Ελπιδα οτι θα ξεκινησουν εντος του 2017 τα εργα στο Μητροπολιτικο μεγαρο στην Κομοτηνη

Αυξήθηκε στα 1.350.000 ο προϋπολογισμός για την αναβάθμισή του

Την έγκρισή του κατά πλειοψηφία έδωσε τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ στην Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας –Κομοτηνής για την εκτέλεση του έργου: «Αναβάθμιση και αποκατάσταση του Μητροπολιτικού Μεγάρου της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας –Κομοτηνής» προϋπολογισμού 1.350.000 ευρώ.
 
Το συμβούλιο ακύρωσε την προηγούμενη σύμβαση που είχε συναφθεί, γιατί στο μεταξύ προέκυψαν θέματα τεχνικής φύσης, που ανέβασαν τον προϋπολογισμό κατά 350.000 ευρώ.
 
Να υπενθυμίσουμε πως τη μελέτη είχε πραγματοποιήσει η Μητρόπολη, με την περιφέρεια να αναλαμβάνει, την υλοποίηση του έργου, το οποίο χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους.
 
Αφορά την αναβάθμιση του υφιστάμενου Μητροπολιτικού Μεγάρου της Ιεράς Μητροπόλεως επί της Πλατείας Αυτοκράτορος Θεοδοσίου, στον χώρο του βυζαντινού κάστρου της Κομοτηνής.
 
Το κτίριο, επιφανείας περίπου 370 m2, είναι, κατά κύριο λόγο, λιθόκτιστο κτίσμα των αρχών της δεκαετίας του 1960, διαθέτει ισόγεια αίθουσα εκδηλώσεων καθώς και χώρους για τα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως και την κατοικία του Μητροπολίτη.
 
Η πρόταση περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον από λειτουργικής άποψης εκσυγχρονισμό του κτιρίου μέσω εσωτερικής διαρρύθμισης, κατασκευής προσθήκης και λοιπών διαμορφώσεων προκειμένου να καλύπτονται οι σύγχρονες απαιτήσεις, την εκτέλεση των απαραίτητων εργασιών ενίσχυσης και αποκατάστασης του φέροντος οργανισμού του κτιρίου, την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου με χρήση σύγχρονων κατασκευαστικών μεθόδων καιυλικών για μείωση των ενεργειακών απαιτήσεων λειτουργίας και την από αρχιτεκτονικής πλευράς ήπια ένταξη του κτίσματος στον χώρο του βυζαντινούκάστρου.
 
Οι απαιτήσεις δημιούργησαν όμως προβλήματα τεχνικής φύσης, και ζητήθηκε από τον μελετητή της Μητρόπολης να κάνει συγκεκριμένες ενέργειες, διευκρινήσεις και προσθήκες, ανεβάζοντας το κόστος στο 1.350.000 ευρώ, και εντάχθηκε όρος ο τεχνικός σύμβουλος να είναι ο μελετητής.
 
Η αύξηση του ποσού εγκρίθηκε από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, για αυτό και ακυρώθηκε η παλιά προγραμματική και ψηφίστηκε η καινούρια που προβλέπει το αυξημένο ποσό όπως προβλέπεται από τις τελικές μελέτες.
 
Να σημειωθεί πως στόχος είναι οι όποιες εργασίες να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό, αν είναι δυνατόν εντός του 2017, και να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατό.
 
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.