Εν αναμονη της συναντησης με Μπασιακο

“Ίση και δίκαιη μεταχείριση σε σχέση με τους βαμβακοπαραγωγούς της υπόλοιπης χώρας, όσον αφορά τα παραδιδόμενα κιλά κατά παραγωγό, δέσμευση της κυβέρνησης για τη διαμόρφωση ενός ικανοποιητικού εισοδήματος του παραγωγού βάμβακος, εντατικοποίηση των ελέγχων με ευθύνη των ελεγκτικών μηχανισμών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων”, ζητούν με ψήφισμά τους οι συνεταιριστικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις της Θράκης.

Οι Θρακιώτες αγρότες τηρούν στάση αναμονής εν όψει της συνάντησής τους με τον Υπουργό κ. Μπασιάκο. Οι απαντήσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στα αιτήματά τους, θα διαμορφώσουν το πλαίσιο και τις μορφές της περαιτέρω ενεργοποίησής τους.

Τα προβλήματα στη φετινή διαχείριση του βαμβακιού στην περιοχή και γενικότερα αγροτικά προβλήματα, απασχόλησαν ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Διοίκησης της ΕΑΣ Ροδόπης και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των Αγροτικών ενώσεων, των ομοσπονδιών αγροτικών συλλόγων της Θράκης και φορέων του αγροτικού χώρου. Παρόντες στην συνάντηση ήταν ο Πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ κ. Γιώργος Γονιωτάκης κι ο Αντιπρόεδρος της Συνομοσπονδιας κ. Κωνσταντίνος Γλερίδης.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της συνάντησης ο Πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ τόνισε πως τα αιτήματα που τέθηκαν είναι στην σωστή κατεύθυνση. Θέση της ΓΕΣΑΣΕ, όπως υποστήριξε ο ίδιος είναι ότι «δεν μπορεί να υπάρξει εμφύλιος πόλεμος μεταξύ των βαμβακοπαραγωγών», αλλά θα πρέπει να ισχύουν τα ίδια μέτρα και σταθμά για όλες τις περιοχές της χώρας, για το σύνολο των Ελλήνων βαμβακοπαραγωγών. Ο κ. Γονιωτάκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση καλείται να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις, ενέργειες τόσο σε επίπεδο Ε.Ε όσο και στο εσωτερικό της χώρας ώστε να συμπληρώσει το εισόδημα του βαμβακοπαραγωγού, που επηρεάστηκε δυσμενώς από τις εξελίξεις στη διαχείριση του προϊόντος. Διευκρίνισε δε ότι ζητήθηκε ραντεβού με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κι εφόσον δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα, «οι αγρότες της Θράκης μαζί με τους φορείς είναι έτοιμοι να μπουν σε κινητοποιήσεις, σε διεκδικήσεις για να διασφαλίσουν το εισόδημα τους».

Ο κ. Γονιωτάκης υπογράμμισε ότι είναι «θέμα παρανομίας και προβλήματος διαχείρισης» τα όσα συνέβησαν με την παράδοση του βαμβακιού, εστιάζοντας στη θέση υπέρ των ελέγχων που ακούστηκε κατά την σύσκεψη. Το Υπουργείο «είναι υποχρεωμένο να το κάνει και να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία κι αν υπάρχει κάποια παρανομία να τιμωρηθεί αυτός που την έκανε. Κι αυτή δεν αφορά μόνο τους παραγωγούς αλλά και κάποια εκκοκκιστήρια σε κάποιες περιοχές της χώρας».

Ο Πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ έθεσε εξάλλου και ζήτημα αξιοπιστίας του Υπουργείου στο διάλογο με τους αγροτοσυνδικαλιστές.

Σε σχετικές δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Ροδόπης κ. Νίκος Σκοπιανός επισήμανε ότι η πρωτοβουλία της Ένωσης για την σύγκληση της σύσκεψης «είναι καταλύτης για τις περαιτέρω κινήσεις των αγροτών σε επίπεδο Θράκης». Ο ίδιος ανέλυσε «πήραμε αυτή την πρωτοβουλία προκειμένου, στο μέτρο που είναι δυνατόν, να άρουμε κάποιες άδικες συμπεριφορές. Καταλήξαμε στην έκδοση ψηφίσματος, ενώ ζητήσαμε ραντεβού με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου. Από τις απαντήσεις που θα πάρουμε θα κρίνουμε πως θα κάνουμε τις περαιτέρω κινήσεις μας και διεκδικήσεις μας οι οποίες ενδεχομένως να φτάσουν μέχρι και το κλείσιμο δρόμων γιατί τελικά όπως απεδείχθη ανάλογα με την πίεση, την οποία ασκεί κάθε περιφέρεια, κάθε κοινωνική ομάδα πετυχαίνει και τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα». Ο κ. Σκοπιανός πρότεινε εφόσον δεν καρποφορήσουν οι επαφές με τον αρμόδιο Υπουργό να γίνει αποκλεισμός του κτιρίου της Γ.Γ της Περιφέρειας αλλά και κλείσιμο δρόμων, εφόσον δεν εισακουστούν οι αγρότες της περιοχής.

Στην χθεσινή σύσκεψη συμμετείχε και τοποθετήθηκε το μέλος του Δ.Σ της ΠΑΣΕΓΕΣ και Πρόεδρος της Κοινοπραξίας Καπνοπαραγωγών Ροδόπης-Σουφλίου κ. Δαμιανός Μαρουφίδης ο οποίος σε δηλώσεις του στον «ΠτΘ» διατύπωσε την προσωπική του εκτίμηση πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα αποδεχθεί οποιαδήποτε μεθόδευση από το ελληνικό κράτος», στο θέμα του βαμβακιού. Ο κ. Μαρουφίδης ανέφερε ότι οι βαμβακοπαραγωγοί μένουν σε ένα πενιχρό εισόδημα , ασύγκριτα μικρότερο από πέρσι, άσχετα από το εάν η παραγωγή ήταν μικρότερη. Όπως επίσης ότι αποτελεί αναγκαιότητα η επίλυση των προβλημάτων των αγροτών όχι μόνο αυτών που προέκυψαν σήμερα αλλά κι αυτά που θα προκύψουν μετά τη νέα κοινοτική ρύθμιση, με ένα συγκεκριμένο σχεδιασμό και πέρα από κομματικά συμφέροντα.

Ν.Δ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.