«Ελλαδα σαν τον ηλιο σου!»: Μια παρασταση απο Κομοτηναιους για τους Κομοτηναιους

13, 14, 15 και 16 Ιανουαρίου στο ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής

Με την παράσταση «Ελλάδα σαν τον ήλιο σου!» ανοίγει,  τη θεατρική περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2017 το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής.
 
Η παράσταση που αποτελεί συμπαραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής με το θεατρικό εργαστήρι «Επί Σκηνής», θα ανέβει το προσεχές τετραήμερο, 13 με 16 Ιανουαρίου στην σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ, σε σκηνοθεσία της  κ. Μυρσίνης Λαντζουράκη, κείμενο του κ. Κώστα Μαυρίδη, μουσική του κ. Νίκου Ντεκούλη, κινησιολογία της κ. Ασπασίας Πιτιλάκη και σκηνικά – κοστούμια του κ. Γιάννη Καραγκιουλμέζη και τη συμμετοχή 13 Κομοτηναίων, ως επί το πλείστον, ηθοποιών. 

Σοφία Μενεσελίδου «Το ΔΗΠΕΘΕ είναι πάνω απ’ όλα και πρώτα απ’ όλα υπόθεση των ντόπιων δημιουργών» 

Η παράσταση, άλλωστε, όπως τόνισε στη σχετική συνέντευξη τύπου που δόθηκε, η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής επιλέχτηκε για καθαρά «σημειολογικούς λόγους» καθώς αποτελεί «μία παράσταση επί το πλείστον Κομοτηναίων δημιουργών – οι περισσότεροι γνώριμοι και συνεργάτες του ΔΗΠΕΘΕ-  που ήρθαν στο ΔΗΠΕΘΕ και καταθέσαν την πρότασή τους, την οποία ως διοίκηση μπήκαμε στη διαδικασία να ενστερνιστούμε να αγκαλιάσουμε και να ξεκινήσουμε τη χρονιά με αυτή τη παραγωγή για να καταδείξουμε ότι το ΔΗΠΕΘΕ είναι πάνω απ’ όλα και πρώτα απ’ όλα υπόθεση των ντόπιων δημιουργών».
 
Η παράσταση αυτή, όπως υπογράμμισε, η ίδια είναι συμπαραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ με το Θεατρικό Εργαστήρι «Επί σκηνής», μία απόφαση που βασίστηκε, όπως εξήγησε, «στη λογική ότι οι σημαντικές θεατρικές δυνάμεις αυτού του τόπου, έχουν λόγο και αναφορά στον χώρο του ΔΗΠΕΘΕ». «Ευελπιστούμε η παράσταση αυτή να λειτουργήσει και ως μία πρόκληση απέναντι στον κόσμο της Κομοτηνής να ‘ρθει και να καταθέσει τις δικές του προτάσεις στο ΔΗΠΕΘΕ που είναι πάντα ανοιχτό να στηρίξει οποιαδήποτε σημαντική ποιοτική θεατρική δημιουργία».
 
Η κ. Μενεσελίδου έκανε ειδική μνεία και στους ηθοποιούς που πλαισιώνουν εθελοντικά την παράσταση, ήτοι τους κ.κ. Φωτεινή Αγινορίτου, Λίλη Αδρασκέλα, Έλενα Βασιλειάδου, Χριστιάννα Γκίνογλου, Βασίλη Δέλλα, Γιώργο Διαλεκτάκη, Θεοπούλα Ευαγγέλου, Χρύσα Ιωαννίδου, Σούλα Κυρατζόγλου, Κώστα Μαυρίδη, Νίκο Μαυρίδη, Σοφία Μιχαλιτσούδη, Ασπασία Πιτιλάκη και Αθανασία Πουπουζή, υπογραμμίζοντας πως είναι αποτέλεσμα της δικής τους εθελοντικής δουλειάς, επισημαίνοντας πως «δεν την θεωρούμε ερασιτεχνική δουλειά, αλλά επαγγελματική, και ως προς την ουσία αλλά και ως προς τις απαιτήσεις της, το κόστος της δηλαδή, το οποίο επιμερίζεται σε εμάς και το εργαστήρι Επί Σκηνής». 

Μυρσίνη Λαντζουράκη «Η παράσταση βασίζεται στη λογική της σύνθεσης όλων των τεχνών, ήτοι μουσικής, θεάτρου, κίνησης και χορού» 

Ως μία παράσταση «που προέρχεται από Κομοτηναίους και είναι για τους Κομοτηναίους» έκανε λόγο η σκηνοθέτης της παράστασης κ. Μυρσίνη Λαντζουράκη, αναφέροντας το ιστορικό της και επισημαίνοντας πως η πρωτοβουλία ήταν του συνθέτη κ. Νίκου Ντεκούλη, ο οποίος βασίστηκε στη λογική της σύνθεσης όλων των τεχνών, ήτοι μουσικής, θεάτρου, κίνησης και χορού.
 

«Η ιδέα ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια και σιγά σιγά πλαισιώθηκε από άλλα άτομα, όπως ο Κώστας Μαυρίδης, που έγραψε το πρωτότυπο κείμενο» τόνισε επισημαίνοντας πως «επί σκηνής θα δείτε 13 άτομα, που προέρχονται από διαφορετικές θεατρικές ομάδες της πόλης, ενώ οι συντελεστές είναι ακόμα περισσότεροι». Η κ. Λαντζουράκη εξέφρασε την αισιοδοξία της για την επιτυχία της παράστασης, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για μία μουσικοθεατρική παράσταση, στην οποία «τόσο το κομμάτι του λόγου όσο και το μουσικό ή το χορικό του μέρος, είναι σε ισορροπία και είναι όλα ζωντανά, γίνονται σε κοινή δράση, γεγονός που αποτέλεσε και μεγάλο στοίχημα για μένα».   

Κώστας Μαυρίδης «Στόχος μας  ο  θεατής να προβληματιστεί, να πάρει μαζί του κάποιες σκέψεις, ίσως και να προχωρήσει ένα βήμα παραπάνω, γιατί όλοι την αγαπάμε την Ελλάδα» 

Για το περιεχόμενο του έργου μίλησε με τη σειρά του ο συγγραφέας του κειμένου κ. Κώστας Μαυρίδης, λέγοντας πως το έργο έχει να κάνει με την Ελλάδα του σήμερα και πώς αυτή διαμορφώθηκε μέσα από το πέρασμα των αιώνων. «Οι ήρωες της παράστασης αναζητούν ποια είναι τα χαρακτηριστικά που τους κάνουν Έλληνες, ποια αυτά που τους ενώνουν, τι αυτό που τους χωρίζει, τι είναι αυτό που μπορεί να βοηθήσει αυτή τη χώρα να πάει μπροστά, τι είναι αυτό που την κρατάει πίσω» τόνισε εξηγώντας πως όλα γίνονται «με αφορμή ένα βίντεο κλιπ που ετοιμάζει για να αναρτηθεί στο youtube κάποιος παραγωγός. Ένα βίντεο που πρέπει πρώτα να εγκριθεί από διάφορους εκπροσώπους του κοινωνικού ιστού, οι οποίοι αναπόφευκτα έρχονται κάποια στιγμή σε σύγκρουση με διάφορα κωμικοτραγικά αποτελέσματα. Στο τέλος παράγουν το τελικό βίντεο κλιπ που επίσης είναι μία ευχάριστη έκπληξη για το κοινό».
 
«Στόχος μας» επεσήμανε ο ίδιος «είναι ο  θεατής να προβληματιστεί, να πάρει μαζί του κάποιες σκέψεις, ίσως και να προχωρήσει ένα βήμα παραπάνω, γιατί όλοι την αγαπάμε την Ελλάδα» ευχαριστώντας τέλος τους κ.κ.Σταμάτη  Κουρούδη και Δημήτρη Κόψα, που έκαναν πραγματικότητα με τη βοήθειά τους αυτή την παράσταση. 

Νίκος Ντεκούλης «Ήταν πρόκληση για μένα να βρω μουσικούς στην Κομοτηνή και είδα ότι υπάρχουν εξαιρετικά ταλέντα» 

Σε συνέχεια των όσων κατέθεσαν η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ και η σκηνοθέτης της παράστασης  για την «Κομοτηναϊκή» σφραγίδα της, ο κ. Νίκος Ντεκούλης, ο έχων την πρωτοβουλία αλλά και τη μουσική σύνθεση, γνωστοποίησε πως και οι ηχογραφήσεις έγιναν στην Κομοτηνή και μάλιστα από ντόπιους μουσικούς.
 
Συγκεκριμένα, όπως επεσήμανε, οι ηχογραφήσεις έγιναν στο στούντιο του κ.Κριστιάν Εφραιμίδη, ενώ αξιοποιήθηκαν οι μουσικοί κ.κ. Φώτης Ζανελάρης, Γιάννης Μαλαμίδης, Κώστας Αθανασιάδης, Νίκος Βερβερίδης, Γιάννης Κούτσικας, Δημήτρης Κυριακάκης, Σοφία Χατζοπούλου, Νίκος Σακίδης και Χρήστος Ναλμπάντης.
«Ήταν πρόκληση για μένα να βρω μουσικούς στην Κομοτηνή, στα πάτρια εδάφη μου, και είδα ότι υπάρχουν εξαιρετικά ταλέντα» επεσήμανε, γνωστοποιώντας πως χρειάστηκαν σχεδόν 75 ώρες ηχογραφήσεων για την παραγωγή του τελικού αποτελέσματος.

Ο φοιτητής του ΔΠΘ  Βασίλης Δέλλας 

Τέλος τον λόγο έλαβε ο μοναδικός μη Κομοτηναίος ηθοποιός του πολυμελούς θιάσου, ο κ. Βασίλης Δέλλας, φοιτητής του ΔΠΘ και μέλος του θεατρικού εργαστηρίου «Επί Σκηνής» και πρώην μέλος του θεατρικού εργαστηρίου του ΔΗΠΕΘΕ, ο οποίος ενσαρκώνει έναν ακαδημαϊκό τέχνης που αναλαμβάνει να αναλύσει την ιστορική ορθότητα των γεγονότων εκείνων που εξιστορούν το πώς φτάσαμε από το παρελθόν στο παρόν.  Όλα ωστόσο αλλάζουν, όπως τόνισε, όταν έρχεται αντιμέτωπος με το αντίθετο φύλο. Ο κ. Δέλλας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θεατρική του συνάντηση στο σανίδι, με τους υπόλοιπους συντελεστές, και κάλεσε τον κόσμο, να «δώσει το παρών».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.