Ελληνικα ενεργειακα φυτα με νομο

Ημερίδα για τα βιοενεργειακά φυτά, τα βιοκαύσιμα και τις προοπτικές αξιοποίησής τους στη Θράκη πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου στα πλαίσια της Έκθεσης «Κατοικία 2006» στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, παράρτημα Κομοτηνής.

Η ημερίδα, την οποία παρακολούθησε πολύς κόσμος, περιελάμβανε 3 συνεδρίες.

Η πρώτη συνεδρία ασχολήθηκε με το θέμα, «η παραγωγή βιοκαυσίμων στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ» που ανέπτυξε υφυπουργός Ανάπτυξης Αλέξανδρος Κοντός, και στη συνέχεια αναπτύχθηκε το θέμα «βιοκαύσιμα και ποιότητα περιβάλλοντος» από το δρ. χημικό περιβαλλοντολόγο, αναπληρωτή καθηγητή ΑΠΘ και διδάσκοντα ΕΑΠ, Κώστα Νικολάου.

Στη δεύτερη συνεδρία ο Αλέξανδρος Αϊβαζίδης, χημικός μηχανικός και καθηγητής στο τμήμα μηχανικών περιβάλλοντος του ΔΠΘ με τον Βασίλειο Διαμαντή, μηχανικό περιβάλλοντος και επίσης καθηγητή στο τμήμα μηχανικών περιβάλλοντος του ΔΠΘ, ανέπτυξαν το θέμα «παραγωγή βιοκαυσίμων από ανανεώσιμες πρώτες ύλες». Αμέσως μετά αναπτύχθηκε το θέμα «διερεύνηση της παραγωγής βιοντίζελ από διάφορες πρώτες ύλες» από τον Τερζάκη Στέλιο, Υποψήφιο Διδάκτορα του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης και από το Θρασύβουλο Μάνιο, επίκουρο καθηγητή εργαστηρίου διαχείρισης στερεών υπολειμμάτων και υγρών αποβλήτων στην σχολή Τεχνολογίας – Γεωπονίας του ΤΕΙ Κρήτης. Το θέμα «Παραγωγή βιοκαυσίμων, προβλήματα και προοπτικές» ανέπτυξε κατά το τέλος της δεύτερης συνεδρίας ο διευθυντής εκμετάλλευσης της «Ελινόιλ» Νίκος Λιάπης.

Στην τρίτη και τελευταία συνεδρία της ημερίδας του ΤΕΕ αναπτύχθηκε το θέμα «προοπτική των ενεργειακών φυτών στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης» από τον γεωπόνο και γενικό διευθυντή της νομαρχίας Ροδόπης Απόστολο Ερελιάδη. Στην «Αξιοποίηση στερεής βιομάζας για συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας» στάθηκε στην εισήγησή του ο αναπληρωτής καθηγητής του πανεπιστημίου της Θεσσαλίας Θεοφάνης Γέμπτος και τέλος ο χημικός μηχανικός και ερευνητής Νίκος Μπαράκος ανέπτυξε το θέμα, «κάθετη αξιοποίηση της βιομάζας στην περιφέρεια Θράκης για την παραγωγή βιοκαυσίμων».

Λίγο πριν την έναρξη της ημερίδας ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρος Κοντός σε δηλώσεις του υποστήριξε ένθερμα τη μετατροπή των εργοστασίων ζάχαρης, όπως αυτό της Ξάνθης και της Λάρισας, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι θα αποτελέσει μεγάλη προοπτική στην αγροτική ανάπτυξη των περιοχών που θα μετατραπούν τα εργοστάσια. «Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει χαράξει πολιτική για την ανάπτυξη των βιοκαυσίμων από ελληνικά ενεργειακά φυτά, μία πολιτική που στηρίζεται σε καλλιέργειες ενεργειακών φυτών σε όλη τη χώρα. Σε γενικές γραμμές τα βιοκαύσιμα είναι δύο κατηγοριών, το βιοντίζελ που παράγεται κυρίως από ελαιοκράμβη, ηλίανθο και βαμβακόσπορο και η βιοαιθανόλη που παράγεται από αραβόσιτο και ζαχαρότευτλα. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 4 με 5 μονάδες βιοκαυσίμων αλλά πρέπει να πούμε ότι την ουσιαστική ώθηση και παραγωγή βιοκαυσίμων από ελληνικά ενεργειακά φυτά θα τη δώσει η μετατροπή των δύο εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης από εργοστάσια παραγωγής ζάχαρης σε εργοστάσια παραγωγής βιοαιθανόλης. Θα δοθεί μία πολύ μεγάλη προοπτική στην αγροτική ανάπτυξη των περιοχών που θα μετατραπούν τα εργοστάσια αυτά, δηλαδή στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με το εργοστάσιο της Ξάνθης και στη Θεσσαλία με το εργοστάσιο της Λάρισας. Οι ποσότητες που θα χρειαστούν τα εργοστάσια αυτά σαν πρώτη ύλη για να παράγουν βιοαιθανόλη θα είναι πάρα πολύ μεγάλες. Το κάθε εργοστάσιο θα χρειάζεται 300 χιλιάδες τόνους τεύτλα και 300 χιλιάδες τόνους καλαμπόκι, τα προϊόντα αυτά θα πάρουν μία πάρα πολύ μεγάλη αξία, ο παραγωγός θα στηριχθεί, η απασχόληση θα στηριχθεί και στις δύο περιοχές που δραστηριοποιούνται τα εργοστάσια αυτά και βέβαια θα υπάρξει και μία οικονομική ανάπτυξη στις περιοχές αυτές» κατέληξε ο κ. Κοντός.

Στη συνέχεια ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Κοντός διαβεβαίωσε με ποιο τρόπο γίνεται η κατοχύρωση των ελληνικών προϊόντων από τα εργοστάσια, εφόσον το τελευταίο διάστημα τα σενάρια περί εισαγωγής πρώτης ύλης δίνουν και παίρνουν. «Στο νόμο για τα βιοκαύσιμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έκανε μία σημαντική παρέμβαση που έγινε αποδεκτή από τον υπουργό, τον κ. Σιούφα. Ο νόμος αναφέρει ρητά ότι προτεραιότητα για κατανομή βιοκαυσίμων και προτεραιότητα για αποφορολόγηση έχουν οι μονάδες που παράγουν βιοκαύσιμα και χρησιμοποιούν ελληνικά ενεργειακά φυτά. Μάλιστα σύμφωνα με το άρθρο θα πρέπει να καλύπτονται με συμβόλαια οι παραγωγές αυτές μεταξύ παραγωγών και μεταποιητών και αγροτών τα οποία συμβόλαια θα είναι θεωρημένα (για να μην παρουσιαστούν πλαστά συμβόλαια) από τις οικίες νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις. Αυτό σημαίνει ότι αυτοί οι οποίοι θα παίρνουν αποφορολόγηση και κατανομή βιοκαυσίμων είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν ελληνικά ενεργειακά φυτά» είπε ο κ. Κοντός.

Να σημειωθεί ότι τα φυτά αυτά δεν θα είναι μεταλλαγμένα, μια που το υπουργείο τα έχει απαγορεύσει σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ε.Ε. που είναι επιτρεπτή η καλλιέργειά τους.

Νίκος Αρβανιτίδης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.