Ελαφρα αυξημενες οι τιμες στα καυσοξυλα φετος

Σε δόσεις αγοράζουν τα καυσόξυλα οι καταναλωτές, μιας και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν όλη την ποσότητα

Πολλοί είναι οι συμπολίτες μας, κυρίως στους οικισμούς αλλά και εντός της πόλης, που για την θέρμανσή τους φέτος θα επιλέξουν τα καυσόξυλα, προσπαθώντας να κρατηθούν ζεστοί το χειμώνα που έρχεται.
 
Πλέον οι αγοραστές ξυλείας είναι λίγο πολύ σταθεροί, μιας και όσοι «έφυγαν» από το πετρέλαιο στα χρόνια της χρήσης πλέον έχουν κατασταλάξει σε μια μορφή εναλλακτικής θέρμανσης, και μετά από την επένδυση που έχουν κάνει δύσκολα θα μετακινηθούν σε άλλη.
 
Παρόλα αυτά κάθε χρόνο και η αγορά των καυσόξυλων ξεκινά αργότερα, αλλά και οι ποσότητες που προμηθεύονται οι καταναλωτές δίνονται σε δόσεις, μιας και τα οικονομικά τους συνήθως δεν τους επιτρέπουν τη μαζική αγορά τους.
 
Φέτος οι τιμές αναμένεται να είναι λίγο ανεβασμένες, από τα 60 λεπτά πέρυσι, στα 65 λεπτά το κυβικό μέτρο, μια τιμή που επηρεάζεται από την άνοδο των τιμών από τη Βουλγαρία, που πλέον επηρεάζει σημαντικά την εγχώρια αγορά. 

«Σφιγμένοι» οι καταναλωτές παρά τις ανάγκες 

Όπως σημείωσε ο κ. Νίκος Φωτιάδης, η επιχείρηση καυσόξυλων του οποίου βρίσκεται όπισθεν του οικισμού Ηφαίστου, το ενδιαφέρον ξεκίνησε από τις αρχές του μήνα, και συνεχίστηκε δειλά, ενώ περιμένουν να ανέβει δραματικά με την αρχή του Σεπτεμβρίου, όταν και θα μπουν οι μισθοί και οι συντάξεις στις τράπεζες.
 
Έτσι περιμένουν ο Σεπτέμβριος να είναι φορτωμένος μήνας, με παρόμοιες ποσότητες με πέρυσι, παρόλο που τις περισσότερες φορές τις «σπάζουν» σε δόσεις, μιας και τις περισσότερες φορές δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάρουν όλη τη ξυλεία που θα χρειαστούν μαζεμένη, όπως γινόταν παλιότερα.
 
Έτσι, ενώ παλιά πήγαιναν μία φορά καυσόξυλα σε κάποιο πελάτη και όλη την ποσότητα, πλέον θα πάνε τρείς και τέσσερις φορές, σε μικρές ποσότητες μέχρι να βγει ο χειμώνας.
 
Φέτος η τιμή θα κινηθεί στα 65 λεπτά το κυβικό μέτρο, πιεσμένη λόγω της ανόδου της τιμής των καυσόξυλων από τη Βουλγαρία, που λόγω όγκου κατανάλωσης επηρεάζουν σημαντικά την εγχώρια αγορά.
 
Άλλωστε η ξυλεία που παράγεται στην Ελλάδα είναι αρκετά χαμηλή σε όγκο και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να καλύψει τις τοπικές ανάγκες, για αυτό και γίνονται αρκετές εισαγωγές από εκεί.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.