Ελπιζουν για αποζημιωσεις και επιδοτησεις οι Καπνοπαραγωγοι της Θρακης

Σύντομα αναμένονται ανακοινώσεις από το ΥΠΑΑΤ για το θέμα της νεκρωτικής ίωσης που έπληξε τα καπνά - Πίεση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για το θέμα των επιδοτήσεων

Ενημέρωση για την πρόοδο της προσπάθειας να αποζημιωθούν οι καπνοπαραγωγοί που επλήγησαν φέτος από την νεκρωτική ίωση πραγματοποιήθηκε στην Γενική Συνέλευσή του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης το βράδυ της Τρίτης 6 Νοεμβρίου.
 
Η Συνέλευση αυτή γίνεται κάθε χρόνο, αλλά φέτος ειδικά έρχεται στο τέλος μιας ιδιαίτερα δύσκολης καλλιεργητικής χρονιάς για τα μέλη του Συνεταιρισμού, που ενημερώθηκαν τόσο για το θέμα των αποζημιώσεων, όσο και για το γενικότερο θέμα της προσπάθειας των καπνοπαραγωγών να επανέλθουν στο καθεστώς των ενισχύσεων, από το οποίο έχουν απενταχθεί εδώ και χρόνια.
 
Στο θέμα των αποζημιώσεων φαίνεται να έχει υπάρξει πρόοδος με την αρωγή των βουλευτών του ΣΥΡIΖΑ της Ροδόπης, παρόλο που ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Εσάτ Χουσεΐν επιφυλάχθηκε για τις λεπτομέρειες μέχρι να ανακοινωθούν από το Υπουργείο, ενώ στο θέμα των επιδοτήσεων μέσω της ΚΑΠ ελπίζουν πως η UNITAB, ο Ευρωπαϊκός Συνεταιρισμός Καπνοπαραγωγών, θα μπορέσει να πιέσει ώστε να δοθεί λύση στο θέμα. 

Θετικό το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τις αποζημιώσεις 

Για το θέμα της νεκρωτικής ίωσης ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών τόνισε πως ήδη από τον Ιούνιο ξεκίνησαν τις επαφές με το Υπουργείο και τους βουλευτές, πριν ακόμα ενδιαφερθεί το Υπουργείο, από όπου τους διαβεβαίωσαν ότι θα υπάρξει λύση για την αποζημίωση των καπνοπαραγωγών, μιας και η ζημιά δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ.
 
Μάλιστα ο ίδιος έκανε γνωστό πως πριν από μία εβδομάδα κατέθεσαν εκ νέου όσα είχαν δώσει στο Υπουργείο, μετά από αίτημα των βουλευτών, τόσο για το θέμα των ζημιών όσο και για το θέμα των επιδοτήσεων.
 
Έχουν λοιπόν την εκ νέου διαβεβαίωση πως ενώ οι αποζημιώσεις δεν θα προέλθουν από τον ΕΛΓΑ ή τα ΠΣΕΑ, θα βρεθεί εναλλακτική χρηματοδότηση, την οποία θα ανακοινώσει ο νέος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρος Αραχωβίτης μαζί με τα μέλη του Συνεταιρισμού, είτε στην Θράκη είτε από την Αθήνα. 

Οι επιδοτήσεις στο προσκήνιο 

Πρόοδος όμως υπάρχει και στο άλλο μέτωπο που καίει τους καπνοπαραγωγούς, το θέμα της επιδότησης του καπνού, για την οποία είχαν πρόσφατα επαφές στις Βρυξέλλες.
 
Άλλωστε στην UNITAB, τον Ευρωπαϊκό Συνεταιρισμό Καπνοπαραγωγών, στον οποίο συμμετέχουν ενώσεις από 10 χώρες (Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ισπανία και Ελβετία) εξέλεξαν νέο πρόεδρο, ο οποίος πρόσφατα τους ενημέρωσε πως η προσπάθεια βρίσκεται σε καλό δρόμο και ελπίζουν πως θα υπάρξει θετική πρόοδος.
 
«Είναι πολύ δύσκολο, ωστόσο δέκα κράτη μαζί αγωνιζόμαστε, και ελπίζουμε πως θα έχουμε καλό αποτέλεσμα» κατέληξε ο κ. Χουσεΐν.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.