Ελπιδες στις πλατες της Ολυμπιακης Ομαδας
Σήμερα στις 7.30 το πρωί ξεκίνησαν στα εργαστήρια του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής οι μετρήσεις 26 αθλητών της Εθνικής Ομάδας Κανόε – Καγιάκ, στα πλαίσια της συνεργασίας του Τμήματος με την Ελληνική Ομοσπονδία. Οι αθλητές, άντρες στην πλειοψηφία τους, αξιολογούνται στη φυσική τους κατάσταση, την ισορροπία, τη μυϊκή τους ισχύ, αλλά και τις αντιληπτικές ικανότητες και τις ψυχολογικές τους δεξιότητες. Οι πρώτες εντυπώσεις των αθλητών μοιάζουν να είναι θετικές, ενώ η ψυχολογία τους είναι ανεβασμένη, δεδομένου ότι απώτερος στόχος είναι η Ολυμπιάδα του 2004.
Από σήμερα το πρωί βρίσκονται στις εγκαταστάσεις του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής 26 αθλητές της Ελληνικής Ομοσπονδίας Κανόε – Καγιάκ προκειμένου να περάσουν από μία συγκεκριμένη διαδικασία μετρήσεων στα εργαστήρια Εργοφυσιολογίας, Κινητικής Μάθησης, Βιοκινητικής, Αθλητιατρικής, Προπονητικής.
Τους αθλητές συνόδευαν ο Γ.Γ. της Ομοσπονδίας κ. Νικολόπουλος, ο τεχνικός σύμβουλος, κ. Ιωάννης Τόλης, ο έφορος Εθνικών ομάδων, κ. Χρήστος Καληώρας και βέβαια ο προπονητής τους, κ. Πήτερ Μόρτινερ.
Ο κ. Νικολόπουλος, διευκρινίζοντας ότι είναι κάτι διαφορετικό από το γνωστό χόμπυ, δίνει πληροφορίες για το άθλημα και το πότε εδραιώθηκε στη χώρα μας: «Το κανόε – καγιάκ καλλιεργείται περίπου 10 χρόνια. Η Ομοσπονδία ιδρύθηκε αυτόνομα την τελευταία τριετία. Έχουμε δύο Ολυμπιακά αθλήματα: το καγιάκ που γίνεται στα ήρεμα νερά (καγιάκ σπριντ) είναι αγώνες ταχύτητας, και το καγιάκ που γίνεται στα ποτάμια είναι το σλάλομ. Στο σλάλομ έχουμε κάνει ήδη τρία πρωταθλήματα και πάμε για το τέταρτο. Στο καγιάκ – σπριντ πραγματοποιήσαμε τον Αύγουστο το 11ο πρωτάθλημα κι ετοιμαζόμαστε για το 12ο».
Η συμφωνία της Ομοσπονδίας με το ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής συνίσταται στην παροχή επιστημονικής υποστήριξης. Το πρόγραμμα μετρήσεων και αξιολόγησης γίνεται σε συνεργασία των τεχνικών της Ομοσπονδίας με τους αρμόδιους στα εργαστήρια του ΤΕΦΑΑ. «Τα αποτελέσματα θα αξιολογηθούν από τους τεχνικούς μας και θα αξιοποιηθούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Ομάδες κανόε – καγιάκ έχουν συσταθεί σε όλη την Ελλάδα: «Στα Χανιά, το Αίγιο, την Αθήνα, όπου υπάρχουν 3-4 σωματεία, τη Χαλκίδα, το Βόλο, τη λίμνη Εύβοιας, την Κατερίνη, τη Θεσσαλονίκη, όπου υπάρχουν δύο – τρία σωματεία, τα Γιαννιτσά, τα Ιωάννινα, την Κόνιτσα, όπου στα άγρια νερά γίνεται το σλάλομ. Στον Εύηνο ποταμό βρίσκεται το προπονητικό κέντρο του σλάλομ και υπάρχουν δύο σωματεία.
Το μόνο μας παράπονο είναι ότι δεν υπάρχουν σωματεία στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ. Έχει εκδηλωθεί όμως ενδιαφέρον και αναμένεται η ίδρυση Σωματείου». Ως γνωστόν στην Ξάνθη υπάρχει η δυνατότητα ενασχόλησης με κανόε – καγιάκ, προς το παρόν όμως η δράση της ομάδας έχει τουριστικό χαρακτήρα. Ο κ. Νικολόπουλος συμφωνεί ότι τα νερά του Νέστου προσφέρονται για το άθλημα και μεταφέρει ότι στη διαδρομή προς Κομοτηνή συνάντησαν πολλές λίμνες με ήρεμα νερά, όπου το καγιάκ θα μπορούσε ν’ αναπτυχθεί: «Ανάγεται στη διάθεση, τη θέληση και το μεράκι των τοπικών παραγόντων.
Πρόκειται για ένα από τα πιο όμορφα αθλήματα. Είναι απόλαυση να ασχολείσαι αλλά και να το παρακολουθείς».
Ανατρέχοντας στο ιστορικό της συνεργασίας με το ΤΕΦΑΑ, ο γ.γ. της Ομοσπονδίας αναφέρει ότι ξεκίνησε από επαφές που είχε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ. Σμυρλής με τον Πρόεδρο του ΤΕΦΑΑ, κ. Ταξιλδάρη. «Επιθυμούσαμε πάντα τη συνεργασία και δοθείσης της ευκαιρίας το πραγματοποιούμε. Οι αρμόδιοι καθηγητές των τμημάτων έδωσαν τις ιδέες και ξεκινάμε σήμερα. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα έρθουμε μέσα στο χρόνο τρεις φορές. Πρόκειται για επαναλαμβανόμενες μετρήσεις που πρέπει η μία να επιβεβαιώνει την άλλη».
Ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο ΤΕΦΑΑ, κ. Σάββας Τοκμακίδης είναι υπεύθυνος των μετρήσεων που πραγματοποιούνται στα εργαστήρια του ΤΕΦΑΑ. Μεταφέροντας την ικανοποίησή του για τη φιλοξενία μιας ομάδας που από εθνική μετατράπηκε σε ολυμπιακή σημειώνει ότι «στην ομάδα υπάρχουν αθλητές που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες». Περνώντας στις υποδομές των εργαστηρίων κάνει την αξιολόγηση των εγκαταστάσεων: «Το εργαστήριό μας μπορεί να προσφέρει μέσα από πολλούς χώρους της αθλητικής επιστήμης και να προσεγγίσει το θέμα από πολλές πλευρές: της εργοφυσιολογίας, όπου ελέγχουμε τη φυσική κατάσταση, της βιοκινητικής όπου κοιτάζουμε τις δυνάμεις, της αθλητιατρικής, της βιοχημείας, της αθλητικής ψυχολογίας και της αθλητικής διατροφής.
Η εικόνα που θα δώσουμε είναι σφαιρική. Οι πληροφορίες που πρέπει να αντλήσουμε και θα προσπαθήσουμε να δώσουμε στους καλεσμένους μας και τους αθλητές εκτιμώ ότι θα είναι αρκετά χρήσιμες».
Είναι η πρώτη φορά που το ΤΕΦΑΑ πραγματοποιεί μια διαρκή επαφή με μια Ομοσπονδία και είναι ιδιαίτερα σημαντικό για ένα τμήμα που απέχει πολύ από την Αθήνα: «Οι αθλητές είναι λίγο ταλαιπωρημένοι, γιατί ταξίδεψαν αρκετά προκειμένου να έρθουν. Είναι θυσίες, οι οποίες πιστεύουμε ότι θα αποδώσουν καρπούς. Αισιοδοξώ να νιώσουμε περήφανοι με ένα καλό τελικό αποτέλεσμα».
Ο κ. Τοκμακίδης εξηγεί ότι μετρήσεις που σχετίζονται με φυσικές ικανότητες και δεξιότητες θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο και την Κυριακή.
Ο προπονητής της ομάδας είναι Ούγγρος, εκπαιδευμένος στον Καναδά, ανέλαβε πρόσφατα την ομάδα κι εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την πρώτη επαφή με τους υπευθύνους του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής.
Γεύση από Σίδνευ
Ανάμεσα στους αθλητές είναι και ο Ανδρέας Κιλιγκαρίδης που έλαβε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνευ. Η καταγωγή του είναι από το Σαράτοβ και το ΄93 ήρθε στη Θεσσαλονίκη με την οικογένειά του. Η ενασχόλησή του με το κανόε και συγκεκριμένα με το κανόε σπριντ είχε αρχίσει στη Ρωσία. «Η πρώτη μου επαφή ήταν με τον Όμιλο Καλαμαριάς, με τον οποίο συμμετείχαν το ΄94 στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα». Ο Αντρέας Κιλιγκαρίδης είχε κατακτήσει τότε δύο χρυσά μετάλλια και στη συνέχεια πέρασε στην Εθνική Ομάδα με την οποία και συνεχίζει την πορεία του.
10ος στην παγκόσμια κατάταξη είχε κάνει σκληρή προετοιμασία για να συμμετάσχει στο Σίνδευ, αλλά του παρουσιάστηκαν προβλήματα υγείας. Συνεχίζει εντατικά τις προσπάθειές του και ήδη προετοιμάζεται για τη φετινή σαιζόν. Στην ερώτηση ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να ασχοληθεί κάποιος με κανόε ή καγιάκ διευκρινίζει: «Το βασικό είναι να είναι υγιής. Οι γυναίκες κάνουν μόνο καγιάκ. Οι άντρες ασχολούνται με κανό αλλά και καγιάκ. Χρειάζεται και θέληση, αγάπη για το άθλημα που είναι ιδιαίτερα διασκεδαστικό». Η προετοιμασία των αθλητών δεν στηρίζεται όμως στη διασκέδαση και περιλαμβάνει τρέξιμο, κολύμπι, πολλά βάρη, μπάσκετ, ποδόσφαιρο, σκι για αντοχή. Το σημαντικό για τον Αντρέα είναι και το ότι οι σχέσεις ανάμεσα στα μέλη της ομάδας είναι πολύ καλές: «Δουλεύουμε σκληρά, αλλά περνάμε πολύ καλά. Είμαστε όλοι φίλοι, πολύ δεμένοι μεταξύ μας. Από το πρωί μέχρι το βράδυ είμαστε μαζί σε πρόγραμμα προπονήσεων».
Οι στόχοι του Αντρέα προσδιορίζονται στην κατεύθυνση της Ολυμπιάδας του 2004 και όχι μόνο: «Είμαι στην Ολυμπιακή Ομάδα αλλά συμμετέχουμε και στο παγκόσμιο και το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα που γίνονται κάθε χρόνο.
Η προετοιμασία για τους αγώνες του εξωτερικού που διαρκούν από το Μάιο μέχρι το Σεπτέμβριο έχει ξεκινήσει. Το παγκόσμιο πρωτάθλημα είναι στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτέμβρη».
Κατάσταση αθλητών κανόε – καγιάκ
Αλεξοπούλου Αθηνά – Θεοδώρα, Αμβράζης Γρηγόριος, Ζάχος Κων/νος, Καλοπίσης Στέφανος, Κιλιγκαρίδης Ανδρέας, Κοντιζάς Νικόλαος, Κυρικλίδου Ελπίδα, Λάκκας Παναγιώτης, Μαρατζόπουλος Βασίλειος, Μουρεχίδης Λάμπρος, Μπαρμπαρέσος Σπυρίδων, Νικολάου Χρήστος, Νικολόπουλος Αλέξανδρος, Νικολόπουλος Νικόλαος, Παπαιωάννου Σπυρίδων, Παπανδρέου Απόστολος, Παυλή Βασιλική, Περατικός Αλέξανδρος, Πετρογιάννης Βασίλειος, Πολιτάκης Γεώργιος, Σεϊταρίδης Ανδρέας, Σπυροπούλου Εμμανούελα, Τσαμοπούλου Χρύσα, Καπακλή Ευσταθία, Ζυγούρης Παναγιώτης, Παπανικολάου Δημήτριος.
Μαρία Αμπατζή
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.