Ενα διακρατικο προγραμμα «γεννησε» δεσμους σταθερης συνεργασιας

Μεταξύ της Κομοτηνής, του Μπουργκάς Βουλγαρίας και της Οδησσού Ρουμανίας

Το πρόγραμμα «Black Sea Area for Culture and Art – Λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας για τον Πολιτισμό και την Τέχνη» ήταν το διακριτικό  πρόγραμμα συνεργασίας, που έδωσε την ευκαιρία σε ανθρώπους από τρεις διαφορετικές χώρες να γνωρίσουν ο ένας την κουλτούρα και τον πολιτισμό του άλλου και να εργαστούν μαζί, για να αναβαθμίσει ο καθένας τους το πολιτιστικό του προϊόν. Αυτό συνέβη στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου «BASACA», το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα «Λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας για τον Πολιτισμό και την Τέχνη», και έγινε γνωστότερο στην τοπική κοινωνία της Ροδόπης από τη διοργάνωση, το περασμένο καλοκαίρι στην Κομοτηνή, του 1ου Φεστιβάλ Θεάτρου Μαύρης Θάλασσας.

Παρόμοια πολιτιστικά γεγονότα, με προσκεκλημένους φορείς του πολιτισμού από τη Ροδόπη, έλαβαν χώρα στις έδρες των άλλων δύο εταίρων του προγράμματος, στην Οδησσό της Ουκρανίας και στο Μπουργκάς της Βουλγαρίας. Πιο συγκεκριμένα, οι Ουκρανοί διοργάνωσαν εκδηλώσεις σχετικά με τη λαογραφία και ένα χορευτικό φεστιβάλ, ενώ το Μπουργκάς της Βουλγαρίας φιλοξένησε δύο παράλληλες εκδηλώσεις, μία για τη γαστρονομία και μία για τη ζωγραφική.

Αφροδίτη Καρελιάδου
«Δε σταματάμε εδώ, αλλά υπογράψαμε μνημόνιο συνεργασίας, με το οποίο δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τις κοινές δράσεις»

Μπορεί το πρόγραμμα να έφτασε στη λήξη του, αλλά οι τρεις εταίροι φέρονται αποφασισμένοι να διατηρήσουν τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας στο κομμάτι του πολιτισμού. Αυτό συνομολογήθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής τελικής συνάντησης των εταίρων, που έλαβε χώρα στην Κομοτηνή και συγκεκριμένα στα γραφεία της Αναπτυξιακής Εταιρίας «Κ.Καραθεοδωρή». Επιχειρώντας έναν πρώτο απολογισμό του έργου, η πρόεδρος της «Κ.Καραθεοδωρή», κ. Αφροδίτη Καρελιάδου, διέκρινε πως αυτό υλοποιήθηκε μέσα σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία, όπου την πρώτη χρονιά προέκυψαν τα πολεμικά γεγονότα στην Ουκρανία, ενώ φέτος είχαμε τα δικά μας προβλήματα, με τα capital controls.

Παρ’ όλες τις δυσκολίες, ωστόσο, το έργο ολοκληρώθηκε αισίως και μάλιστα δημιούργησε προστιθέμενη αξία, με την έννοια ότι δημιούργησε τις βάσεις προκειμένου να συνεχιστεί η συνεργασία των εταίρων και των πολιτιστικών φορέων και μετά από την τυπική λήξη του. «Δε σταματάμε εδώ», διαβεβαίωσε η κ. Καρελιάδου, «αλλά υπογράψαμε μνημόνιο συνεργασίας, με το οποίο δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τις κοινές δράσεις». Πρόκειται για μια άτυπη αδελφοποίηση, όπως επισήμανε, η οποία επεκτείνεται, εκτός από τους φορείς, και στους συλλόγους και τα συγκροτήματα, που έλαβαν μέρος στα πολιτιστικά δρώμενα κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του έργου. Μάλιστα οι εκπρόσωποι των Ουκρανών δήλωσαν ήδη κατά τη χθεσινή συνάντηση την πρόθεση να φιλοξενήσουν αποστολές από την Κομοτηνή και το Μπουργκάς στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που προγραμματίζουν για το νέο έτος. Η κ. Καρελιάδου εξέφρασε τη διάθεση να φιλοξενήσει και ο δήμος Κομοτηνής τις ξένες αποστολές σε αντίστοιχες πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ δήλωσε ικανοποιημένη από την όλη συνεργασία στο πλαίσιο του προγράμματος «Λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας», διότι αυτή προσέθεσε πολύτιμη εμπειρία στους ανθρώπους της «Κ.Καραθεοδωρή», ώστε να αξιοποιήσουν αντίστοιχα προγράμματα στο μέλλον.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.