Εν αναμονη της πρωτης συγκομιδης

Το βράδυ της Πέμπτης, στην Ξυλαγανή, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συγκέντρωση από την ΕΑΣ Ροδόπης η οποία απευθυνόταν σε γεωργούς και αφορούσε στη νέα εμπορική χρονιά για τα δημητριακά. Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ροδόπης Νίκος Σκοπιανός μίλησε στον ΠτΘ για την συγκέντρωση εξηγώντας ότι φέτος θα δίνουν στους παραγωγούς την ευκαιρία για δυο τιμές, εκ των οποίων όποιος επιλέγει την πρώτη που θʼ ανακοινωθεί μετά από έλεγχο της ποιότητας θα παραδίδει το προϊόν και θα πληρώνεται άμεσα. Από την πρώτη επαφή με τους αγρότες ο κ. Σκοπιανός διέκρινε ότι δεν είχαν διαφωνίες ως προς την πολιτική που θʼ ακολουθήσει η Ένωση.

•Δυο επιλογές, δυο τιμές

Ο κ. Σκοπιανός εξήγησε το ρόλο των συγκεντρώσεων. «Πρόκειται για κάποιες προγραμματισμένες συγκεντρώσεις ενόψει της νέας εμπορικής χρονιάς για τα δημητριακά. Τα θέματα βέβαια είναι πάντοτε ανοιχτά και αφορούν στα ζητήματα που σχετίζονται με την αγροτική οικονομία και τα προβλήματά μας.

Θʼ ακολουθήσουν εκδηλώσεις ενημέρωσης και σε άλλες περιοχές του νομού προκειμένου οι αγρότες νʼ αποκτήσουν μια σαφή γνώση γύρω από το πώς πρόκειται να πολιτευτεί φέτος η ΕΑΣ στο κομμάτι των δημητριακών. Ως διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης καταλήξαμε ότι μόλις θα ξεκινήσει η συγκομιδή, ειδικά στο σκληρό σιτάρι, θα πάρουμε τα δείγματα, θα κρίνουμε την ποιότητα και άμεσα θʼ ανακοινώσουμε την τιμή, η οποία θα είναι σύμφωνη με την ποιότητα του προϊόντος και τους κανόνες της αγοράς με τα ισχύοντα στη διεθνή, την εθνική και την παγκόσμια αγορά.

Με βάση αυτά τα δεδομένα και προκειμένου νʼ ανατραπεί ίσως το πρόβλημα που υπάρχει λόγω της αργοπορημένης περσινής πληρωμής, με την ανακοίνωση της τιμής οι παραγωγοί θα μπορούν να την εισπράττουν. Αυτή θα είναι η πρώτη επιλογή, η οποία θα είναι οριστική, κλειστή και θα γίνεται εξόφληση, δηλαδή ο παραγωγός θα παραδίδει και θα πληρώνεται. Θα υπάρξει και μια δεύτερη επιλογή, η οποία θʼ απευθύνεται στον κόσμο που δεν θα θέλει να κλείσει με την πρώτη επιλογή. Ενδεχόμενα δηλαδή, κάποιοι να σκεφτούν εμπορικά ευελπιστώντας να υπάρχει μια καλύτερη τιμή».


Η διπλή επιλογή ισχύει για πρώτη φορά φέτος από την ΕΑΣ. «Ισχύει με στόχο να μην οριζοντιοποιήσουμε τα μέτρα και να δίνουμε στον καθένα το περιθώριο να επιλέξει τι θα κάνει, προσδοκώντας κι ένα υψηλότερο κέρδος» είπε. «Υπάρχουν αγρότες που δεν τους ενδιαφέρει αν θα εισπράξουν κάποια επιπλέον χρήματα από καλύτερη τιμή αλλά περιμένουν κάποια χρήματα για να περάσουν ορισμένους μήνες. Είναι, όμως και οι επιχειρηματίες αγρότες με μεγάλες παραγωγές οι οποίοι θεωρούν ότι η λογική της δεύτερης τιμής είναι σωστότερη.

Θα πρέπει να μπαίνουμε και σʼ αυτήν την λογική. Η οριζόντια τακτική που ακολουθούσαμε, η ισοπεδωμένη τιμή, δεν ήταν η πλέον ορθή. Θα πρέπει πλέον τα ρίσκα να επιμερίζονται στην επιχείρηση και τον ίδιο τον αγρότη, προσδοκώντας μια καλύτερη τιμή».

•Αρνητικά τα μηνύματα από Θεσσαλία

Προς το παρόν είναι νωρίς να εκτιμηθεί πού θα κυμανθούν οι τιμές. «Εδώ και λίγες μέρες έχει ξεκινήσει η συγκομιδή στην Θεσσαλία. Τα πρώτα μηνύματα αναφορικά με την ποιότητα δεν είναι καλά σε σχέση με τα περσινά. Σε ό,τι αφορά την περιοχή μας αναμένουμε την ποιότητα για να καθορίσουμε την τιμή, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε εικόνα».

Ο κ. Σκοπιανός εξήγησε σε σχέση με την ποιότητα ότι υπάρχει η μακροσκοπική πλευρά (ειδικό βάρος και χρώμα δημητριακών) που είναι ορατή δια γυμνού οφθαλμού και δείχνει σήμερα ότι τα πράγματα προχωρούν καλά γιατί δεν είχαμε βροχές. «Ευελπιστούμε να μην έχουμε βροχές γιατί σε παρόμοια περίπτωση θʼ αλλάξουν τα δεδομένα. Υπάρχει και η μικροσκοπική άποψη, η χημική ανάλυση του προϊόντος στην οποία υπάρχουν κυρίαρχα χαρακτηριστικά για το πώς κινείται ένα προϊόν. Αυτό σχετίζεται με την πρωτεΐνη, την γλουτένη και τα υαλώδη, αλλά και άλλα χαρακτηριστικά που βγαίνουν μέσα από μία χημική ανάλυση η οποία θα γίνει με την έναρξη της συγκομιδής».

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ αναφέρει ότι η πρώτη συγκομιδή θα εξαρτηθεί από τις καιρικές συνθήκες, μια και τις τελευταίες μέρες ο καιρός εμφανίζεται άστατος. «Αν δεν έχουμε βροχές στο τέλος της εβδομάδας ίσως ξεκινήσουμε τη συγκομιδή» είπε.

Η τιμή των δημητριακών συνδέεται με τον κανόνα της αγοράς και της ζήτησης, με δεδομένο ότι κάποια στιγμή υπήρξε μεγάλη ζήτηση από την Κίνα και οι τιμές είχαν εκτοξευθεί. Ο Νίκος Σκοπιανός εξήγησε ότι το σκληρό σιτάρι της περιοχής φεύγει στην Ιταλία. «Για να φύγει αυτό το σιτάρι στην Ιταλία και να γίνει ζυμαρικό πρέπει να έχουμε μια καλή ποιότητα, γιʼ αυτό κι επιμένω στο θέμα της ποιότητας. Ελπίζω να έχουμε καλό σιτάρι για να έχουμε καλή τιμή και να ικανοποιήσουμε τον παραγωγό.

Η ΕΑΣ θα κάνει το καλύτερο δυνατό για τον αγροτικό κόσμο, θα σταθεί παρεμβατικά κοντά του προκειμένου να εισπράξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.