Ελεωνορα Ζουγανελη «Συνεχιζω να ειμαι μαθητρια στον χωρο αυτο»

«Μέσα από την έως τώρα πορεία μου έχω μάθει να ζω» - «Η κριτική των άλλων δεν μπορεί να καθορίζει τη ζωή και την εξέλιξή μου»

Λίγες ώρες πριν ανέβει στην σκηνή του Φεστιβάλ Μαρωνείας – Σαπών και να χαρίσει στο κοινό της  μίας μαγική μουσική βραδιά στο Λιμάνι του Αγίου Χαραλάμπους, η Ελεωνόρα Ζουγανέλη «επέστρεψε» στο στούντιο του «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» για να μιλήσει για τα όσα άλλαξαν από την τελευταία μας συνομιλία, την καλλιτεχνική της πορεία, τα σχέδια της για το μέλλον αλλά και την μεγάλη της αγάπη – έννοια που προσδιορίζει την φετινή της περιοδεία- την μουσική.
 
Κάνοντας γνωστή επίσης την πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση στο πλευρό των Στέλιου Μάινα και Γιάννη Στάνκογλου αλλά και την συμμετοχή της στο αφιέρωμα στο έργο του Μάνου Χατζιδάκι τον προσεχή Σεπτέμβριο.
 
Ο λόγος στην ίδια…
 
ΠτΘ: Τι αναμένεται να δούμε σήμερα σε μια περιοδεία η οποία από ό,τι μαθαίνουμε είναι αφιερωμένη στην αγάπη;
Ε.Ζ.:
Εμείς είμαστε αρκετό καιρό στον δρόμο. Από αρχές Ιουνίου γυρίζουμε σε όλη την Ελλάδα. Έχουμε παρουσιάσει ήδη το πρόγραμμα μας αρκετές φορές και έχουμε καταφέρει να επικοινωνήσουμε με τον κόσμο που έχει έρθει και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Αυτός θα είναι ο στόχος, να κάνουμε ένα πρόγραμμα που να μπορεί να περάσει από όλα τα συναισθήματα, από την χαρά, το κέφι, την εσωτερικότητα, την νοσταλγία, την σκέψη, τον αυθορμητισμό και νομίζω ότι τώρα που έχει περάσει το πολύ άγχος πια, αφού ακριβώς έχει δοκιμαστεί, νομίζουμε ότι σε ένα σημείο τουλάχιστον τα καταφέρνουμε. 

«Μου αρέσει να αυτοσαρκάζομαι και να σατιρίζω τα τραγούδια που λέω» 

ΠτΘ: Στην τελευταία σας εμφάνιση εδώ στην Κομοτηνή στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο πριν από λίγα χρόνια, μεταξύ άλλων είχατε δηλώσει ότι αγαπάτε λίγο περισσότερο όχι ακριβώς την σκοτεινή πλευρά της αγάπης κυρίως μάλλον τα τραγούδια που αφορούν εκείνες τις στιγμές, όπως είπατε και εσείς, της εσωτερικότητας. Συνεχίζει να ισχύει αυτό;
Ε.Ζ.:
Όχι, νομίζω ότι έχει αλλάξει. Για αυτό και ένας από τους λόγους που ονόμασα αυτή την περιοδεία «Love Tour», ήταν γιατί γενικά μου αρέσει να αυτοσαρκάζομαι, μου αρέσει να σατιρίζω και τα τραγούδια που λέω η ίδια και τα τραγούδια που μου έχουν δοθεί και έχουν αγαπηθεί από τον κόσμο. Ναι, έτυχε και κάποια τραγούδια δικά μου να είναι σκοτεινά. Τα αγαπάω τα σκοτεινά τραγούδια ούτως ή άλλως, τόσο τα δικά μου όσο και άλλων καλλιτεχνών, αλλά το φετινό πρόγραμμα είναι ένα πρόγραμμα που προσπαθεί να εμπεριέχει όλα τα στοιχεία και όλα τα συναισθήματα. Δεν νιώθω ποτέ ότι είμαι καθηλωμένη σε μια φόρμα. Νομίζω ότι η ουσιαστική διασκέδαση έρχεται αφού το περάσουμε από μέσα. Το άλλο δεν το θεωρώ διασκέδαση, το θεωρώ κάτι άλλο.
 
ΠτΘ: Είδαμε πριν από λίγο διάστημα το τελευταίο σας τραγούδι, το οποίο ήρθε μετά από περίπου ένα χρόνο από τον τελευταίο σας δίσκο «Μ’ αγαπούσες κι άνθιζε», την «Δύσκολη Σιωπή». Είναι ένα τραγούδι σε στίχους του Φίλιππου Γράψα και μουσική του Σταύρου Σιόλα, με τον οποίο συνεργάζεστε πρώτη φορά….
Ε.Ζ.:
Με τον Σταύρο Σιόλα, συνεργαζόμαστε πρώτη φορά αν και έχω  τραγουδήσει πολλές φορές τραγούδια του σε live με την Φωτεινή Βελεσιώτου. Ήταν μια πολύ γλυκιά επαφή και μια πολύ όμορφη συνεργασία. Τον ευχαριστώ που μου χάρισε αυτό το τραγούδι για να μπορέσω να το μοιραστώ στην περιοδεία μου και να ταξιδεύει και αυτό μαζί μας, να το γνωρίζει ο κόσμος και να το ανακαλύπτει. Ελπίζω να το αγαπήσει. Εγώ όταν το άκουσα το αγάπησα πάρα πολύ. Ελπίζω σιγά-σιγά και με τον καιρό να αγαπηθεί και από το κοινό.
 
ΠτΘ: Σας είδαμε πριν από λίγο διάστημα στο πλευρό του Διονύση Σαββόπουλου, ενώ γνωρίζουμε ότι θα είστε ένα από τα κεντρικά ονόματα στις 30 Σεπτεμβρίου, στη σχετική συναυλία-αφιέρωμα το οποίο θα γίνει στο Ηρώδειο στο έργο του Μάνου Χατζιδάκι, όπου θα αναλάβετε την παρουσίαση του έργου του μαζί με την κ. Σελεμίδου. Πως νιώθετε για αυτή σας την παρουσία;
Ε.Ζ.:
Ήταν μια πάρα πολύ όμορφη στιγμή της ζωής μου. Ευτυχώς μέχρι τώρα, έτσι όπως έρχονται τα πράγματα, συνεχίζω να είμαι μαθήτρια στον χώρο αυτό και χαίρομαι πολύ που μου δίνετε αυτή η ευκαιρία να μαθητεύω και πόσο μάλλον τώρα,  στα τραγούδια αυτού του σπουδαιότατου Έλληνα καλλιτέχνη, όχι μόνο συνθέτη. Έχω τη χαρά να έχω δει και το έργο του και προσπαθώ να ανακαλύψω και την προσωπικότητα του,  όσο μπορώ,  με την βοήθεια του Γιώργου Χατζιδάκι, αλλά και των συνεργατών του που έχω τη χαρά να βρίσκομαι γύρω τους. Εγώ θα τραγουδήσω τα θεατρικά τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι από τέσσερις θεατρικούς κύκλους, πολύ αγαπημένα τραγούδια, πολύ σπουδαία. Προσπαθώ να τα αντιμετωπίσω με σεβασμό αλλά και με πάθος, γιατί θέλω να μπω σε αυτό το πράγμα. Έχω πέσει με τα μούτρα στη δουλειά. Είμαι καιρό σε πρόβες, από τις αρχές Μαΐου συγκεκριμένα  έχουμε ξεκινήσει να δουλεύουμε με κάποια διακοπή τώρα, γιατί αυτός ο μήνας είναι αρκετά απαιτητικός για εμένα λόγω της περιοδείας, αλλά θα έχουμε και όλο τον Σεπτέμβρη να δουλέψουμε αυτή τη δουλειά και είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για τη διαδρομή μου. 

«Η ανάγκη μου να μπορώ να ανταπεξέλθω σε αυτήν την δουλειά με έχει αλλάξει σαν άνθρωπο από την καθημερινότητα μου μέχρι την ιδιοσυγκρασία μου ολόκληρη» 

ΠτΘ: Είπατε προηγουμένως ότι συνεχίζετε να θεωρείτε τον εαυτό σας μαθήτρια. Στην ως τώρα πορεία σας στην εγχώρια μουσική σκηνή και όχι μόνο, τι θεωρείτε ότι έχετε μάθει, σε τι υπολείπεστε και τι απομένει να μάθετε ακόμα;
Ε.Ζ.:
Έχω μάθει να ζω βασικά. Αυτό είναι το μεγάλο δώρο και για αυτό και κάθε φορά όταν μου δίνεται η ευκαιρία να το λέω, ευχαριστώ πάρα πολύ τον κόσμο ο οποίος δεν γνωρίζει ίσως ακριβώς τι είναι αυτό που προσφέρει, επιλέγοντας να ακούσει ένα τραγούδι μας ή να έρθει να μας δει σε ένα live. Τουλάχιστον δεν ξέρω αν είναι αντιληπτό το τι προσφέρει σε εμένα.  Αυτή η ανάγκη μου, να μπορώ να ανταπεξέλθω σε αυτήν τη δουλειά, με έχει αλλάξει σαν άνθρωπο, από την καθημερινότητα μου μέχρι την ιδιοσυγκρασία μου ολόκληρη. Οπότε έχω μάθει πάρα πολλά και σε καλλιτεχνικό επίπεδο και σε επαγγελματικό και σαν άνθρωπος και σε εσωτερικό και στην επαφή με τους φίλους, τους ανθρώπους, τους συνανθρώπους, την οικογένεια μου. Αυτό που περιμένω είναι να συνεχίσει η ζωή είναι να μου δίνει τόσο απλόχερα τα δώρα της, ελπίζοντας ότι, φεύγοντας από αυτή την ζωή, θα είμαι πιο ολοκληρωμένη.
 
ΠτΘ: Θεωρείτε ότι βρίσκεστε στο πιο ώριμο, με ότι αυτό συνυφαίνεται, κομμάτι της καλλιτεχνικής σας πορείας αυτή την περίοδο;
Ε.Ζ.:
Όχι. Θεωρώ ότι είχα μια ωριμότητα από παιδί να αντιμετωπίζω τις καταστάσεις με μια σχετικά ώριμη στάση σε σχέση ανάλογα με την ηλικία που περνούσα φυσικά, αλλά δεν ξέρω αν είμαι τώρα στην πιο ώριμη φάση μου. Θέλω να πιστεύω ότι πάντα θα γίνομαι ακόμα πιο ώριμη. Ίσως αυτό με κάνει να ενεργοποιούμαι και να ψάχνομαι και να κινητοποιούμαι. Μπορεί και για αυτό να το προκαλώ στον εαυτό μου.

Η πρώτη της συμμετοχή στον κινηματογράφο στο πλευρό των Στέλιου Μάινα και Γιάννη Στάνκογλου 

ΠτΘ: Τα επόμενα βήματα σας ποια είναι; Δισκογραφικά να αναμένουμε κάποιες εκπλήξεις από εσάς;
Ε.Ζ.:
Δισκογραφικά είμαι σε μια διαδικασία ακρόασης. Έτσι προέκυψε και το τραγούδι με τον Σταύρο, ελπίζοντας ότι επιστρέφοντας θα φτάσουμε στην ολοκλήρωση αυτής της δισκογραφικής δουλειάς. Επίσης θα κάνω μια κινηματογραφική ταινία, οπότε θα έχω γυρίσματα για πρώτη φορά στη ζωή μου. Πρόκειται για την ταινία «Φαντασία» που πρωταγωνιστεί ο Στέλιος Μάινας και ο Γιάννης Στάνκογλου και αναφέρεται στο ελληνικό τραγούδι.  Στην παρακμή συγκεκριμένα του κλασικού ελληνικού λαϊκού σε μια δεκαετία όπου άρχιζε λίγο να παρακμάζει. Είναι κάτι που περιμένω με πολύ λαχτάρα. Στη συνέχεια ίσως κάνω κάποιες εμφανίσεις τις οποίες τώρα ακόμα καταστρώνω στο κεφάλι μου.
 
ΠτΘ: Δεν σας αγχώνει να δοκιμάσετε τις δυνάμεις σας σε έναν διαφορετικό χώρο; Εκ των πραγμάτων «εκθέτετε» τον εαυτό σας σε ένα νέο είδος και αντίστοιχα στην κριτική ανθρώπων που ασχολούνται με αυτό;
Ε.Ζ.:
Το έχω ξανακάνει με το θέατρο αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο σαφώς με αγχώνει. Ωστόσο η κριτική των άλλων δεν μπορεί να καθορίζει τη ζωή και την εξέλιξή μου.  Από την στιγμή που επιλέγω να κάνω κάτι, εγώ θα δώσω ό,τι καλύτερο μπορώ.  Όσο ξέρω τον εαυτό μου, συνήθως δουλεύω για αυτό που κάνω. Βασιζόμενη λοιπόν στο ότι είμαι διαθέσιμη και θα δουλέψω όσο μπορώ, θα φτάσω σε ένα σημείο και όσο καταφέρω. Δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο πέρα από το να είμαι διαθέσιμη και να είμαι παρούσα σε αυτή την ευκαιρία που μου δίνεται.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.