Εκβιαζαν καταστηματαρχες προσποιουμενοι τους ελεγκτες δημοσιων υπηρεσιων

Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του «εγκέφαλου» της εγκληματικής οργάνωσης

Εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας εκβίαζαν καταστηματάρχες και τους αποσπούσαν διάφορα χρηματικά ποσά, εξάρθρωσε προ δεκαημέρου η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας. Στους κόλπους της οργάνωσης, που είχε συγκροτηθεί και δρούσε τουλάχιστον από τον Σεπτέμβριο του 2015, εντάχθηκαν σταδιακά 6 άτομα, 3 άνδρες και 3 γυναίκες.
 
Ειδικότερα, ο 56χρονος Νικόλαος Τρέντος του Μιχαήλ, που είχε ηγετικό ρόλο στην οργάνωση, επικοινωνούσε  τηλεφωνικά με ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος σε όλη την επικράτεια και προσποιείτο τον υπάλληλο διαφόρων δημόσιων ελεγκτικών μηχανισμών (Ε.Φ.Ε.Τ., Ι.Κ.Α., Τμήμα Υγιεινής, Κτηνιατρική Υπηρεσία κ.α.), χρησιμοποιώντας διάφορα ψευδώνυμα.
 
Στις τηλεφωνικές αυτές επικοινωνίες απειλούσε τους ιδιοκτήτες με «ελέγχους» στα καταστήματα τους για βεβαίωση παραβάσεων ή για «καταγγελίες» που επισύρουν υψηλά πρόστιμα, απαιτώντας εκβιαστικά την καταβολή διαφόρων – κατά περίπτωση – χρηματικών ποσών.
 
Η κατάθεση των χρημάτων πραγματοποιούταν σε τραπεζικούς λογαριασμούς που τους υποδείκνυε ο «αρχηγός» της εγκληματικής οργάνωσης και άνηκαν στον ίδιο ή τους συνεργάτες του.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας καταγράφηκαν τουλάχιστον εκατό 100 συναφείς περιπτώσεις εκβιασμών και εξαπάτησης. Εις βάρος των 6, που συνελήφθησαν σε περιοχές της Αττικής, στην Καλαμάτα και στα Χανιά της Κρήτης, σχηματίσθηκε δικογραφία – κακουργηματικού χαρακτήρα – για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, σε συνδυασμό με τα αδικήματα της εκβίασης, της απάτης και της αντιποίησης κατ’ εξακολούθηση.
 
Παράλληλα, η Αστυνομία συνεχίζει τη διερεύνηση της υπόθεσης, προκειμένου να εξακριβωθεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας της εγκληματικής οργάνωσης και η ενδεχόμενη εμπλοκή άλλων προσώπων. Στο πλαίσιο αυτό και κατόπιν σχετικής διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Χανίων, δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα τα στοιχεία ταυτότητας και φωτογραφίες του 56χρονου, που κατηγορείται για διεύθυνση, συγκρότηση και ένταξη στην εγκληματική οργάνωση, η οποία εξαπατούσε ιδιοκτήτες καταστημάτων.

Πρόκειται για τον Τρέντο Νικόλαο του Μιχαήλ, γεννηθέντα το 1960 στην Αθήνα. Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, χρονικής διάρκειας μέχρι τις 23-05-2016, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην εξακρίβωση τυχόν και άλλων παθόντων, στην προστασία του κοινωνικού συνόλου αλλά και προς ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των εν λόγω αδικημάτων.
 
Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 210-8779700 και10301 της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.