Εκτος de minimis η αποδοση του 12% στις επιχειρησεις της Θρακης

ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε την Τρίτη αλλάζει τους όρους της αρχικής απόφασης για το συγκεκριμένο θέμα

Ε. Στυλιανίδης: «Με την τελευταία Κοινή Υπουργική Απόφαση λήγει, ελπίζω, επιτυχώς η Οδύσσεια του 12%»

Νομοθετική ρύθμιση η οποία θα προβλέπει ότι η εφαρμογή της κυβερνητικής απόφασης για την απόδοση του 12% στις επιχειρήσεις που το δικαιούνται, δεν εμπίπτει στις διατάξεις του κανονισμού 1407/2013 (κανόνας De Minimis), περιλαμβάνεται σε ΚΥΑ των Υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας.

Όπως ανακοίνωσε ο Βουλευτής Έβρου κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης, που είχε κάνει κοινοβουλευτική παρέμβαση για το θέμα, διασφαλίστηκε οριστική λύση στο χρονίζον ζήτημα της απόδοσης-συμψηφισμού  του μισθολογικού κόστους 12% στις επιχειρήσεις της Θράκης.

Να υπενθυμίσουμε πως στην εγκύκλιο που είχε εκδοθεί με τους όρους που αφορούν την εκκαθάριση και των προσδιορισμό των οφειλομένων ποσών του μισθολογικού κόστους 12% αναφέρονταν η εφαρμογή του κανόνα De Minimis για τις οφειλές περιόδου 2010-2015, η οποία όμως δεν προβλεπόταν ούτε από τον Νόμο ούτε από τις σχετικές ΚΥΑ.

Για αυτό και ο κ. Δημοσχάκης πρότεινε συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση αναφορικά με τους όρους καταβολής των οφειλόμενων ποσών από την επιδότηση του μισθολογικού κόστους 12% στις επιχειρήσεις της Θράκης, κάτι που έκαναν τα αρμόδια υπουργεία.

Έτσι στην ΚΥΑ αναφέρεται πως «Η διαδικασία συμψηφισμού της παρούσας απόφασης ως εξωδικαστική επίλυση διαφοράς μεταξύ αφενός του Ελληνικού Δημοσίου και του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) και αφετέρου των δικαιούχων στο πλαίσιο του άρθρου 87 του ν. 4706/2020 (Α' 136) και του άρθρου 26 του ν. 4722/2020 (Α' 177) αναφορικά με τις απορρέουσες αξιώσεις από τις διατάξεις του άρθρου 21 του ν. 1767/1988 (Α' 63) όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 32 του ν. 1836/1989 (Α'79) έως την 31η.12.2015, δεν εμπίπτει στις διατάξεις του ν. 4152/2013 (Α' 107) και σε άλλες συναφείς διατάξεις περί κρατικών ενισχύσεων και συνιστά αποζημίωση κατά τις διατάξεις των άρθρων 105 και 106 ΕισΝΑΚ».

Ε. Στυλιανίδης: «Είναι σημαντικό για την ακριτική ΑΜΘ μας να έχει σοβαρή και ισχυρή Εκπροσώπηση στα Κέντρα των Αποφάσεων»

Μετά την εν λόγω εξέλιξη και την έκδοση της ΚΥΑ δήλωση για το θέμα έκανε και ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος σε δραματικούς τόνους, αφού παρέθεσε το χρονικό των ενεργειών, σημείωσε πως «χρειάστηκε απίστευτη επιμονή και κοπιώδης προσπάθεια για να επιτύχουμε το τελικό αποτέλεσμα. Δύο Νόμοι, τέσσερεις Υπουργικές Αποφάσεις και μια εγκύκλιος που ανακλήθηκε, ώσπου να φτάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα που αποκαθιστά την αδικία σε βάρος της Αν. Μακεδονίας και Θράκης, των τοπικών επιχειρήσεων και των εργαζομένων».

«Η Οδύσσεια αυτή του 12%» επεσήμανε ο βουλευτής«ανέδειξε σε όλους μας, πόσο σθεναρά αντιστέκεται ένα βαθύ, γραφειοκρατικό και αντιδραστικό κράτος σε κάθε δημιουργική προσπάθεια της υγειούς αγοράς και της ελληνικής περιφέρειας.Απέδειξε τη μικρότητα κάποιων Κομμάτων, προσώπων και ΜΜΕ που χωρίς να έχουν κάνει τίποτε, δε διστάζουν να ασκούν εύκολη και άδικη κριτική σε όσους προσπαθούν για λύση, παρότι κι αυτοί ευθύνονται σημαντικά για την κατάσταση.Απέδειξε την αντίδραση ενός απίστευτου ανταγωνισμού προς τις επιχειρήσεις της περιοχής μας από ομοειδείς επιχειρήσεις του κέντρου που θα ήθελαν εύκολα να τελειώνουν με τους ανταγωνιστές τους.Τέλος απέδειξε πόσο σημαντικό είναι για την ακριτική Αν. Μακεδονία και Θράκη μας να έχει σοβαρή και ισχυρή Εκπροσώπηση στα Κέντρα των Αποφάσεων στην Αθήνα διότι εκεί κακώς ή καλώς κρίνεται η έκβαση των περισσότερων ζητημάτων που αφορούν το μέλλον μας».

Ο κ. Στυλιανίδης κατέθεσε την ελπίδα του ότι «με την τελευταία Κοινή Υπουργική Απόφαση λήγει επιτυχώς η Οδύσσεια του 12% για τις επιχειρήσεις της Θράκης, χάρη στη συμπαράσταση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του γραφείου του που μας στήριξε όλο αυτό το διάστημα. Και φυσικά με τη θετική συμβολή των συναρμόδιων Υπουργών Χρ. Σταϊκούρα, Γ. Βρούτση, Θ. Σκυλακάκη και Α. Βεσυρόπουλου που άκουσαν τις νομικές μας εισηγήσεις συχνά και κόντρα σε ένα αντιδραστικό γραφειοκρατικό κατεστημένο» και υπογράμμισε πως «120 περίπου εκ. Ευρώ θα συμψηφιστούν με οφειλές των επιχειρήσεων της Περιφέρειας μας εξυγιαίνοντας τες και δίδοντας τες πρόσβαση σε φθηνές χρηματοδοτήσεις που θα τους επιτρέψουν, όχι μόνο να επιβιώσουν αλλά και να επεκταθούν, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας».

«Η Οδύσσεια αυτή διδάσκει σε όλους μας για ακόμη μια φορά ότι η σοβαρή, υπεύθυνη και συστηματική προσπάθεια διεκδίκησης για τα θέματα της περιοχής, χωρίς περιττούς θορύβους και επικοινωνιακές φιοριτούρες μπορεί να οδηγήσει σε ΝΙΚΗ της ΕΠΙΜΟΝΗΣ και σε ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ» τόνισε κλείνοντας ο κ. Στυλιανίδης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.