Εμφαση στον Τουρισμο απο τους ΑΝΕΛ

Τις προτάσεις τους για το αναπτυξιακό συνέδριο της ΑΜΘ κατέθεσαν τα μέλη των Ανεξάρτητων Ελλήνων

 Τις προτάσεις τους για την ανάπτυξη στην Περιφέρεια ΑΜΘ, ενόψει του 6ου αναπτυξιακού συνεδρίου για την ανασυγκρότηση της Περιφέρειας ΑΜΘ που ξεκινά τη Δευτέρα κατέθεσε το βράδυ της Πέμπτης 9 Νοεμβρίου κλιμάκιο των Ανεξάρτητών Ελλήνων με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο κ. Παναγιώτη Σγουρίδη.
 
Στην παρουσίαση παρευρέθηκαν ο Συντονιστής της οργάνωσης Ροδόπης Νίκος Χατζήμπρας, ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ των ΑΝΕΛ κ. Ανδρέας Καραγιώργης και το μέλος της Εκτελεστικής επιτροπής κ. Χρύσα Ούτση.
 
Στα πλαίσια του αναπτυξιακού συνεδρίου οι ΑΝΕΛ έχουν επεξεργαστεί και καταθέτουν τις δικές τους προτάσεις, θέλοντας να ενισχύσουν την προσπάθεια της κυβέρνησης στην παραγωγική ανασυγκρότηση της Ελλάδας, θεωρώντας πως για να βγει η χώρα από την κρίση μετά την μνημονιακή εποχή πρέπει να αυξηθεί η παραγωγή.
 
«Τα δανεικά θα ξεπληρωθούν όχι με δανεικά, αλλά με παραγωγή» σημείωσε ο κ. Σγουρίδης, χαρακτηρίζοντας πολύ σωστό το εγχείρημα των αναπτυξιακών συνεδρίων.
 
«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι, και επιδιώκουμε ανά πάσα στιγμή αυτό το οποίο ήταν σύνθημά μας, το αναγκαίο καλό, να το κάνουμε πράξη, και το αποδεικνύουμε καθημερινά με τις προτάσεις στη βουλή, τις ρηξικέλευθες προτάσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος και την Τοπική Αυτοδοιήκηση» ανέφερε.
 
Στο σχέδιό τους βρίσκονται προτάσεις για την Τουριστική Ανάπτυξη των Ορεινών Όγκων, τον Θρησκευτικό –Προσκυνηματικό Τουρισμό, τον Πολιτισμικό Τουρισμό, τους τρόπους που οι Πολιτιστικές Εκδηλώσεις μπορούν να λειτουργήσουν ως Αναπτυξιακό Εργαλείο, τον Ιαματικό αλλά και τον περιηγητικό Τουρισμό.  

Έμφαση στον εναλλακτικό τουρισμό 

«Η πρόταση έχει περιφερειακή ενότητα» εξήγησε ο κ. Σγουρίδης, με σκοπό να αφήσει πίσω την αντιπαλότητα που πάντα θεωρεί ότι υπήρχε μεταξύ Θράκης και Ανατολικής Μακεδονίας, γιατί πιστεύουν πως είναι μονόδρομος για να αντιμετωπίσουμε την κρίση και να βγούμε από αυτή.
 
Για αυτό και έχουν δώσει μεγάλη έμφαση στον τουρισμό, γιατί θεωρούν πως εκεί είναι η στρέβλωση της Περιφέρειας μας, και με δεδομένο το μικρότερο καλοκαίρι σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, έδωσαν έμφαση  στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ώστε να έχουν όλες οι ΠΕ  τη δική τους ανάπτυξη, μέσα από τον θρησκευτικό, ιαματικό, ιατρικό και άλλους εναλλακτικούς τομείς.
 
«Από τέτοιου είδους παράγοντες η ΑΜΘ είναι πλούσια», επεσήμανε ο κ. Σγουρίδης, «έχοντας και δύο δάση θαύματα της φύσης, το Δάσος της Χαϊντούς και το δάσος της Δαδιάς, τις λίμνες Βιστωνίδας και Μητρικού, δύο Δέλτα». «Πρέπει να καταφέρουμε να τις αξιοποιήσουμε, μετατρέποντας την συνθήκη Ραμσάρ από μειονέκτημα σε πλεονέκτημα» υπογράμμισε.
 
«Δίνουμε έμφαση στην ανάπτυξη του ορεινού όγκου, επαναλαμβάνοντας την πρόταση που κάναμε για την Ήπειρο, να επιλεγούν περιοχές για αειφόρα χωριά, και κατ’ επέκταση αειφόρο ανάπτυξη» σημείωσε στη συνέχεια ο ίδιος καλώντας τους δημάρχους της περιοχής, με τη συνεργασία τους και με επιστήμονες που ανήκουν στους ΑΝΕΛ να ενταχθούν σε προγράμματα που τρέχουν για το συγκεκριμένο σκοπό. 

ΠΟΠ για τον μπασμά 

Ο κ. Σγουρίδης κατέθεσε και δύο ειδικές προτάσεις για την περιοχή, που αφορούν την απόκτηση ΠΟΠ στον μπασμά και δυνατότητα επιλογής των δημόσιων σχολείων από όλους τους κατοίκους της Θράκης.
 
Ο κ. Σγουρίδης σημείωσε ότι ο χρυσός της Θράκης είναι ο καπνός της και συγκεκριμένα η ποικιλία του μπασμά, για αυτό και έχουν δημιουργήσει μια τεκμηριωμένη πρόταση για να αποκτήσει ΠΟΠ.
 
Να σημειωθεί πως ως «Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης» νοείται η ονομασία που ταυτοποιεί ένα προϊόν : α) το οποίο κατάγεται από συγκεκριμένο τόπο, περιοχή ή, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, χώρα• β) του οποίου η ποιότητα ή τα χαρακτηριστικά οφείλονται κυρίως ή αποκλειστικά στο ιδιαίτερο γεωγραφικό περιβάλλον που συμπεριλαμβάνει τους εγγενείς φυσικούς και ανθρώπινους παράγοντες, και γ) του οποίου όλα τα στάδια της παραγωγής εκτελούνται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής.
 
Οι ΑΝΕΛ θεωρούν πως θα πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες ενέργειες για τη σύνταξη και κατάθεση του φακέλου για την απόκτηση ΠΟΠ στις Ελληνικές και Κοινοτικές Αρχές, αναγνώρισης του Μπασμά Ξάνθης ως Προϊόντος Ονομασίας Προέλευσης.
 
Και αυτό γιατί το προϊόν θα αποκτήσει μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία, θα δοθούν κίνητρα στον παραγωγό, και θα υπάρξει αξία στην αλυσίδα καπνού που είναι σημαντικός μοχλός της αγροτικής οικονομίας. 

Πρόταση για δημόσια σχολεία 

Η δεύτερη ιδιαίτερή τους πρόταση αφορά την εκπαίδευση, μιλώντας για την δημιουργία δημόσιων, δημοτικών σχολείων σε χωριά των ορεινών περιοχών Ξάνθης και Ροδόπης, ώστε να επιλέγουν οι πολίτες πού θα στέλνουν τα παιδιά τους.
 
Ο κ. Σγουρίδης σημείωσε πως δεν θα πρέπει να υπάρχει αποκλεισμός στη δημόσια εκπαίδευση, σημειώνοντας πως είναι εκ των ουκ άνευ ότι θα συνεχίσουν να υφίστανται τα μειονοτικά σχολεία, απλώς τώρα θα υπάρχει η δυνατότητα επιλογής.
 
Οι ΑΝΕΛ θεωρούν πως η πρόταση θα βοηθήσει  στην πολύπλευρη και πολυεπίπεδη συμμετοχή των Ελλήνων μουσουλμάνων μαθητών στο σύνολο των αναπτυξιακών προοπτικών της περιοχής διαμονής τους, αλλά και της Περιφέρειας στο σύνολό της, στην ενίσχυση του αισθήματος της κοινωνικής συνοχής για το σύνολο των πολιτών της Περιφέρειας, στην ανάσχεση του μεταναστευτικού ρεύματος που παρατηρείται στην περιοχή, ιδιαίτερα στην Ροδόπη, και στην ανάδειξη και προώθηση των πλεονεκτημάτων ανάπτυξης του ορεινού όγκου της Ροδόπης, εφόσον εκείνοι οι οποίοι θα κερδίσουν από αυτό θα είναι οι ίδιοι οι κάτοικοί της.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.