«Ελληνες της Κριμαιας: 18ος αι. – αρχες 21ου αιωνα»

Σ

τις 23 Σεπτεμβρίου εγκαινιάζεται στην πρωτεύουσα της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας Συμφερούπολη, η έκθεση ιστορικού και λαογραφικού περιεχομένου «Έλληνες της Κριμαίας: από το 18ο στις αρχές του 21ου αι.» που διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (Παράρτημα Οδησσού) σε συνεργασία με το Εθνογραφικό Μουσείο της Κριμαίας. Η έκθεση παρουσιάζεται στο Εθνογραφικό Μουσείο έως τις 22 Οκτωβρίου.

Κεντρικό σημείο της έκθεσης είναι η θρακιώτικη κοινότητα των Ελλήνων της περιοχής Καρατσόλ η οποία παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον ακόμη και για τους πιο απαιτητικούς μελετητές των λαογραφικών παραδόσεων του τόπου μας, παραδόσεων που ούτε ο μαζικός και βίαιος εκπατρισμός των Ελλήνων της Κριμαίας το 1944 στάθηκε ικανός να αφανίσει. Η έκθεση συγκεντρώνει και καταγράφει ιστορικά και λαογραφικά τεκμήρια που αφορούν στην ιστορική πορεία, τον παραδοσιακό κοινωνικό και υλικό βίο, την προφορική παράδοση και τα μνημεία του λόγου, την εθιμική λατρεία, τη λαϊκή φιλοσοφία και ηθική των ελληνικών κοινοτήτων της Κριμαίας. Περιλαμβάνει φωτογραφικό και αρχειακό υλικό, το οποίο συγκεντρώθηκε κατά τη διάρκεια επιτόπιων ερευνών σε 16 δήμους και κοινότητες της χερσονήσου (Νοέμβριος 2001, Ιούνιος 2002), σε κρατικά αρχεία της Ρωσίας και Ουκρανίας (2003-2004). Χαρτογραφείται έτσι ο ελληνικός πληθυσμός της Κριμαϊκής χερσονήσου. Διακρίνεται η εξαιρετική ποικιλομορφία του ελληνικού στοιχείου και ο διαχωρισμός του σε οργανικές ομάδες με βάση την προέλευση και την ιστορική πορεία της παρουσίας του στην Κριμαϊκή χερσόνησο. Στόχος της έκθεσης, η ιστορική και πολιτιστική ενημέρωση αλλά και η ανθρωπογεωγραφική τοποθέτηση των κοινοτήτων στη διαδοχή των ελληνικών γενεών και πλάι στους γειτονικούς λαούς από τους οποίους δέχονται επιρροές.

Η έκθεση είναι αποτέλεσμα των λαογραφικών αποστολών του Παραρτήματος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού αλλά και της συνεργασίας του με επιστημονικούς φορείς και εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ουκρανίας στο πλαίσιο της οποίας, επιχειρείται για πρώτη φορά μια ολοκληρωμένη, πολύπλευρη και ουσιαστική έρευνα για την καταγραφή, τη συστηματοποίηση και τη μελέτη δεδομένων που αφορούν στην ιστορική πορεία και εξέλιξη του ελληνικού στοιχείου στο νότο της Ουκρανίας και συγκεκριμένα σε περιοχές όπου αμιγώς ελληνικές κοινότητες εμφανίζουν μια πολιτιστική ιδιομορφία που, αν μη τι άλλο, διατηρεί το χρώμα της εθνικής μας ιδιοτυπίας. Το αφιέρωμα συνοδεύεται από αναλυτικό κατάλογο. Μετά τη Συμφερούπολη η έκθεση θα μεταφερθεί στην Οδησσό και θα παρουσιαστεί στο Παράρτημα του Ελληνικό Ιδρύματος Πολιτισμού από τις 27 Οκτωβρίου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.