Εκθεση ζωγραφικης «Τεχνης Φλογα»

Από τις 2 έως τις 5 Σεπτεμβρίου, στην αίθουσα του Ιδρύματος Παπανικολάου θα φιλοξενείται η ομαδική Έκθεση Ζωγραφικής με έργα 32 ζωγράφων από την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη και συγκεκριμένα, από τις πόλεις των Σερρών, της Καβάλας, της Δράμας, της Ξάνθης, της Κομοτηνής, της Αλεξανδρούπολης και της νήσου Σαμοθράκης.

Με αφορμή την εκδήλωση αυτή χθες παραχώρησαν συνέντευξη τύπου ο υπεύθυνος της διοργάνωσης κ. Κώστας Χατζηγεωργίου και ο επιμελητής της Έκθεσης κ. Σταύρος Δεληγιάννης από την καλλιτεχνική ομάδα Νεάπολις και η πρόεδρος της ΔΕΠΑΚ κ. Σοφία Μενεσελίδου.

Ως σημαντικότερο εικαστικό γεγονός που παρουσιάζεται στη Βόρεια Ελλάδα χαρακτήρισε ο υπεύθυνος της διοργάνωσης κ. Κώστας Χατζηγεωργίου την έκθεση «Τέχνης Φλόγα».

«Ξεκίνησε την πορεία του στην Καβάλα στις 16 Αυγούστου, συνέχισε στην Ξάνθη, στη Δράμα και έρχεται στην Κομοτηνή ούτως ώστε να μπορέσουν όλοι όσοι θέλουν να δουν μαζεμένα όλα αυτά τα έργα τέχνης σε μια κοινή Έκθεση Ζωγραφικής από τους εκφραστές των καλών τεχνών της Βόρειας Ελλάδας, στο χώρο της αίθουσας Ιδρύματος Παπανικολάου, από τις 2 μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου. Η Έκθεση θα εγκαινιαστεί το βράδυ της Πέμπτης 2 Σεπτεμβρίου στις 8.30 ώρα και ουσιαστικά θα ανοίξει τις πύλες της στο κοινό», ανέφερε ο κ. Χατζηγεωργίου, τονίζοντας ότι η όλη εκδήλωση γίνεται με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και βέβαια με την αμέριστη υποστήριξη του Δήμου Κομοτηνής.

Η πρόεδρος της ΔΕΠΑΚ κ. Σοφία Μενεσελίδου, με τη σειρά της, εξέφρασε την χαρά και την τιμή εκ μέρους του Δήμου Κομοτηνής και της ΔΕΠΑΚ να συμμετέχουν στη συγκεκριμένη εκδήλωση. «Στην Έκθεση αυτή συμμετέχουν και οι Κομοτηναίοι ζωγράφοι, οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να δείξουν το έργο τους σε επίπεδο πλέον της Περιφέρειας.

Η περιφερειακή συνείδηση μπορεί να ήταν δύσκολο να επιτευχθεί σε επίπεδο κοινωνιών και πολιτικής, αλλά απ’ ό, τι φαίνεται, στο χώρο της τέχνης είναι και εύκολο, και προσιτό, και επιθυμητό. Ο ίδιος ο Δήμαρχος θεωρεί μια πολύ καλή ευκαιρία όχι μόνο προβολής του έργου των συγκεκριμένων συμπολιτών μας ζωγράφων, αλλά γενικότερα του εικαστικού έργου της Περιφέρειας και σε επίπεδο Αθηνών γιατί όταν ένα εικαστικό γεγονός γίνεται τόσο σημαντικό, αφού διοργανώνεται σε επίπεδο περιφερειακό, λογικό είναι να το προσέξουν και λίγο παραπάνω οι του Αθηναϊκού κέντρου. Ελπίζουμε αυτό το εγχείρημα να πετύχει και θέλω να πιστεύω ότι θα έχει και την ανάλογη συνέχεια».

Με τη σειρά του, ο επιμελητής της Έκθεσης, κ. Σταύρος Δεληγιάννης έκανε λόγο για την αμέριστη υποστήριξη τόσο της προέδρου της ΔΕΠΑΚ κ. Μενεσελίδου, όσο και του δημάρχου Κομοτηνής κ. Βαβατσικλή «γιατί συναντήσαμε πολλούς δημάρχους και πολλούς υπευθύνους πολιτιστικών σε εφτά έδρες νομών, αλλά αυτό που συναντήσαμε στην Κομοτηνή ήταν κάτι το οποίο δεν μας ταλαιπώρησε, αλλά μας βοήθησε πολύ ώστε η «Τέχνης Φλόγα» εν μέσω Ολυμπιάδας να φτάσει στη αίθουσα Παπανικολάου και να ξεκινήσει την διαδρομή της και στην όμορφη Κομοτηνή».

Επίσης, ο κ. Δεληγιάννης τόνισε ότι αυτή η ιδέα αγκαλιάστηκε από τον υφυπουργό Πολιτισμού κ. Τατούλη, επιχορηγείται και θεσμοθετείται, καθώς και από τον γ.γ. της ΠΑΜ-Θ κ. Αγγελόπουλο.

«Ο στόχος μας είναι να προβάλλουμε τοπικά ό, τι υπάρχει από καλλιτεχνικό δυναμικό. Εμείς αδράξαμε την ευκαιρία να πάρουμε τον αφρό στα εικαστικά και φυσικά να τον προβάλλουμε για να περιοδεύσει έτσι ώστε να δουν όλοι στη Βόρεια Ελλάδα ότι υπάρχει καλλιτεχνικό δυναμικό».

Να σημειωθεί ότι οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην εκδήλωση και εκπροσωπούν την πόλη της Κομοτηνής είναι: Καλογιάννης Νίκος, Μαργαρίτης Συμεών, Πανδρεμένος Θανάσης, Πανδρεμένου Σούλα.

Η επιλογή των ζωγράφων που συμμετέχουν στην Έκθεση έγινε με κριτήρια «την προβολή κάθε χρόνο κάποιων καλλιτεχνών. Εννοείται ότι υπάρχει μια λογική από μας και ότι υπάρχει μια γκάμα αξιόλογων ζωγράφων στην πόλη μας που δεν είναι μόνο αυτοί φυσικά», μετέφερε η κ. Μενεσελίδου.

Ο κ. Χατζηγεωργίου συμπλήρωσε, με τη σειρά του, ότι την Έκθεση επιμελήθηκε ο κ. Λεόντιος Πετμεζάς, ο οποίος είναι ιστορικός τέχνης. «Στην θεματολογία της Έκθεσης θα ενταχθούν περισσότερα έργα ζωγράφων γιατί δεν μας ενδιαφέρει ο αριθμός έργων, αλλά η εκπροσώπηση».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.