Ενα κεντρο φυλαξης για Εβρο και Ροδοπη

Άμεση υπήρξε η αντίδραση της κυβέρνησης μετά τις πρόσφατες ενέργειες της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ κ. Χρύσας Μανωλιά για το όνειδος της λειτουργίας του κέντρου φύλαξης λαθρομεταναστών στη Βέννα του νομού Ροδόπης με την αποστολή σε Έβρο και Ροδόπη του υφυπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Χρήστου Μαρκογιαννάκη και των γενικών γραμματέων των υπουργείων Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης κ.κ. Βεζυργιάννη και Ευαγγελίδη.

Η κ. Μανωλιά είχε καταγγείλει τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης για τους λαθρομετανάστες αλλά και τους συνοριοφύλακες οι οποίες επικρατούσαν από τις αρχές του καλοκαιριού στη Βέννα, όταν παρατηρήθηκε το φαινόμενο της προώθησης λαθρομεταναστών από τη Νότια Ελλάδα προς το συγκεκριμένο κέντρο φύλαξης η λειτουργία του οποίου ουσιαστικά είχε ατονήσει μήνες πριν.


Πάγιο αίτημα των συνοριοφυλάκων στη Βέννα είναι η συγκεκριμένη αποθήκη, διότι περί αυτού πρόκειται, να σταματήσει να δέχεται λαθρομετανάστες και να δημιουργηθούν κέντρα φύλαξης σε άλλα σημεία της Ελλάδας ώστε εκείνοι να μπορούν να ασκούν την πραγματική τους αποστολή που είναι ο έλεγχος των συνόρων και των διαφόρων διαβάσεων στη Θράκη μέσω των οποίων διέρχονται οι λαθρομετανάστες προκειμένου να προωθηθούν στο εσωτερικό της χώρας.

Να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή στις αποθήκες της Βέννας φυλάσσονται 196 άτομα αριθμός που σύμφωνα με τον πρόεδρο των συνοριοφυλάκων κ. Καραδημούλα είναι οριακός σε σχέση με τις προδιαγραφές των 6 τετραγωνικών για κάθε άτομο που έχουν προβλεφθεί.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης κ. Ευαγγελίδης εξέφρασε την διάθεση που υπάρχει εκ μέρους της κυβέρνησης να λύνονται τα θέματα των λαθρομεταναστών με διακρατικές συμφωνίες με τις όμορες χώρες, αλλά όπως τόνισε, « πολλοί από αυτούς μάς μένουν και η δυσκολία είναι μετά τι τους κάνεις».

«Η λύση της Βέννας απέχει πολύ από την ιδανική», παραδέχθηκε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως, ενώ αναφέρθηκε και στην αγορά ενός εργοστασίου στον Έβρο το οποίο «θα γίνει ένα υποδειγματικό κέντρο υποδοχής λαθρομεταναστών, σύμφωνα με όλες τις διεθνείς προδιαγραφές» και σημείωσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι όταν λειτουργήσει αυτό το νέο κέντρο φύλαξης τα υπόλοιπα που υπάρχουν σήμερα σε Έβρο και Ροδόπη να περιέλθουν σε εφεδρεία.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του μίλησε για έλλειψη πόρων που δεν τους επιτρέπει στην κυβέρνηση να κινηθεί όπως θα ήθελε.

Τέλος ο κ. Ευαγγελίδης τόνισε ότι αντικειμενικός σκοπός της επίσκεψής του ήταν να επισκεφθεί και τα μεθοριακά φυλάκια στα σύνορα με την Τουρκία προκειμένου να καταγραφούν τα προβλήματα και να αναβαθμιστούν οι υποδομές και η λειτουργία τους.

Από την πλευρά του ο αντινομάρχης κ. Παναγιώτης Γρηγορόπουλος που υποδέχθηκε στη Βέννα τον γενικό γραμματέα του υπουργείου δήλωσε: « Η κατάσταση έχει βελτιωθεί με παρέμβαση του νομάρχη. Οι χώροι έχουν απολυμανθεί ενώ θα συνεχιστούν οι εργασίες του βιολογικού καθαρισμού καθώς επίσης και εκείνες για τη δημιουργία ενός αύλειου χώρου στη δεύτερη πτέρυγα. Η ένστασή μας είναι στο ότι ο αριθμός θεωρείται υπερβολικά μεγάλος για τις εγκαταστάσεις που υπάρχουν, θα θέλαμε να μείνουμε στον αριθμό των 200 ατόμων και να μην μας μεταφέρουν από άλλες περιοχές λαθρομετανάστες».

Ο κ. Ευαγγελίδης που συνοδευόταν από τον γενικό επιθεωρητή της αστυνομίας και ενημερώθηκε για όλους τους χώρους του κέντρου φύλαξης από τον αστυνομικό διευθυντή Ροδόπης κ. Σιδέρη Δολαπτσόγλου, τον υποδιευθυντή κ. Μαραγκοζούδη και τον διευθυντή της περιφέρειας ΑΜ-Θ κ. Λάζαρο Τσακμακίδη.

Δ.Δ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.