EMA για εμβολιο AstraZeneca: Παρενεργεια του οι θρομβωσεις

Στην συσχέτιση του εμβολίου της AstraZeneca με τα περιστατικά θρομβώσεων κατέληξε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων

Η επιτροπή φαρμακοεπαγρύπνισης του EMA, διαπίστωσε σύνδεση του εμβολίου της AstraZeneca με τα σπάνια περιστατικά θρομβώσεων, ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «η επιτροπή κατέληξε σήμερα στο συμπέρασμα ότι οι σπάνιες περιπτώσεις θρόμβων και θρομβοκυτταροπενίας θα πρέπει να καταγραφούν ως παρενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca».

Στην ανακοίνωση, στην οποία τονίζεται ότι το ισοζύγιο «ωφέλειας/κινδύνου παραμένει θετικό», ωστόσο  ο Οργανισμός καλεί τους επαγγελματίες Υγείας και όσους εμβολιάζονται να παραμένουν σε εγρήγορση για δύο εβδομάδες μετά την χορήγηση του εμβολίου.

Όπως αναφέρεται, η πλειονότητα των περιστατικών αφορά σε γυναίκες κάτω των 60 ετών και σε διάστημα 2 εβδομάδων από τον εμβολιασμό, ενώ οι ακριβείς παράγοντες κινδύνου παραμένουν ακόμη υπό εξέταση.

Η επικεφαλής της επιστημονικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκκων (ΕΜΑ) Σάμπιν Στράους δήλωσε κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίασης των αξιωματούχων του Οργανισμού ότι δεν προβλέπεται να προτείνει μέτρα για τον περιορισμό του κινδύνου τυχόν επιπτώσεων του εμβολίου.

Αναλυτικά η δήλωσή της: 

«Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του EMA μελέτησε διεξοδικά στις 22 Μαρτίου 2021 συνολικά 62 περιπτώσεις θρόμβωσης εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου και 24 περιπτώσεις θρόμβωσης σπλαχνικής φλέβας. Εξ αυτών οι 18 ήταν θανατηφόρα περιστατικά. Δεν μπορούσαν να προσδιοριστούν συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου, με βάση τα τρέχοντα δεδομένα. Το #PRAC δεν συνιστά συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση του κινδύνου.

Αν και οι περισσότερες από τις περιπτώσεις εμφανίστηκαν σε άτομα κάτω των 60 ετών και σε γυναίκες, λόγω διαφορετικών τρόπων χρήσης του εμβολίου σε διαφορετικές χώρες,η επιτροπή δεν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ηλικία και το φύλο ήταν σαφείς παράγοντες κινδύνου για αυτές τις πολύ σπάνιες παρενέργειες.

Θα πραγματοποιηθεί περαιτέρω έρευνα και ανάλυση για αυτή τη σημαντική υπόθεση. Είναι πολύ σημαντικό οι επαγγελματίες υγείας και οι άνθρωποι που έρχονται για εμβολιασμό να γνωρίζουν αυτούς τους κινδύνους και να αναζητούν πιθανά σημάδια ή συμπτώματα που εμφανίζονται συνήθως τις πρώτες δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό.»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.