Εκθεση Βυζαντινης Αγιογραφιας

Με περίπου 40 έργα αγιογραφίας των 12 καλλιτεχνών εγκαινιάστηκε η Έκθεση Βυζαντινής Αγιογραφίας του Εργαστηρίου Πολιτιστικού Συλλόγου Εργαζομένων Ο.Τ.Ε., στα πλαίσια των «Ελευθερίων Θράκης», όπου παραβρέθηκε και η πρόεδρος της ΔΕΠΑΚ Σοφία Μενεσελίδου.

Για πέμπτη συνεχή χρονιά φέτος το Εργαστήριο Πολιτιστικού Συλλόγου Εργαζομένων Ο.Τ.Ε. διοργάνωσε έκθεση με θέμα την βυζαντινή αγιογραφία για να παρουσιάσει τα έργα των καλλιτεχνών του Εργαστηρίου.
«Σήμερα έχουμε γύρω στα 40 έργα από 12 καλλιτέχνες και κάποια σχέδια με μολύβι των πρωτοετών μελών του Συλλόγου. Δίνουμε μεγάλο βάρος στη μελέτη σχεδίων και μετά προχωράμε στο χρώμα», μετέφερε ο δάσκαλος και αγιογράφος Στέφανος Τζώγας, ο οποίος ασχολείται ερασιτεχνικά με την αγιογραφία. Ο κ. Τζώγας μαθήτευσε κοντά στους δασκάλους της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι τον έμαθαν «να βλέπω τα σωστά και τα πρωτότυπα έργα. Από κει και πέρα αν το μάτι μάθει να διαβάζει, το χέρι είναι πιο εύκολο να το αποτυπώσει».

Οι προσπάθειες των μαθητών του Εργαστηρίου δεν σταματάνε ποτέ, μιας και «κάθε χρόνο προσπαθούμε να βελτιωνόμαστε» και το ευχάριστο γεγονός φέτος ήταν η επάνδρωση του Εργαστηρίου με δέκα καινούρια άτομα. Αισιόδοξος με τη δουλειά που γίνεται στο Εργαστήριο δήλωσε και ο κ. Τζώγας, ο οποίος είπε ότι μαζί με τους παλιούς καλλιτέχνες ο αριθμός των ενεργών μαθητών του φτάνει στα 18-20 άτομα. «Τώρα βέβαια υπάρχουν και κάποια άτομα, τα οποία είχαν περάσει τις πρώτες χρονιές και σταμάτησαν, αλλά έχουν μια άλλου είδους συνεργασία».

Η αγάπη στην αγιογραφία είναι αυτό που προσελκύει τα μέλη του Εργαστηρίου, οι οποίοι «έρχονται στο Εργαστήριο αγαπάνε την αγιογραφία. Πράγματι, έχουν πολύ μεράκι, αν και όλοι τους είναι εργαζόμενοι και ιδιαίτερα οι μητέρες. Έρχονται όμως στο Εργαστήριο μια φορά την εβδομάδα για 3 ώρες γιατί τους ξεκουράζει αυτή η ενασχόληση».

Για να ασχοληθεί κανείς με αγιογραφία πρέπει «να πάρει ένα πνευματικό υπόβαθρο στην αγιογραφία, μια μελέτη και πρέπει να είναι χριστιανός ορθόδοξος για να ασχοληθεί με την αγιογραφία ειδικότερα και να είναι κοντά στη δογματική της εκκλησίας, να είναι ενεργό μέλος της εκκλησίας», σύμφωνα με τον κ. Τζώγα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι 2-3 άτομα από τους φετινούς μαθητές είχαν ασχοληθεί και με άλλα είδη τέχνης, ενώ ήθελαν να γνωρίσουν και το αντικείμενο της αγιογραφίας. Κάποιοι άλλοι όμως από μόνοι τους έκαναν κάποιες αναζητήσεις και «βρήκαν την ευκαιρία φέτος να ξεκινήσουν μ’ αυτό το ειδικό είδος τέχνης».

Η Έκθεση θα είναι ανοιχτή έως και τις 28 Μαΐου και ώρες 10:00-13:00 και 19:00-21:00, στην αίθουσα εκθέσεων της Λέσχης Κομοτηναίων, για όσους επιθυμούν να γνωρίσουν από κοντά τα αξιόλογα έργα των μελών του Εργαστηρίου του Πολιτιστικού Συλλόγου Εργαζομένων Ο.Τ.Ε.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.