ΕΝ.ΚΛΩ.: Στην τελευταια στροφη πριν το «restart»…

Με θετική γνωμοδότηση για το σχέδιο επαναλειτουργίας και αποπροσανατολιστικές συζητήσεις για τις ανακτήσεις παλιών ενισχύσεων

Στην πιο κρίσιμη καμπή βρίσκεται πλέον η υπόθεση της επαναλειτουργίας της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας, στη βάση του επιχειρησιακού σχεδίου που έχουν καταθέσει οι πρώην εργαζόμενοί της. Η χρονικό διάστημα των 6 μηνών, που όρισε η κυβέρνηση με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για το «πάγωμα» των πλειστηριασμών επί της ακίνητης περιουσίας της εταιρίας, εκπνέει σε περίπου δύο εβδομάδες. Πρόκειται για ένα διάστημα υπεραρκετό, όπως διαμηνύουν οι πρώην εργαζόμενοι, για τη διεκπεραίωση των αναγκαίων ενεργειών εκ μέρους των πιστωτών της εταιρίας και την έναρξη της εφαρμογής του σχεδίου επανεκκίνησης. Σύμμαχος σε αυτήν την προοπτική είναι η θετική γνωμοδότηση επί του σχεδίου, στην οποία κατέληξε η 9μελης ομάδα εργασίας, που είχε συγκροτηθεί στις αρχές Απριλίου από τη Γραμματεία Συντονισμού της Κυβέρνησης. Μολονότι στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης θα άρμοζε να παραμένει αυτή καθαυτή η δυνατότητα και η προοπτική της επαναλειτουργίας της άλλοτε κραταιάς επιχείρησης, το τελευταίο διάστημα επανατοποθετείται στο προσκήνιο του δημόσιου διάλογου, με σειρά δημοσιευμάτων, το θέμα της ανάκτησης παράνομων κρατικών ενισχύσεων, που ζητά από την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού. Θυμίζουμε ότι οι περί ου ο λόγος ενισχύσεις αφορούν στην περίοδο πριν από την κατάρρευση της ΕΝΚΛΩ και σε χρήματα, που διαχειρίστηκαν από την τότε διοίκηση Λαναρά. Είναι προφανές πως οι εργαζόμενοι είναι οι τελευταίοι που πρέπει να τιμωρηθούν για τις όποιες ευθύνες εκείνης της περιόδους, όπως επίσης ότι η μοναδική προοπτική άντλησης του αιτούμενου ποσού περνάει μέσα από την επαναλειτουργία της υπό πτώχευση εταιρίας. 

«Και γνώση έχουμε και μνήμη και κυρίως επιμονή», διαμηνύουν οι εργαζόμενοι

Αντιδρώντας στην αποπροσανατολιστική αυτή συζήτηση, που επιχειρείται να αναπτυχθεί, οι πρώην εργαζόμενοι της ΕΝ.ΚΛΩ. διαμηνύουν με ανακοίνωσή τους ότι «και γνώση έχουμε και μνήμη και κυρίως επιμονή».
 
Ακολουθούν αποσπάσματα της ανακοίνωσης-απάντησης στα περί αντιδράσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού:
 
• «Η επανάληψη αυτού του έργου και μάλιστα με τους ίδιους πρωταγωνιστές (εγχώριοι ανταγωνιστές και φερέφωνά τους, «φύλακες της νομιμότητας και των κανόνων της Ε.Ε.») προσβάλλει την νοημοσύνη μας, καθώς διαστρεβλώνει την πραγματικότητα».
 
• «Τα συμφέροντα του Ε.Δ. και των εργαζομένων καλύπτονται καλύτερα αν η εταιρία εκπλειστηριαστεί κομμάτι- κομμάτι; Τι θα εισπραχθεί από τους πλειστηριασμούς που φαίνεται να επιθυμεί η Ε.Ε.; Έχει κανείς εκτίμηση αν οι εργαζόμενοι θα εισπράξουν 35 εκ. ευρώ και το Ελληνικό Δημόσιο άλλα 35 της ανάκτησης (συνολική απαίτηση δημοσίου είναι 91 εκ. ευρώ); Όχι κανείς δεν έχει τέτοια εκτίμηση».
 
• «Το Ε.Δ. αφού δεν εφεσίβαλλε την απόφαση της Ε.Ε το 2012 σημαίνει ότι την έχει αποδεχθεί. Αν είναι έτσι, ποιοι ενέκριναν παράνομες χρηματοδοτήσεις στην ΕΝΚΛΩ και ποιοι τις χορήγησαν; Αυτό γιατί δεν αναφέρεται πουθενά στο δημόσιο διάλογο; Δηλαδή η τιμωρία για τις παράνομες χρηματοδοτήσεις στην ΕΝΚΛΩ είναι να μην βρουν ποτέ εργασία οι πρώην εργαζόμενοι της και ταυτόχρονα να πληρώνουν, όπως και όλοι οι Έλληνες πολίτες, τις ανακεφαλαιοποιήσεις των Τραπεζών που οφείλονται και σε παράνομες χορηγήσεις δανείων;».
 
• «Το αναπτυξιακό μοντέλο, που προκρίνει η Ε.Ε. για την ΕΝΚΛΩ, τα ναυπηγεία, την ΛΑΡΚΟ και άλλες πτωχευμένες, είναι οι πλειστηριασμοί έναντι ευτελούς τιμήματος για να έχουν το ποσοστό κέρδους που επιθυμούν οι «επενδυτές»; Αφού έως τώρα δεν έχουν υπάρξει αυτοί οι «επενδυτές», πρέπει να εκποιηθεί η περιουσία ως ανταλλακτικά για τους «υγιείς» ανταγωνιστές, την στιγμή που υπάρχει βιώσιμο σχέδιο επαναλειτουργίας; Πρέπει δηλαδή οι εργαζόμενοι και το Ελληνικό Δημόσιο να τα χάσουν όλα στο όνομα της τήρησης των κανόνων της Ε.Ε.;».
 
• «Υπάρχει κάποιο «γονίδιο» που επιτρέπει σε ιδιώτες, βιομήχανους, Τραπεζίτες κ.ά να κατέχουν την μοναδική αλήθεια; Όταν οι εργαζόμενοι κάνουν προτάσεις πρέπει να είναι λάθος; Αν υπάρχει τέτοιο γονίδιο φαίνεται να μην λειτουργεί σωστά, εκ του αποτελέσματος, στην Ελληνική Οικονομία».
 
• «Το 2010 μετά την παραίτηση της Διοίκησης Λαναρά και την ενεχυρίαση των μετοχών του στις Τράπεζες, επιχειρήθηκε από τους εργαζόμενους η διάσωση μέρους των δραστηριοτήτων της εταιρίας, την οποία αρνήθηκαν οι Τράπεζες επικαλούμενες πρόβλημα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού (όσο υπήρχε η Διοίκηση Λαναρά είχαν δανείσει την εταιρία με 190 εκ. ευρώ και δεν υπήρχε πρόβλημα με την Ε.Ε!!!)».
 
• «Από τα τέλη Μαΐου του 2016 και σε διάστημα ενός μηνός από την λειτουργία της, η παραπάνω ομάδα μας ενημέρωσε ότι το σχέδιο επαναλειτουργίας της ΕΝΚΛΩ στην βάση της πρότασής μας, αξιολογείται ως επιχειρησιακά σωστό και βιώσιμο. Ταυτόχρονα, έχουμε ενημερωθεί ότι όλα τα θέματα που αφορούν την ολοκλήρωση της υλοποίησης του επιχειρησιακού σχεδίου επαναλειτουργίας (νομικά, Ε.Ε.) βρίσκονται σε εξέλιξη, γεγονός που είναι απολύτως θετικό για εμάς, αλλά πολύ αρνητικό για κάποιους που όπως και το 2010 φρέναραν τις εξελίξεις μέσω της Ε.Ε». 

Γιάννης Μουσουλίδης «Έχουμε ένα επιχειρησιακό σχέδιο απολύτως βιώσιμο, το οποίο εξασφαλίζει και την ανάκτηση των παράνομων κρατικών ενισχύσεων που ζητάει η Ε.Ε. από την Ελλάδα»

Μιλώντας για το θέμα στον «ΠτΘ», ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΕΝ.ΚΛΩ., κ. Γιάννης Μουσουλίδης, στάθηκε στη θετική γνωμοδότηση της ειδικής επιτροπής, που αξιολόγησε το σχέδιο αναδιάρθρωσης που είχαν καταθέσει οι εργαζόμενοι και αποδοκίμασε τη φιλολογία που αναπτύσσεται γύρω από τις ανακτήσεις που ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως τόνισε, η αξιολόγηση του σχεδίου «έχει τελειώσει απολύτως θετικά και χωρίς αστερίσκους», επισημαίνοντας ότι «έχουμε ένα επιχειρησιακό σχέδιο απολύτως βιώσιμο, το οποίο εξασφαλίζει και την ανάκτηση των παράνομων κρατικών ενισχύσεων που ζητάει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την Ελλάδα». «Από εκεί και πέρα αντί να τοποθετούνται όλοι επί της ουσίας, όπως στο ότι δηλαδή αυτό είναι ένα μοντέλο που δε ζητάει λεφτά», συνέχισε, «συζητάμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αντιρρήσεις και για την ΕΝΚΛΩ και για τα ναυπηγία και για τη ΛΑΡΚΟ. Άρα εμείς θα ξαναζήσουμε ό,τι ζήσαμε το 2010; Δηλαδή οι εργαζόμενοι θα τιμωρηθούν επειδή χάθηκαν κάποια λεφτά-όχι από τους εργαζόμενους, αλλά από τον επιχειρηματία που διοικούσε την εταιρία; Θα την πληρώσουν πάλι οι εργαζόμενοι, ενώ υπάρχει αυτό το σχέδιο;». «Το θεωρούμε ανήκουστο», υπογράμμισε κλείνοντας, μην παραλείποντας να σημειώσει ότι «θεωρούμε πως μέχρι τις 30 του μηνός είναι υπεραρκετός ο χρόνος για να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.