Εκθεση ζωγραφικης του Γιαννη Μητρακα στην Κομοτηνη

Ένα βιβλίο, συλλεκτικό κομμάτι, το «Σαμοθράκη Μυριαγαπημένη Ουρανόεσσα» παρουσιάζει ο Άρχων Αγιογράφος του Οικουμενικού Θρόνου Γιάννης Μητράκας δίνοντας τη δυνατότητα στον αναγνώστη να απολαύσει τη Σαμοθράκη, όπως την παρουσιάζει ένας σύγχρονος βυζαντινός καλλιτέχνης. «Γραφόταν 16 χρόνια», εξηγεί ο συγγραφέας – ζωγράφος και σημειώνει: «Είναι μυριαγαπημένη, διότι έτσι είναι η Σαμοθράκη και ουρανόεσσα γιατί αναφέρεται στο 1821. Οι άνδρες της Σαμοθράκης σφαγιάστηκαν όλοι από τους Τούρκους κατακτητές, τα γυναικόπαιδα πουλήθηκαν στα σκλαβοπάζαρα και έτσι αναφερόμαστε και στους ανθρώπους που βρίσκονται στους ουρανούς. Το δεύτερο τίτλο τον έχει προσθέσει ο δεσπότης του Πατριαρχείου, ο Άγιος Ηλιουπόλεως Αθανάσιος».

Ο ίδιος κάνει λόγο για μια μακρά πορεία δημιουργίας και δυσκολιών: «Τέσσερα χρόνια έψαχνα να βρω μεγάλο εκδοτικό οίκο στην Αθήνα και δεν βρήκα να το εκδώσει γιατί όλοι έλεγαν «για τη Σαμοθράκη; Μα δεν ενδιαφέρει κανέναν».

Το βιβλίο είναι χειρόγραφο. Χειρόγραφο δεν γράφουν σήμερα ούτε οι καλόγεροι στο Άγιο Όρος».


Το βιβλίο το οποίο προλογίζεται από τον Πατριάρχη, παράλληλα με το χειρόγραφο, φιλοξενεί και τα σχέδια τα οποία επεξηγούν τα κείμενα, ώστε, όταν κάποιος πάρει το έργο, ακόμη και όταν δεν ξέρει ελληνικά, μέσα από τα σχέδια κατανοεί όλη την ιστορία. «Είναι πολύμορφο, πολύπλευρο και από την άλλη είναι μια ολόκληρη πινακοθήκη» δηλώνει ο καλλιτέχνης. Ταυτόχρονα με την παρουσίαση του βιβλίου γίνεται και η παρουσίαση έργων ζωγραφικής στην αίθουσα της Λέσχης Κομοτηναίων, πίνακες, όπως προέκυψαν βάσει των σχεδίων του βιβλίου. «Στα πενήντα μου χρόνια έμαθα για τη σφαγή της Σαμοθράκης και είπα: «Για όνομα του Θεού κανείς δεν μου είχε πει τίποτα!».

Το έθεσα ως μεγάλη ευθύνη στον εαυτό μου. Ένα νησί σφαγιάστηκε ολόκληρο και κανείς δεν ξέρει τίποτα;

Ο καθένας από το δικό του τομέα, θα έπρεπε να το κάνει να είναι πασίγνωστο. Δεν ήταν όμως και γι’ αυτό και έκανα αυτό το βιβλίο. Είναι τρισάγιο στους ανθρώπους που θυσιάστηκαν για την χριστιανοσύνη και το έθνος».

«Ιωάννης Μητράκας, Πολιτιστική συμβολή στην αυτογνωσία και στην καλλι έργειά μας»

Μιλώντας για το βιβλίο, ο φιλόλογος κ. Παναγιώτης Καρακολίδης δήλωσε εντυπωσιασμένος. «Θεωρώ ότι είναι πολιτιστική συμβολή στην αυτογνωσία και στην καλλιέργειά μας. Είναι πολύ διαφορετικό γιατί έχει και κείμενο, το οποίο είναι χειρόγραφο με βυζαντινότροπη γραφή, αλλά και διακόσμηση γύρω από το κείμενο, κάτι το οποίο δημιουργεί μια αντίστιξη, χειρόγραφο κείμενο – διακόσμηση. Θέμα του η Σαμοθράκη, η ψυχή της Σαμοθράκης. Είναι ένα νησί αδικημένο από την ιστοριογραφία και γενικότερα από την προβολή».

Σίγουρη ότι η θεοφιλική του γραφή και η ωραία εικονογράφηση βυζαντινής γραφής θα εμπνεύσει πολλούς να ενδιαφερθούν για την ωραία Σαμοθράκη, εμφανίστηκε η πρόεδρος του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, κ. Βιργινία Τσουδερού, στο χαιρετισμό που απέστειλε. Η κ. Πέρσα Μαμούκαρη, Ειδική Γραμματέας του προσωρινού Δ.Σ. του Συλλόγου Φιλών του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, που μετέφερε τον χαιρετισμό της προέδρου, ανέφερε ότι κάνει λόγο για έναν ευαίσθητο άνθρωπο. «Ο Γιάννης Μητράκας υπήρξε μία από τις αιτίες που βρέθηκα να επικεντρώνω μεγάλο μέρος του ενδιαφέροντός μου στη δημιουργία του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης. Υπήρξε από την αρχή μέλος του Δ.Σ.

Ο Μητράκας δεν χρήζει συστάσεων, το Ίδρυμά μας, που είναι και δικό του, τον καλωσορίζει και του εύχεται πάντα να δημιουργεί και να μας προσφέρει τη χαρά και την απόλαυση που δίνουν τα έργα του», ανέφερε στον χαιρετισμό της η Πρόεδρος. Τις αρχές και τους φορείς του τόπου, τους εκπροσώπους αυτών, αλλά και τους φιλότεχνους που βρέθηκαν στο χώρο, καλωσόρισε ο κ. Βασίλης Κέκκερης, εκ μέρους του Συλλόγου Φίλων του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.

Όπως έγινε γνωστό, το ίδιο βιβλίο θα παρουσιαστεί και στην Αλεξανδρούπολη, στις 14 Ιουλίου και μετά στη Σαμοθράκη, μαζί με νέα έργα μεγάλων διαστάσεων, έργα που θα κινούνται, όπως δηλώνει ο δημιουργός τους, πάνω στο ωραίο και το «ευ» της ελληνικής και χριστιανικής οικουμενικής παράδοσης.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.