕΓΕ προσθέσαμε ένα κομμάτι, βάλαμε κοριτσάκια αγοράκια με τα χέρια απλωμένα να προσδοκούν την ειρήνη. Είναι μια καλή κίνηση πιστεύω και μας αντιπροσωπεύει η ειρήνη όλους» δήλωσε η πρόεδρος της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας Παραρτήματος Κομοτηνής κα. Κούλα Παπαδριέλλη

Με τη σειρά της η κα. Ζουμπεϊντέ Γκιουρκαϊνάκ, η οποία έχει την ομάδα patchwork, υπογράμμισε ότι το πάπλωμα είναι ένα σύμβολο «είναι το σύμβολο της αδελφότητας και της ειρήνης και βγήκε στο δρόμο για να πάει σε πολλές χώρες και ο πρώτος του σταθμός είναι η Κομοτηνή. Πιστεύω ότι με την αγάπη και την ενέργεια που έχει πάρει από εδώ το πάπλωμα θα κάνει πολύ καλό δρόμο. Η γυναίκα μέσο αυτό το πάπλωμα θα δώσει ένα μήνυμα ειρήνης σε όλο τον κόσμο».

Η ιδέα του παπλώματος της ειρήνης προέρχεται από την ιστορικό τέχνης Λαλέ Τσολάκογλου και την Μπεριέ Μπασάκ. Όπως τόνισε η κα. Λαλέ Τσολάκογλου οι γυναίκες διάλεξαν ως σύμβολο το πάπλωμα «γιατί αυτό έχει την ιδιότητα να αγκαλιάζει και να μπορεί να ζεστάνει τον κόσμο».

Σιμπέλ Χατζή Αλή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.