Ελπη Μπλεκατση «Θεωρω τον εαυτο μου απλο δημοτη Κομοτηνης και ετσι εισηλθα στον προεκλογικο στιβο»

Υποψήφια δημοτική σύμβουλος με την «Κοινωνία Πολιτών» - «Ο Γιάννης Γκαράνης θα αποδείξει την ποιότητά του ως δήμαρχος»

Να φέρει μια κουλτούρα συνεργασίας εντός του Δημοτικού Συμβουλίου, με νέες ιδέες και βάση την μέχρι τώρα πορεία της θέλει η κ. Έλπη Μπλεκάτση, που είναι για πρώτη φορά Υποψήφια δημοτική σύμβουλος σε αυτές τις εκλογές, με την παράταξη της «Κοινωνίας Πολιτών».
 
Η κ. Μπλεκάτση μίλησε στο ραδιόφωνο του ΠτΘ για την εμπειρία της αυτή την προεκλογική περίοδο, αλλά και την πεποίθηση της ότι θα πρέπει να έρθουν οι πολιτικοί πιο κοντά στους πολίτες και οι πολίτες πιο κοντά στην πολιτική. 

«Στόχος η υπεράσπιση των πολιτών» 

ΠτΘ: Πώς βλέπετε την εμπειρία του προεκλογικού αγώνα λίγο πριν τις εκλογές;
Ε.Μ.:
Ο χρόνος ήταν πολύ σύντομος για μένα, σε μια προεκλογική περίοδο, για την οποία εγώ δεν ήμουν ίσως κατάλληλα προετοιμασμένη, υπό την έννοια ότι δεν ήξερα τι σημαίνει προεκλογική περίοδος. Θεωρώ τον εαυτό μου απλό δημότη Κομοτηνής και έτσι εισήρθα σε αυτό τον στίβο. Νομίζω ότι έχω μια ρομαντική άποψη περί της πολιτικής.
 
ΠτΘ: Πρέπει κάποιος να διατηρεί τον ρομαντισμό απέναντι στην πολιτική για να την υπερασπίζει και κατά πώς πρέπει;
Ε.Μ.:
Δεν ξέρω αν είναι αυτό επαρκές για να εκλεγεί κάποιος, πάντως θεωρώ ότι χρειάζονται ίσως και τέτοια άτομα να εισέλθουν στον πολιτικό στίβο, αν θεωρείται εκλογικός στίβος το να υπερασπιστείς τους δημότες σε έναν δήμο. Στον δήμο, όπου όλοι έχουν μια πολιτική άποψη, τα προβλήματα τελικά είναι κοινά. Θα πρέπει να συμμετέχουν όλες οι παρατάξεις. Δεν μπορώ να καταλάβω όλες αυτές τις αντιπαλότητες που δημιουργούνται. 

«Ο Γιάννης Γκαράνης θα αποδείξει την ποιότητά του ως Δήμαρχος» 

ΠτΘ: Άρα η εμπειρία της προεκλογικής περιόδου για εσάς ήταν μια γόνιμη εμπειρία;
Ε.Μ.:
Ήταν ένα ενδιαφέρον ταξίδι. Ήταν μια πλούσια και συμπυκνωμένη εμπειρία. Σε προσωπικό επίπεδο μπορώ να πω ότι είχε θετικά και αρνητικά. Τα θετικά είναι ότι ήρθα σε επαφή με αρκετό κόσμο, ανθρώπους που ήξερα και που δεν ήξερα, προσπάθησα να επικοινωνήσω την προσωπικότητά μου και το πρόσωπό μου, πήρα καλά στοιχεία από τους ανθρώπους και από τους συμπολίτες μου, δείχνοντας τη διαδρομή μου.
 
Πιστεύω ότι έτσι πρέπει να γίνεται, ότι έτσι πρέπει να κρινόμαστε, βάσει της διαδρομής μας, βάσει αυτών που έχουμε να πούμε και της προσωπικότητάς μας.
 
Όσον αφορά τα αρνητικά, θεωρώ ότι πολλές φορές η θεωρία απέχει από την πράξη. Είχα και την τύχη και την ατυχία να συμμετέχω σε μια παράταξη όπου υπήρχε και μεγάλος αριθμός συμβούλων, μια παράταξη που έχει μια μεγάλη διαδρομή στον δήμο, που σημαίνει ότι έχει και δημοτικούς συμβούλους οι οποίοι είναι ιδιαίτερα γνωστοί, και για το έργο τους, και ήδη εκλεγμένοι, άρα για τους νέους συμβούλους, οι οποίοι είναι αρκετοί στην παράταξή μας, είναι λίγο δυσκολότερο να κάνουν γνωστή την προσωπικότητά τους, να κάνουν γνωστή τη διαδρομή τους.
 
Έχει όμως κι αυτό τη χάρη του. Θεωρώ ότι έχουμε κοινά με τον αρχηγό της παράταξής μας, τον Γιάννη Γκαράνη, ο οποίος στην ουσία θα είναι ένας νέος δήμαρχος από αύριο. Έχει δείξει την πορεία του στον τομέα που δούλεψε, και δούλεψε καλά, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ήταν ένας απλός δημοτικός σύμβουλος. Τώρα ο Γιάννης Γκαράνης θα αποδείξει την ποιότητά του ως δήμαρχος. 

«Απαραίτητος ο πολιτικός πολιτισμός» 

ΠτΘ: Αναφερθήκατε και στα αρνητικά. Σε ό,τι αφορά τον λεγόμενο πολιτικό πολιτισμό. Ως δημότης της Κομοτηνής, όπως αυτοπροσδιορίζεστε, εσείς ως Έλπη Μπλεκάτση, ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος, ως δημότης Κομοτηνής, στα τελευταία εκατό μέτρα αυτής της διαδικασίας, υπάρχει τελικά πολιτικός πολιτισμός;
Ε.Μ.:
Εάν πούμε ότι πολιτικός πολιτισμός είναι το σύνολο των πεποιθήσεων, των στάσεων και των συναισθημάτων που δίνουν νόημα στην πολιτική διαδικασία που διέπει το πολιτικό μας σύστημα, και όταν μιλάμε ότι ο όρος πολιτικός έχει καταντήσει ύβρις αντί να είναι τιμή για κάποιον ο οποίος κατεβαίνει στην πολιτική, σε γενικές γραμμές θα μπορούσα να πω ότι είχαμε έναν πολιτικό πολιτισμό.
 
Όμως για μένα σημασία έχει οι σύμβουλοι και οι αρχηγοί των παρατάξεων, να αποδέχονται τα καλά που έχουν γίνει από τις προηγούμενες διοικήσεις. Δεν μπορούμε να αρθρώνουμε έναν λόγο τελείως αρνητικό. Έτσι θα μπορέσουμε να φέρουμε κοντά μας ακόμα και τους νέους ανθρώπους που απέχουν. Λέμε ότι τα νέα παιδιά των 17 ετών θα ψηφίσουν στις εκλογές, όμως εγώ βλέπω απουσία των νέων στις δράσεις και από την πολιτική σκηνή.
 
Γι' αυτό φταίμε εμείς οι μεγαλύτεροι. Οι ίδιοι οι πολιτικοί, που αρθρώνοντας μια ξύλινη γλώσσα, αυτοί οι οποίοι συμμετέχουν είτε στην συμπολίτευση, είτε στην αντιπολίτευση, δεν καταφέρνουν να έρθουν κοντά στον κόσμο. Λέμε πολλά και κάνουμε λίγα.
 
Δεν έχουμε κατακτήσει μια κουλτούρα συνεργασίας. Πολλές φορές υπάρχουν μαχαιρώματα, ακόμα και στις ίδιες τις παρατάξεις, μέσα στους ίδιους τους συμβούλους. Αν θέλουμε να μιλάμε για πολιτικό πολιτισμό, θα πρέπει να είμαστε ικανοί να λέμε τις αλήθειες και τις δικές μας, και των παρατάξεών μας, να αποδεχόμαστε τα σωστά που κάνουν οι προηγούμενοι, για να δίνουμε κι εμείς το δικό μας στίγμα να πάμε παρακάτω. Δεν μπορούμε να τα μηδενίζουμε όλα στην Ελλάδα. Ίσως κάτι ξέρουν και οι νέοι που απέχουν. 

«Να λέμε την αλήθεια χωρίς να χαϊδεύουμε αυτιά» 

ΠτΘ: Το τελευταίο διάστημα ήρθατε σε επαφή, τόσο οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, είτε συλλογικά με τους επικεφαλής, είτε και σε ατομικό επίπεδο, με πάρα πολύ κόσμο. Τι είναι αυτό που σας κατέθεσε; Υπήρχαν προβληματισμοί; Υπήρχαν και προτάσεις που θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε την επόμενη μέρα;
Ε.Μ.:
Παρόλο που είναι μικρό το χρονικό διάστημα που δραστηριοποιούμαι, έχω έρθει σε επαφή με πολύ κόσμο. Θεωρώ ότι ο μεγαλύτερος προβληματισμός ήταν ότι οι πολιτικοί είναι λίγο μακριά από τον κόσμο. Τους θυμούνται κάθε τέσσερα χρόνια. Δεν μιλάω μόνο για τη δική μας παράταξη. Μιλάω γενικά και για τη συμπολίτευση, και για την αντιπολίτευση.
 
Εγώ δεν είμαι πολιτικός. Είμαι μια απλή ρομαντική πολίτης που αποφάσισα να «προτάξω τα στήθη μου» για να βοηθήσω τον τόπο μου. Θεωρώ ότι πρέπει οι πολιτικές ηγεσίες να αλλάξουν λίγο τη γλώσσα τους και να λέμε την αλήθεια χωρίς να χαϊδεύουμε αυτιά. Αυτό έχει ανάγκη ο κόσμος. Ο κόσμος έχει ανάγκη να μην λέμε αυτά που θέλει να ακούσει. Να τους λέμε πράγματα τα οποία μπορούμε ή δεν μπορούμε να κάνουμε.
 
Αυτό κάνει ο κ. Γκαράνης, δεν έχει υποσχεθεί πράγματα που δεν μπορεί να κάνει και είμαι χαρούμενη που είμαι μαζί του. Έχω στενοχωρηθεί και για ορισμένες πρακτικές που εμένα δεν με εκπροσωπούν προσωπικά. Για παράδειγμα αυτό το θέμα του ψηφοδελτίου, όπου κυνηγάμε τον κόσμο να δώσουμε το ψηφοδέλτιο. Αυτό με έχει στενοχωρήσει. Δεν μπορούμε να μιλάμε, συμπολίτευση και αντιπολίτευση για μια έξυπνη, πράσινη πόλη, για μια άλλη στάση, όσον αφορά την οικολογία και το περιβάλλον και να έχουμε κατακλύσει την πόλη με ψηφοδέλτια.
 
Πρέπει να είμαστε πιο συνεπείς σε αυτά που λέμε. Όταν θα είμαστε πιο συνεπείς όλοι σε αυτά που λέμε, τότε και οι πολίτες θα είναι μαζί μας. Βέβαια και οι πολίτες φέρουν την ευθύνη τους, γιατί πολλές φορές ερχόμενη σε επαφή με αυτούς και ρωτώντας πώς επιλέγουν τους δημοτικούς συμβούλους, δυστυχώς οι επιλογές είναι είτε μερικές φορές συγγενικές-φιλικές, είτε το προσωπικό συμφέρον. Εάν ο συγγενής ή ο φίλος έχει όλα τα εχέγγυα για να είναι ένας καλός δημοτικός σύμβουλος, πολύ καλά θα κάνουν και θα τον ψηφίσουν. Αν είναι όμως ένας απλός συγγενής ή φίλος, πώς θα έχω απαιτήσεις μετά από το δημοτικό συμβούλιο και την πόλη μου; 

«Ανάγκη για περισσότερη συμμετοχική δημοκρατία» 

ΠτΘ: Άλλαξε πλέον η προοπτική σας επί των πραγμάτων, τόσο σε ό,τι αφορά την πολιτική, σε ό,τι αφορά την τοπική κοινωνία σε σχέση με την πρότερη κατάστασή σας στην οποία δεν είχατε την ιδιότητα της υποψήφιας δημοτικής συμβούλου;
Ε.Μ.:
Πάντα αλλάζεις όταν μπαίνεις σε μια τέτοια διαδικασία. Αλλάζει όχι η οπτική σου, γιατί έρχεσαι να φέρεις καινούργιες προτάσεις και ιδέες, αλλά βλέπεις από κοντά ορισμένα πράγματα και πρακτικές. Μπορεί μερικές πρακτικές να σε ενθουσιάζουν, άλλες να σε στενοχωρούν.
 
Θα ήθελα να υπάρχει περισσότερο συμμετοχική δημοκρατία από δω και πέρα και ίσως να έχουμε και ανοιχτές διαβουλεύσεις στο δημοτικό συμβούλιο, να μπορούν οι πολίτες να έχουν απευθείας γνώση στο τι γίνεται σε αυτό, να ξέρουν τι προτείνουν οι δημοτικοί τους σύμβουλοι, να ξέρουν πώς παίρνονται οι αποφάσεις.
 
Έτσι θα ξέρουν ποιος δημοτικός σύμβουλος ή αρχηγός παράταξης προτείνει τι, τη στάση του καθενός, τις ιδέες του κάθε δημοτικού συμβούλου, και θα είναι πολύ πιο εύκολα τα πράγματα για όλους και πολύ πιο καθαρά.
 
ΠτΘ: Θα θέλατε να κάνετε μια πρόβλεψη;
Ε.Μ.:
Οι δημοσκοπήσεις έχουν αποδείξει πολλές φορές ότι έχουν πέσει έξω. Άρα κανείς δεν πρέπει να βασίζεται σε αυτές. Εγώ φύσει αισιόδοξος άνθρωπος δεν κοιτάω αριθμούς και δεν ξέρω από αριθμούς, πιστεύω όμως ότι ο κόσμος θα δώσει ένα προβάδισμα στην «Κοινωνία Πολιτών» γιατί έχει ένα νέο αρχηγό, έχει έναν νέο άνθρωπο που ηγείται, ο οποίος έχει την εμπειρία των προηγούμενων ετών, και επίσης έχει και νέους συμβούλους.
 
Έχει την εμπειρία των παλαιών συμβούλων, αλλά είναι και μια παράταξη η οποία έχει πολλούς νέους και αξιόλογους υποψηφίους συμβούλους. Νομίζω ότι πρέπει να της δώσει η πόλη το προβάδισμα αυτό.
 
Όσον αφορά την κοινωνική πολιτική, έχει αποδείξει ότι έχει κάνει δουλειά σε αυτόν τον τομέα. Δεν πρέπει να μένουμε μόνο στα οικονομικά κατορθώματα του δήμου. Θα πρέπει να δούμε και την κοινωνική πολιτική του δήμου. Θα πρέπει να δώσουμε το προβάδισμα στους νέου συμβούλους του κ. Γκαράνη και θα πρέπει να εμπιστευτούν τον Γιάννη Γκαράνη, γιατί ο Γιάννης Γκαράνης είναι ένας καινούργιος δήμαρχος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.