Εληξε η απεργια των τελωνειακων

Έληξε στις 4 τα ξημερώματα της Παρασκευής η απεργία των τελωνειακών υπαλλήλων, έπειτα από πολύωρη και επεισοδιακή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας.

Η μαραθώνια συνεδρίαση ξεκίνησε στις 6 το απόγευμα της Πέμπτης, αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης εκπροσώπων των τελωνειακών με τον υφυπουργό Οικονομίας, Αντώνη Μπέζα, και ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα. Στη διάρκεια της συνεδρίασής της, ωστόσο, πολλά μέλη εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην πρόταση για αναστολή των κινητοποιήσεων. Ενδεικτικό της ατμόσφαιρας που κυριάρχησε είναι το γεγονός ότι η απεργία ανεστάλη με 16 ψήφους υπέρ και 15 κατά.

Νωρίτερα, το Μονομελές Πρωτοδικείου είχε κάνει εν μέρει δεκτή την προσφυγή του υπουργείου Οικονομικών, που ζητούσε να κηρυχτεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία.

Συγκεκριμένα η προγραμματισμένη για τις 3 το μεσημέρι της Παρασκευής συνάντηση των εκπροσώπων των τελωνειακών με τον υφυπουργό κ. Μπέζα δεν πραγματοποιήθηκε, γιατί έγινε γνωστή η προσφυγή του Υπουργείου στα δικαστήρια για να κηρυχθεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική.

Κατά τη διάρκεια της αναμονής της ετυμηγορίας του δικαστηρίου οι εκπρόσωποι συναντήθηκαν με τον κ. Μπέζα όπου τους κατέστησε σαφές ότι δεν θα θιγούν τα επιδόματά τους, όχι μόνο των τελωνειακών, αλλά και όλων των κλάδων που παίρνουν ειδικούς λογαριασμούς, κάτι που θα καθίσταται σαφές στις υπουργικές αποφάσεις που θα εκδοθούν με την εφαρμογή του νέου φορολογικού νόμου.

«Είμαστε επιφυλακτικοί απέναντι στις συγκεκριμένες υποσχέσεις, γιατί μέχρι σήμερα επανειλημμένως λάβαμε τη διαβεβαίωση ότι οι ειδικοί λογαριασμοί των τελωνειακών δεν θα ενταχθούν στον προϋπολογισμό, κάτι που όμως έγινε. Ενώ την Πέμπτη ήταν προγραμματισμένη η συνάντηση με τον υφυπουργό, κ. Μπέζα, μάθαμε ότι εκδικάζονταν την ίδια ώρα τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε το Υπουργείο. Και αυτό αποτελεί εμπαιγμό προς τον κλάδο μας. Όταν ένας υπουργός θέλει να διαπραγματευτεί ένα θέμα, δεν κινείται με αυτό τον τρόπο, τουλάχιστον προειδοποιεί ή ενημερώνει. Εμείς το μάθαμε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Θεωρούμε ότι το ζήτημα δεν έχει λήξει από την πλευρά μας. Δεν θέλουμε να έχουμε την κοινωνία απέναντί μας, αλλά δίπλα μας και επειδή θεωρούμε ότι οι πολίτες παραπληροφορούνται για το τι ακριβώς συμβαίνει από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, θεωρούμε ότι είναι χρέος μας να διαπραγματευτούμε με την ηγεσία του Υπουργείου και να διαφυλάξουμε τα συμφέροντα του κλάδου μας. Θεωρούμε ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη αδικία την οποία δεν θα επιτρέψουμε να συνεχίσει. Ζητούμε συγνώμη για την ταλαιπωρία των πολιτών, αλλά και αυτοί πρέπει να καταλάβουν τα δίκαια αιτήματά μας», τονίζει το μέλος του Δ.Σ. της ΠΑΣΚΕ τελωνειακών Έβρου κ. Νικολαϊδης.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις συναντήσεις τους και να ανταλλάσσουν απόψεις. «Θεωρώ ότι είναι ανοικτό το θέμα νέων κινητοποιήσεων, διότι το θέμα δεν έχει λήξει. Το θέμα μόλις έχει αναληφθεί».

Ο κ. Νικολαϊδης
καταγγέλλει ότι παρά το γεγονός ότι αποφάσεις δεν ανακοινώνονται μετά τη δύση του ηλίου, η απόφαση για τον κλάδο τους έγινε γνωστή στις 4 τα ξημερώματα. «Από την πλευρά μας θεωρούμε ότι έχουμε πετύχει τη συσπείρωση του κλάδου και την ενότητά του, που είναι απαραίτητη για την επιτυχία των κινητοποιήσεων. Θεωρούμε ότι η καθολική συμμετοχή στην απεργία αφήνει μια θετική εντύπωση για το τι θα ακολουθήσει στο μέλλον».

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.