Εμφαση στην προληψη για τις δασικες πυρκαγιες

Καθαρισμοί περιαστικών δασών, μεταξύ των οποίων το δάσος της Νυμφαίας, πραγματοποιούνται καθ’ όλη την Αντιπυρική περίοδο

Το σημαντικότερο κομμάτι της αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών είναι η πρόληψη, κάτι στο οποίο συμβάλλουν όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες στη Ροδόπη. Από την πλευρά του Δήμου Κομοτηνής, αυτό σημαίνει πως πέρα από τα μέτρα που προβλέπεται να ληφθούν, βοηθούν και γενικότερα στο έργο αυτό, με Μηχανήματα και γκρέηντερ των αρμοδίων υπηρεσιών να λειτουργούν επικουρικά, βοηθώντας στη διάνοιξη των δασικών οδών, που φθείρονται κατά τη διάρκεια του χειμώνα από τα καιρικά φαινόμενα, σε συνεργασία με την πυροσβεστική και το δασαρχείο.
 
Επίσης γίνονται εργασίες καθαρισμού των περιαστικών δασών, που περιλαμβάνουν καθαρισμό του δρόμου στη Νυμφαία, μέχρι το περίπτερο, τα 2 δασύλλια του Φαναρίου, της Μέσης, γύρω από το Τουριστικό Περίπτερο της Νυμφαίας, ακόμα και γύρω από τις κατασκηνώσεις της Πανδρόσου, ακόμα και αν δεν λειτουργούν.
 
Επίσης γίνεται έλεγχος των υδροστομίων σε όλα τα σημεία, σε συνεργασία με την πυροσβεστική.
 
Πάντως συνεχής είναι και η παρακολούθηση των χαρτών επικινδυνότητας για φωτιά, στους χάρτες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
 
Η Γενική Γραμματεία εκδίδει καθημερινά τους χάρτες πρόβλεψης  για την εκδήλωση πυρκαγιάς, με κατηγορίες από το 1 (χαμηλή) μέχρι το 5 (κατάσταση συναγερμού). Όταν η κατηγορία φτάνει στο 4 ή το 5, κάτι βέβαια σχετικά σπάνιο στην περιοχή μας λόγω του κλίματος, όλες οι υπηρεσίες μπαίνουν σε επιφυλακή.
 
Παράλληλα υπάρχει μια σειρά άλλων κινήσεων που γίνονται, οι οποίες προβλέπονται από απόφαση που βγαίνει από την Αντιπεριφέρεια Ροδόπης, και αφορούν τα μέτρα που λαμβάνονται λόγω του υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς (δυνατοί άνεμοι – υψηλές θερμοκρασίες, κ.λ.π.), στις ζώνες ευθύνης Δ/νης Δασών Ροδόπης για δείκτες επικινδυνότητας 4 και 5 και όποτε κριθεί απαραίτητο μετά από εισήγηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
 
Με την απόφαση αυτή σε περίπτωση υψηλών δεικτών επικινδυνότητας απαγορεύεται η κίνηση πολιτών και μέσων στο περιαστικό Δάσος Νυμφαίας καθ' όλη τη διάρκεια του 24ώρου, αλλά και η χρήση όλων των χώρων αναψυχής στα περιαστικά και παραλιακά άλση στις ζώνες ευθύνης της Δ/νσης Δασών Ροδόπης καθ' όλη τη διάρκεια του 24ώρου.
 
Επίσης απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς για οποιοδήποτε λόγο σε δασικές περιοχές, περιοχές που τελούν υπό αναδάσωση, καλλιέργειες, σε αστικά και περαστικά άλση και πάρκα, η ρίψη πυροτεχνημάτων χωρίς την έγκριση των αρχών, ενώ απαιτείται απόλυτη ετοιμότητα και πλήρη στελέχωση όλων των Δυνάμεων πυρόσβεσης.
 
Η Εφαρμογή των μέτρων υλοποιείται με μέριμνα των Πυροσβεστικών, Αστυνομικών, Λιμενικών και Στρατιωτικών αρχών, των Δασικών Υπηρεσιών και των Δημοτικών αρχών.
 
Επίσης οι τοπικές Εθελοντικές Οργανώσεις που πληρούν τις προϋποθέσεις ασφαλιστικής κάλυψης και είναι ενταγμένες στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Σ.Ο.Π.Π. της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, συνεργάζονται με τις οικίες Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, ενώ γίνεται και ενημέρωση των υπηρεσιών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.