Εκτος της ρυθμισης των χρεων της ΕΑΣ οι εργαζομενοι

Αναστατωμένοι και οργισμένοι είναι οι εργαζόμενοι της ΕΑΣ εφόσον η πολυαναμενόμενη ρύθμιση των χρεών της Οργάνωσης ήρθε μεν, αλλά δεν περιλαμβάνει τίποτα για αυτούς και τους εξαιρεί από τα χρέη της Οργάνωσης.

Μετά από τη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης των Εργαζομένων αποφασίστηκε η κατάθεση αγωγών εκ μέρους των εργαζομένων προς την εταιρεία για να κατοχυρώσουν τα δεδουλευμένα τους και ως δεύτερο μέσο πίεσης αποφασίστηκε η επίσχεση εργασίας, κίνηση όμως που θα γίνει μόνο εφόσον δεν τηρηθούν οι υποσχέσεις που έχουν λάβει.

•Κυριάκος Καφαλής, Πρόεδρος Εργαζομένων ΕΑΣ Ροδόπης:

«Καλούμε τους φορείς να δηλώσουν την έμπρακτη συμπαράστασή τους. Τους καλούμε να παραιτηθούν»

Συγκεκριμένα είκοσι μήνες απλήρωτοι οι εργαζόμενοι της ΕΑΣ Ροδόπης πίστευαν ότι στη ρύθμιση που αφορούσε στα χρέη της Οργάνωσης θα συμπεριλαμβάνονταν και το θέμα το δικό τους. Η ρύθμιση έχει υπογραφεί, αλλά δυστυχώς αυτοί είναι από έξω εφόσον δεν προβλέπει τίποτα για αυτούς.

«Βιώνουμε την αδιαφορία της Αγροτικής Τράπεζας και της πολιτείας αλλά και ίσως της διοίκησης, που σε αυτή τη φάση δεν πιστεύω ότι συμπεριλαμβάνεται. Υπάρχει μια αδιαφορία και από την πολιτεία και από την Αγροτική Τράπεζα. Απορώ, λοιπόν, πώς μερικοί άνθρωποι μπορούν και σκέφτονται και σχεδιάζουν πάνω σε πεινασμένους ανθρώπους», τονίζει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΕΑΣ κ. Καφαλής.

Ήδη έλαβε χώρα η Γενική Συνέλευση των Εργαζομένων και αποφασίστηκε οι εργαζόμενοι να προχωρήσουν σε δύο γρήγορα βήματα. Το πρώτο αφορά στις αγωγές «για να κατοχυρώσουμε τα δεδουλευμένα μας, ώστε να καταλάβει η πολιτεία και η κοινωνία ότι τα πράγματα αρχίζουν και σοβαρεύουν και το δεύτερο βήμα, το οποίο δεν θέλουμε να το κάνουμε αλλά μας αναγκάζουν να οδηγηθούμε προς αυτό, είναι η επίσχεση εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι αν κουνηθεί το οικοδόμημα αυτό που λέγεται ΕΑΣ Ροδόπης και η λειτουργία της θεωρώ ότι οι παρενέργειες θα είναι πολλές. Σκεφτόμαστε και άλλων ειδών κινητοποιήσεις, οι οποίες όμως προς το παρόν δεν είναι ανακοινώσιμες. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι αγωγές να κατατίθενται μέσω του νομικού μας και αν σε λίγες ημέρες δεν ικανοποιηθούν αυτά που μας έχουν υποσχεθεί θα προχωρήσουμε σε επίσχεση εργασίας».

Οι εργαζόμενοι έχουν πάρει πολλές υποσχέσεις όλο αυτό το διάστημα και όπως τονίζει ο κ. Καφαλής «έχουν μείνει όμως στα λόγια. Στα λόγια ο καθένας μπορεί να λέει ό, τι θέλει. Και να κάνω και μία δήλωση που απευθύνεται προς όλους τους τοπικούς φορείς. Να παρατήσουν τα λόγια και ας δηλώσουν την συμπαράστασή τους προς τους εργαζόμενους, και προς τον τόπο γιατί αυτό το θέμα δεν αφορά μόνο εμάς τους εργαζόμενους της ΕΑΣ. Ας δηλώσουν παραίτηση και εννοώ όλοι οι φορείς, από τον υπουργό τον κ. Στυλιανίδη μέχρι και τον τελευταίο θεσμικό παράγοντα. Τότε μόνο θα καταλάβουμε ότι πραγματικά είναι κοντά μας, όταν δούμε μια παραίτηση η οποία θα έχει τη μορφή καταγγελίας προς την πολιτεία. Θέλουμε να έχουμε και μία τέτοια πράξη ανδρείας από τους πολιτικούς άρχοντες του τόπου».

Σε ερώτηση αν έχουμε πολιτικούς με ευθιξία ο κ. Καφαλής απαντά ότι «θεωρώ ότι δεν τους έχουμε αλλά θα πρέπει να τους θυμίσουμε ποια πρέπει να είναι η στάση τους απέναντι στα γεγονότα».

Ο κ. Καφαλής πιστεύει ότι «αν θα οδηγηθούμε σε μια επίσχεση εργασίας, το βάρος θα το εισπράξουν όλοι οι τοπικοί άρχοντες, αναλογικά ο καθένας με τη θέση του θα εισπράξει και το ανάλογο βάρος για την κατάντια του τόπου αυτού. Και αν δεν έχουν καταλάβει τι σημαίνει ΕΑΣ, θα το καταλάβουν σε λίγο καιρό. Θα ξαναπώ δε ακόμη μια φορά ότι επιτέλους και οι αγρότες πρέπει να καταλάβουν ότι και αυτό είναι ένα κομμάτι που τους αφορά.

Ας μην είναι αδιάφοροι σε ό,τι συμβαίνει. Αν στο μέλλον βγούμε και δεν κάνουμε παραλαβή στα δημητριακά και έχουμε πρόβλημα δεν πρέπει να μας πουν ότι τους δημιουργούμε πρόβλημα. Θέλουμε τώρα που ακόμη μπορούμε να φωνάξουμε όλοι με μια φωνή για να μη συμβεί τίποτα από όλα αυτά τα αισχρά που βλέπουμε να συμβαίνουν στη χώρα μας και στον τόπο μας. Ας έρθουν κοντά μας. Δεν αρκεί μόνο να γκρινιάζουμε. Πρέπει να παλέψουμε για αυτό που μας ανήκει. Και πρέπει να παλέψουμε εργαζόμενοι της ΕΑΣ μαζί με τους αγρότες».

Α.Π.

Μειώθηκε ο αριθμός των εργαζομένων στην ΕΑΣ

Πριν από λίγο καιρό είχε κατατεθεί μελέτη βιωσιμότητας της Οργάνωσης που προέβλεπε τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων. Όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος των Εργαζομένων στην ΕΑΣ Ροδόπης «η μείωση του αριθμού των εργαζόμενων που κάποιοι προφανώς τη σχεδίαζαν δεν έχει νόημα πλέον, εφόσον πολλοί συνάδελφοί μας φεύγουν με αναπηρικές συντάξεις. Πλέον έχουμε φθάσει τον αριθμό που επιθυμούσαν κάποιοι κύριοι με αποχωρήσεις και με αναπηρικές συντάξεις είτε κάποιοι απηύδησαν και έφυγαν. Οπότε πάλι κακά σχέδια έκαναν αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι δεν σχεδιάζουν για να δημιουργήσουν αλλά σχεδιάζουν για να σχεδιάσουν και μόνο για να εντυπωσιάσουν και να φοβερίζουν τον κόσμο. Αυτός είναι ο σκοπός τους και δεν θα το επιτρέψουμε από εδώ και πέρα να το κάνουν».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.