Ελατε να γνωρισετε το μανιταρι!

Την ευκαιρία να μάθουν για τον παράξενο και μυστηριώδη κόσμο των μανιταριών δίνει σε ανθρώπους που αγαπούν τα μανιτάρια και τη φύση ο Μανιταρογνωστικός Σύλλογος Ξάνθης, που διοργανώνει την «3η Πανελλήνια Φθινοπωρινή Συνάντηση Μανιταρόφιλων».

Η εκδήλωση θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο 1 και 2 Νοεμβρίου 2008 στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Σταυρούπολης του Ν. Ξάνθης, υπό την αιγίδα και την ευγενική υποστήριξη του Δήμου Σταυρούπολης. Συγκεκριμένα, οι δραστηριότητες της εκδήλωσης θα διεξαχθούν στην περιοχή του Δαφνώνα, στο Δασικό Χωριό Ερύμανθος και στον Λειβαδίτη.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι να δώσει την ευκαιρία σε ανθρώπους που αγαπούν τα μανιτάρια και τη φύση, αλλά και σε όσους θα ήθελαν να μάθουν για τον παράξενο και μυστηριώδη κόσμο των μανιταριών, να τα γνωρίσουν στον φυσικό τους χώρο υπό την καθοδήγηση ανθρώπων με γνώση και εμπειρία του αντικειμένου, με επικεφαλής τον γνωστό συγγραφέα μυκητολογικών συγγραμμάτων και κορυφαίο γνώστη των μανιταριών στη χώρα μας Γιώργο Κωνσταντινίδη. «Στη συνάντηση μπορούν να προσέλθουν όσοι άνθρωποι ενδιαφέρονται για το μανιτάρι, όπου θα τους δοθεί η ευκαιρία να γνωρίσουν κάποια πράγματα που ενδεχομένως δεν ξέρουν. Επίσης, είναι μια ευκαιρία να βρεθούμε όσοι ενδιαφερόμαστε για το μανιτάρι και να περάσουμε καλά», είπε ο πρόεδρος του Μανιταρογνωστικού Συλλόγου Ξάνθης Άγγελος Παπαδημητρίου, μιλώντας για το στόχο της συνάντησης.

Με την πρωτοβουλία του αυτή, ο Σύλλογος αισιοδοξεί να προωθήσει τη μανιταρογνωσία στη χώρα μας και να συμβάλει ουσιαστικά στην εξάλειψη του παράλογου φόβου για τα μανιτάρια, αλλά κυρίως στη σωστή ενημέρωση, προϋπόθεση απαραίτητη για να μειωθούν δραστικά τα κρούσματα επικίνδυνων και θανατηφόρων δηλητηριάσεων από μανιτάρια, που οφείλονται στην άγνοια και την απερίσκεπτη τόλμη ορισμένων συλλεκτών. Αυτός ήταν και ο σκοπός των δύο προηγούμενων διοργανώσεων, οι οποίες είχαν απόλυτη επιτυχία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Παπαδημητρίου. Πλήθος κόσμου που μετείχε στις προηγούμενες συναντήσεις είχε τη δυνατότητα να γνωρίσει περισσότερα για τα μανιτάρια.

Αυτό βέβαια μπορεί να σταθεί απαρχή του ενδιαφέροντος για την μανιταρογνωσία στην Ελλάδα, καθώς η χώρα μας δεν διακρίνεται για το καλύτερο επίπεδο μανιταρογνωσίας, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. «Η χώρα μας δεν είναι σε τόσο καλό επίπεδο σ’ ό,τι αφορά την μανιταρογνωσία», δήλωσε ο κ. Παπαδημητρίου, ενώ ταυτόχρονα τόνισε το αυξανόμενο ενδιαφέρον των Ελλήνων που παρατηρείται την τελευταία δεκαετία. «Εδώ και δέκα χρόνια έχει ανεβεί το επίπεδο της μανιταρογνωσίας στη χώρα μας. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι ενδιαφέρονται τώρα για τα μανιτάρια, κυρίως, χάρη στο έργο του Γιώργου Κωνσταντινίδη από τα Γρεβενά, που ασχολείται με μανιτάρια εδώ και 20 χρόνια περίπου».

Κλείνοντας, ο κ. Παπαδημητρίου μετέφερε εκ μέρους του Δ.Σ. του Μανιταρογνωστικού Συλλόγου Ξάνθης τις θερμές του ευχαριστίες προς τον Δήμο Σταυρούπολης, και ιδιαίτερα τον Δήμαρχο κ. Γιώργο Καρασακαλίδη, για την αρωγή του για δεύτερη συνεχή χρονιά στην Πανελλήνια Φθινοπωρινή Συνάντηση Μανιταρόφιλων, καθώς και για την απόφασή του να στηρίξει μόνιμα τις εκδηλώσεις του Συλλόγου μας και να συμβάλει ενεργά και καταλυτικά στην καθιέρωση της ετήσιας Πανελλήνιας Φθινοπωρινής Συνάντησης Μανιταρόφιλων ως αναγνωρισμένου πανελλήνιας και διεθνούς εμβέλειας θεσμού, μια εξέλιξη που παρουσιάζει πολύ ευοίωνες προοπτικές για την περαιτέρω οικολογική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μας.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα της εκδήλωσης, ο κ. Παπαδημητρίου σημείωσε ότι το Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2008, στις 12.30 θα γίνει συνάντηση στη διασταύρωση προς Καρυόφυτο-Λειβαδίτη, λίγο έξω από τον Δαφνώνα Ξάνθης, όπου στους συμμετέχοντες θα δοθεί η ευκαιρία για περίπου 2 ώρες να αναζητήσουν μανιτάρια στην γύρω περιοχή.

Στις 18.30 της ίδιας μέρας θα πραγματοποιηθεί η Έκθεση μανιταριών και στη συνέχεια σεμινάριο μανιταρογνωσίας του συγγραφέα Γιώργου Κωνσταντινίδη και τρουφογνωσίας του τρουφοσυλλέκτη Παναγιώτη Παναγιωτίδη στο Δασικό Χωριό Ερύμανθος (9 χλμ. μετά τον Λειβαδίτη).

Την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2008, στις 10.30, θα επαναληφθεί η συνάντηση για αναζήτηση μανιταριών, αλλά αυτή τη φορά στο Δασικό Χωριό Ερύμανθος, διάρκειας περίπου 2 ωρών. Ενώ στη συνέχεια θα γίνει έκθεση μανιταριών και ενημέρωση.

Όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος του Μανιταρογνωστικού Συλλόγου Ξάνθης, «το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει αναζήτηση μανιταριών στις γύρω περιοχές, αλλά και σεμινάρια σχετικά με το μανιτάρι και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει κανείς αν δεν γνωρίζει, καθώς επίσης και ένα σεμινάριο για την καλλιέργεια τρούφας. Μετά θα υπάρχει συνεστίαση όπου θα μοιραστεί μανιταρόσουπα και μανιταρόπιτα, ενώ θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα. Επίσης, θα έχουμε και έκθεση μανιταριών».

Τέλος, να σημειωθεί ότι η συμμετοχή στις δραστηριότητες της εκδήλωσης είναι δωρεάν. Δεν απαιτείται δήλωση συμμετοχής. Για πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα: 2541063260, 6974886852, 6974918925 ή στο e-mail: [email protected]

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.